Boloni si-a dat acordul sa antreneze Rapidul

Boloni si-a dat acordul sa antreneze Rapidul

"Sunt tentat sa ma intorc in campionatul intern, la Rapid", recunoaste Loti.

Antrenorul roman de origine maghiara Laszlo Boloni a recunoscut ieri, in premiera, ca ia serios in calcul o revenire in fotbalul romanesc, de unde a plecat in vara lui 2001. Aflat in aceste zile la Targu-Mures, tehnicianul care ultima oara a pregatit formatia franceza AS Monaco a admis ca se afla in negocieri avansate cu George Copos, patronul Rapidului.

Daca pana acum s-a marginit sa afirme ca „exista discutii” cu giulestenii, Boloni, altfel un tip uneori confuz si deseori secretos, a depasit acest nivel al declaratiilor de complezenta si a anuntat, nici mai mult, nici mai putin, ca si-a dat acordul sa vina la Rapid si ca asteapta decizia lui Copos in privinta cererilor pe care le-a formulat!

„Am vorbit cu domnul Copos, i-am spus ceea ce imi doresc si acum astept raspunsul lui”, a precizat ieri Loti. Aducerea lui Boloni, dupa ce tentativa de repatriere a lui Mircea Lucescu a esuat, ar fi o lovitura de imagine data de rapidisti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Campioana intra direct in grupe Boloni, un antrenor pe cat de iscusit in meseria sa, pe atat de meticulos cand vine vorba de contracte, ar urma sa primeasca de la Copos un salariu de 200.000 de euro pe sezon si o prima de un milion de euro daca echipa va evolua in sezonul 2008/2009 in grupele Ligii Campionilor. De ce vrea Copos sa se asigure ca echipa va intra pe mainile unui antrenor familiarizat cu succesul (n.r. - in Portugalia, Loti a obtinut eventul Cupa-campionat cu Sporting Lisabona)? 

Fiindca, la anul, accederea in grupele Ligii se va face mult mai usor. Campioana Romaniei va pasi direct in aceasta faza a competitiei, avand garantata o suma de cinci milioane de euro. Pentru Rapid, sezonul 2006-2007 a fost unul ratat.

Desi Copos a renuntat la zgarcenia-i proverbiala, cumparand fotbalisti de valoare, rezultatele n-au venit. Giulestenii n-au fost in stare sa prinda locul doi in clasament, fiind nevoiti sa se multumeasca doar cu Cupa Romaniei. Si in Europa, stagiunea a fost dezamagitoare, Rapid nefiind in stare sa depaseasca grupele Cupei UEFA.

AJUTOR

Viorel Moldovan va fi antrenor secund

Faptul ca George Copos, aflat in aceste zile intr-o minivacanta in Statele Unite ale Americii, este decis sa-si asigure serviciile lui Bölöni a fost confirmat recent si de Viorel Moldovan, care va fi pastrat la echipa ca antrenor secund. In discutiile purtate cu Copos la Hotelul Crowne Plaza, Moldovan a conditionat ramanerea sa in Giulesti de aducerea unui antrenor cu firma.

„De la Bölöni ai ce invata”, a declarat recent bistriteanul. Bölöni si Moldovan au tinut legatura in Franta, pe cand primul antrena echipa Rennes, iar celalalt juca pentru Nantes. Bölöni a fost dorit la Rapid si in perioada in care Ioan Becali ocu4pa postul de presedinte executiv, dar tehnicianul a decis sa ramana in strainatate.

ORIGINE

"Ma consider antrenor francez"

Din Romania, doar doi antrenori au avut, in ultimele decenii, valoarea si puterea sa se faca recunoscuti in Occident: Mircea Lucescu si Laszlo Boloni. Talentat si meticulos, Loti este unul dintre intelectualii fotbalului romanesc. Elegant si bine pregatit, fostul international stelist - castigator al Cupei Campionilor Europeni in 1986 - va ridica, fara indoiala, nivelul calitativ, dar si de civilizatie al campionatului intern.

Spre deosebire de multi dintre exponentii profesiei sale, Boloni evita polemica, evitand elegant jignirile sau insultele. Intre el si media intelectuala a Ligii I e o diferenta uriasa. In acelasi timp insa, Loti nu-si poate infrana unele accente narcisiste si un complex de superioritate (justificat, de altfel, fata de 90 la suta dintre colegii sai din Romania).

In urma cu cativa ani, dupa ce Cornel Dinu criticase evolutia echipei portugheze Sporting Lisabona, pe care o antrena in acel moment Loti, acesta din urma raspundea ironic: „Cine Dumnezeu ia in consideratie ce zice Dinu, din fotoliul lui, din nu stiu ce vila de pe nu stiu ce bulevard?”.

Cu o alta ocazie, in 2001, acelasi Boloni atragea atentia ca nici macar Mircea Lucescu nu poate sta pe acelasi rand cu el: „Care antrenor roman a facut cursuri in Occident, in afara de mine? Raspunsul e foarte simplu: nici unul! Nici Iordanescu, nici Lucescu, nici Piturca! Nici unul nu are o diploma acceptata in Europa!”.

Linia de demarcatie intre Loti si restul colegilor romani a fost, de asemenea, foarte clar trasata: „Eu ma consider antrenor francez, care a invatat in Franta si a antrenat acolo”. Din aceasta postura, fostul tehnician de la Sporting Lisabona, Rennes si AS Monaco a vazut clar deficientele sistemului dezastruos din Romania, care scoate antrenori facuti „la apelul bocancilor”:

„Am participat la un examen pentru antrenori gradul II si n-am reusit sa gasesc nu un cuvant sau o litera, dar nici macar un punct care sa semene macar cu ce inseamna profesionalism. Daca viitorii fotbalisti romani vor fi antrenati de astfel de antrenori, nu vor avea o soarta buna”. (Matei Udrea)

PERICOLE

Pandit de „sacalii” din Liga I

Pentru Loti Boloni, revenirea in Romania nu este o decizie chiar asa simpla precum pare. Fostul selectioner, care i-a condus pe tricolori in 13 meciuri (opt victorii, doua egaluri, trei infrangeri), e recunoscut pentru capacitatea sa de a descoperi si forma jucatori de mare valoare. Cristiano Ronaldo este doar unul dintre pustii depistati de ochiul de vultur al lui Loti. Tehnicianul are, pe de alta parte, reputatia de a nu se intelege prea bine cu vedetele.

Aventura in Liga I comporta multe riscuri si greutati pentru Boloni. Antrenorul are o cota la care a ajuns cu greu in Franta. Este platit cu 800.000 de euro pe an de AS Monaco, desi a fost concediat in octombrie anul trecut. Un eventual rateu in Romania, al carei campionat nu e foarte bine cotat, i-ar afecta grav reputatia lui Loti.

Acesta e avizat asupra vicleanului Copos, un personaj decupat parca din „Avarul” lui Moliere. Magnatul din Giulesti n-are doua vorbe la un loc si nu ezita sa-si sacrifice chiar si cei mai apropiati colaboratori pentru a-si atinge scopurile. In plus, familia lui Boloni locuieste in Franta si n-are de gand sa revina vreodata in Romania.

Nu in ultimul rand, Loti stie ca are destui inamici in tara. De la primitivul Gigi Becali si terminand cu invidiosul Cornel Dinu, sunt multi cei care abia asteapta sa arunce cu noroi intr-unul dintre putinii antrenori romani respectati in strainatate. (Matei Udrea)