Evenimentul Zilei > Social > Brănenii vă invită la Focul lui Sumedru!
Brănenii vă invită la  Focul lui Sumedru!

Brănenii vă invită la Focul lui Sumedru!

În ajunul Sfântului Dumitru, la poalele Castelului Bran, pe Platoul “Inima Reginei”, se respectă, anual, o tradiție românescă veche de 2.000 de ani. Vor fi prezenți toți care vor să simtă din plin puterea focului și a credințelor populare, de la brăneni, la oaspeții lor. Va fi, cu siguranță, o seară magică, un spectacol folcloric de zile mari.

Seara de 25 octombrie va fi, și în acest an, prilejul comunității brănene și a ospeților săi de a se aduna în jurul Focului lui Sumedru’, pentru a respecta o veche tradiție românească. Începând cu ora 18.00, toți cei care vor să simtă din plin puterea focului și a credințelor populare, sunt așteptați pe Platoul “Inima Reginei” din Bran. Organizatorii evenimentului, Primăria Bran și Castelul Bran, au pregătit toate elementele unei seri magice. Atmosfera va fi întreținută de recitalul formației de muzică populară condusă de Ionuț Prahoveanu și de jocul Ansamblului Folcloric ”Zestrea Branului” cu Andreea Jitea solistă. Și când lemnul va fi să ardă pentru a marca moartea și renașterea în speranța unor recolte bogate, iar copiii vor sări peste jăratec pentru a fi sănătoși tot anul, vinul fiert și produsele tradiționale vor întregi o seară de neuitat. Focul lui Sumedru, o tradiție veche de două mii de ani, se organizează, anual, în ajunul Sfântului Dumitru. Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri, pentru a fi văzute de la distanță.  Tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului viitor trebuie și ei să sară peste foc, iar femeile împart cu această ocazie nuci, mere, struguri și prune uscate. La finalul ritualului, participanții pleacă acasă cu câte un tăciune, pe care-l aruncă în livadă în speranța unor recolte bogate în anul care vine. “O superstiție a ajunului Sfântului Dumitru spune că dacă în această noapte oile se culcă grămadă, atunci va fi iarnă grea, iar dacă oile vor dormi răsfirate, atunci se așteaptă o iarnă blândă”, precizează organizatorii evenimentului, încărcat de istorie, mistere și superstiții.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.