Brainstorming în Modrogan pentru „torpilele” lui Băsescu
- Adam Popescu
- 19 aprilie 2010, 21:23
Criticile prezidenţiale au fost întoarse pe toate feţele de „celula de criză” convocată duminică seară de Emil Boc să caute o soluţie la problema „bolşevizării”, cu cât mai puţine pierderi de imagine.
Criticile televizate ale lui Traian Băsescu au intrat în dezbatere în regim de urgenţă la vârful PDL. Şefii partidului au evitat însă disecarea tezei „bolşevizării” în cerc larg, la şedinţa BPN de ieri, Emil Boc convocând în schimb, un fel de celulă de criză redusă la liderii de prim rang, duminică seara, în sediul din Aleea Modrogan.
Subiectul principal au fost, potrivit unor surse din partid, variantele de legitimare a „găşcuţei” – cum a etichetat Băsescu garnitura celor patru prim-vicepreşedinţi şi a secretarului general ai lui Boc – cu cât mai puţine pierderi de imagine.
Din brainstormingul din Modrogan a ieşit, deocamdată, doar concluzia că până în luna mai va trebui găsită o variantă ca nici pildele lui Băsescu să nu fie complet ignorate, nici partidul să nu-şi răstoarne, peste noapte, propriul vot.
„Torpilele” prezidenţiale au bântuit PDL şi ieri. Raluca Turcan şi Vasile Blaga s-au contrat în Biroul Permanent din cauza postărilor de pe bloguri pe marginea criticilor lui Băsescu.
Variantă de compromis: dosare de candidaţi
Noua dilemă a liderilor PDL este cum să iasă totuşi bine după ce Băsescu i-a şifonat săptămâna trecută, la B1: „fac o gaşcă a preşedintelui”, „e o struţo-cămilă”, „sunt o dezamăgire pentru mine”. Din calculele PDL-iştilor, supărarea lui Băsescu li s-ar trage din faptul că au omis să-l invite la şedinţa unde şi-au votat statutul.
Varianta 1– ca totul să rămână neschimbat – a primit cele mai multe bile negre din cauza impactului public. Nici alternativa avansată în presă de apropiaţii lui Băsescu după ieşirea sa - introducerea votului uninominal direct în Convenţia Naţională din iulie – nu ar aduce însă avantaje de imagine, au contabilizat PDL-iştii.
Răsturnarea bruscă ar da prost şi, în plus, ar neglija opinia liderilor cu vechime care admit că Băsescu a adus PDL la guvernare, dar şi PDL l-a făcut a doua oară preşedinte.
Între cele două tabere – Boc- Blaga-Videanu pe de o parte, Anastase-Stolojan-Udrea pe de altă parte – a apărut şi o nouă variantă, de compromis: introducerea, la Colegiul Director din mai, a unor criterii sau chiar dosare de candidatură pentru prim-vicepreşedinţi din care Boc să facă o selecţie.
„Puteţi scrie pe bloguri până obosiţi”
Absentă la sfatul de duminică, Raluca Turcan a încercat să deschidă subiectul ieri în şedinţa BPN, după ce cu o zi înainte îşi postase pe blog opiniile despre „dilema PDL”.
„Puteţi să scrieţi pe bloguri până obosiţi, deciziile tot, aici, în partid se iau”, i-ar fi replicat Vasile Blaga. Dezbaterea a fost însă rapid încheiată de Emil Boc, pe motiv că nu se mai poate discuta în lipsa unor lideri deja plecaţi din şedinţă. În public, subiectul e tabu. „Nu s-a discutat nimic”, şi-a dat cuvântul Gheorghe Flutur.
Tot în prespectiva schimbărilor interne, liderii PDL au decis ieri să trimită „tutori” de la Bucureşti în 13 filiale considerate neperformante, unde alegerile ar putea fi amânate chiar după 11 iulie.
Pe lista neagră se află Argeş, Botoşani, Brăila, Călăraşi, Covasna, Harghita, Hunedoara, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Teleorman şi Vaslui, lipsind însă Doljul lui Radu Berceanu sau Buzăul lui Cezar Preda.
DIZGRAŢIE
Oprea, opozantul din guvern
Tensiunile sunt în creştere şi la nivelul guvernului. Motivul: iritarea PDL-iştilor că ministrul apărării, Gabriel Oprea, ar susţine păstrarea pensiilor speciale pentru militari în scopul de a-şi apropia electoral rezerviştii din armată.
Potrivit unor surse din PDL, premierul Boc l-a avertizat chiar pe Oprea că, dacă independenţii nu votează legea pensiilor în forma trimisă de guvern, fără pensii speciale, l-ar paşte chiar remanierea.
Cu toate acestea, ministrul apărării a susţinut pensiile speciale ieri, în plenul Senatului, contrându-se chiar cu cel al muncii, Mihai Şeitan. Disputa a fost speculată de PSD care a cerut, prin Miron Mitrea, ca legea să fie amânată pe astăzi ca să se discute în prezenţa lui Boc.
În plus, liderul senatorilor independenţi, Liviu Câmpanu a declarat pentru EVZ că grupul său va vota legea în forma amendată de comisia de apărare, care a inclus pensiile speciale.