La nivelul judeţului, sunt aproximativ 200 de persoane diagnosticate cu această cumplită maladie, iar în lipsa tratamentului sunt condamnaţi practic la moarte.

Din decembrie anul trecut, stocurile spitalului s-au epuizat, iar terapia antiretrovială, care ar trebui să fie asigurată gratuit de către stat, însă nu mai sunt fonduri.

Nu e prima oară când sunt probleme cu aprovizionarea tratamentului pentru bolnavii de SIDA, însă niciodată până acum, suferinzii nu au fost lăsaţi două luni fără medicamentele care le mai dădeau o şansă la viaţă.

„Problemele au început din decembrie, când medicaţia a fost asigurată parţial, doar pentru câţiva bolnavi, cărora li s-au dat unele medicamente, nu toate, ci numai cele care mai rămăseseră pe stoc. Ni s-a spus atunci că nu există fonduri care să acopere ultima lună din an. Acum, în ianuarie, ne-au comunicat că nu au venit fondurile pentru 2014. Este o bătaie de joc. La această oră, 90% dintre seropozitivi au întrerupt complet tratamentul.”, a declarat preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Suceava, Dorina Vasile.

Aceasta susţine că dacă situaţia nu se va rezolva în cel mult două săptămâni, bolnavii de SIDA vor ieşi în stradă, să-şi ceară dreptul la viaţă. şi vor demara acţiuni în instanţă.

Dorina Vasile avertizează asupra riscurilor acestei situaţii fără precedent, persoanele bolnave riscând să fie ucise de bolile oportuniste pe care le pot dezvolta în lipsa unui tratament corect cu antiretrovirale.

“Întreruperea medicaţiei duce la instalarea unei rezistenţe faţă de tratament, care va împiedica bolnavii să reia terapia, în momentul imprevizibil în care statul român va relua aprovizionarea cu medicamente”, a mai spus Dorina Vasile.

Contactat telefonic, preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre, a declarat astăzi că situaţia e valabilă în toată ţara.