Evenimentul Zilei > International > Boris Johnson acuză UE de fricţiunile privind Irlanda de Nord
Boris Johnson acuză UE de fricţiunile privind Irlanda de Nord

Boris Johnson acuză UE de fricţiunile privind Irlanda de Nord

El a criticat atitudinea Uniunii Europene, care, confruntată cu întârzieri de livrare a vaccinurilor, a vrut să introducă un mecanism de control al exporturilor care ar fit trebuit iniţial să privească Irlanda de Nord, înainte de a da înapoi

Boris Johnson acuză UE de fricţiunile privind Irlanda de Nord, titrează presa internațională. Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor continua săptămâna viitoare la Londra discuţiile legate de tensiunile post-Brexit în provincia britanică Irlanda de Nord, pentru care premierul britanic Boris Johnson consideră răspunzătoare UE. 

În sesiunea săptămânală de interpelări în Parlament, şeful guvernului conservator a criticat aspru atitudinea UE, care, confruntată cu întârzieri de livrare a vaccinurilor, a vrut să introducă un mecanism de control al exporturilor care ar fit trebuit iniţial să privească Irlanda de Nord, înainte de a da înapoi.

„Este absolut regretabil că UE pare să arunce îndoieli asupra acordului din Vinerea Mare, principiilor procesului de pace, părând că doreşte o frontieră pe insula Irlanda”, a declarat Boris Johnson.

Boris Johnson acuză UE de fricţiunile privind Irlanda de Nord

Intrarea pe deplin în vigoare a Brexit la 1 ianuarie, a făcut să apară controale vamale pentru mărfuri între Marea Britanie şi provincia britanică Irlanda de Nord – dintre care unele au fost suspendate la începutul săptămânii după ameninţări împotriva agenţilor vamali.

Aceste noi formalităţi, prevăzute în protocolul nord-irlandez al acordului de divorţ negociat în urmă cu peste un an între Londra şi Bruxelles, au fost denunţate ca fiind la originea problemelor de aprovizionare în supermarketuri. 

Ele au fost iniţial introduse pentru a evita refacerea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Republica Irlanda, membră a UE, care risca să pună în pericol procesul de pace care a pus capăt în 1998 unei perioade de trei decenii de confruntări sângeroase între unionişti şi republicani.

Boris Johnson acuză UE de fricţiunile privind Irlanda de Nord. Unioniştii din DUP, care ţin la menţinerea Irlandei de Nord sub coroana britanică, au denunţat apariţia unei frontiere pe mare chiar în cadrul Regatului Unit.

 

Traducere: Gabriela Sîrbu