Evenimentul Zilei > Social > Boicotarea produselor olandeze. Românii pot trăi şi fără produse din Olanda
Boicotarea produselor olandeze. Românii pot trăi şi fără produse din Olanda

Boicotarea produselor olandeze. Românii pot trăi şi fără produse din Olanda

În urma sprijinului acordat de „Evenimentul zilei” lui Sebastin Bodu şi iniţiativei lui de boicotare a produselor olandeze, sute de comentarii au fost postate la articolul de pe www.evz.ro, "Sprijiniţi-l pe Sebastian Bodu şi iniţiativa de boicotare a produselor olandeze!", şi pe pagina noastră de Facebook.

Părerile cititorilor noştri sunt diverse. De la faptul că olandezii au un plan secret în spatele faptului că se împotrivesc intrării României în spaţiul Schengen, care nu ţine corupţie, la faptul că ar trebui boicotate toate produsele din afara graniţelor ţării pentru a încuraja consumul celor româneşti.

Stilos este susţinătorul variantei cu planul secret: „Trecând peste toate argumentele pro şi contra, nu putem să nu observăm că nu se respectă regulă jocului. Dacă tot ai un set de regului, de respectat, pentru intrarea în Schengen, eu zic că trebuie respectate de către toată lumea. Noi am respectat regulă, am îndeplinit toate contitiile. Adevăratul motiv al Olandezilor nu este corupţia din România, cum toată lumea crede şi de care olandezilor nu le pasă, ei vor altceva. Treaba cu corupţia este vrăjală pentru proştii care cred, ei vor nici mai mult nici mai puţin decât controlul Portului Constanţa. Controlul Portului Constanţa este miza cea mare, de aceea este bătălia atât de înverşunată. Portul Constanţa va deveni, odată cu intrarea în spaţiul Schengen, principala poarta de intrare a mărfurilor la graniţa de est a spaţiului Schengen”.

Pe de altă parte, Tibi îl contrazice: „Greşeşti! Este o mare prostie să susţii chestia cu PortulConstanţa. Nu ştiu pe ce te bazezi, dar nu are nici o logică… Dacă Constanţa reprezenta un punct economic strategic pentru Olanda atunci erau demult investiţii olandeze în zonă, ceea ce nu este cazul… Două dintre caracteristicile Olandei sunt pragmatismul şi organizarea… Olanda ştie să profite de fiecare şansă economică, din cauza asta are o economie stabilă fără prea mari fluctuaţii, şomaj redus, sistem social foarte bine pus la punct… Motivul nu este economic şi nici financiar (din contră, ne-intrarea României în Schengen aduce dezavantaje economiei Olandei, dacă nu ştiai se fac presiuni interne enorme din lumea afacerilor Olandeze pt a susţine România în Schengen), ci pur politic. Olanda are un cabinet minoritar sprijinit de Wilders (care nu face parte din cabinet, dar oferă votul majoritar în Parlament), iar Mark Rutte stă într-un şpagat enorm trebuind să facă tot felul de concesii… Ei bine, pt el este mai uşor să facă concesii în problema României şi Schengen decât concesii interne unde ar suferi olandezii… este foarte, foarte normal!!. Iar corupţia din România şi faptul ca justiţia nu funcţionează îl ajută enorm!! Aşa că eu m-aş uita mai bine în grădina proprie (România) decât să vin cu tot felul de boicoturi stupide şi teorii şi mai stupide gen Portul Constanţa sau cum că produsele olandeze sunt cancerigene… „

O altă tabără este cea a susţinătorilor boicotului produselor olandeze.

Doina: „Puneţi în grădini, ghivece şi jardiniere flori romaneşti, cârciumărese, regina nopţii, muşcate, nu mai cumpăraţi bulbi şi plante din Olanda care sunt sau mucegăite sau nu rezistă decât puţin timp, e păcat, când avem aşa frumuseţi de flori în grădinile romaneşti! Reînviaţi gradina românească!”

Vasile: „Eu cam din decembrie nu mai cumpăr produse olandeze şi nu le simt nevoia. Chiar am găsit produse romaneşti comparabile”.

Doina: „Şi nu mai consumaţi nici copanele de pui, congelate de ani de zile, cu 6-7 lei kilu, aduse cu tirurile din olanda, să omoare lent popoare întregi”.

Erasmus: „Nici măcar ei înşişi nu le mai consuma, pt că se ştie că sunt CANCER curat. Cei care-şi permit (în olanda) mănâncă bio din alte ţări: Spania, Marokko, America Latină, Italia. La ora actuală a mânca "natural"- cât de cat- este un lux. Romanii îl au de la mama natură, exact prin ţară (pământul apă şi aerul) asta hulita. Ce vor mai mult de atât? Restul, ca Phillips, Dove, ING- nu te ajuta în faţa CANCERULUI.”

Nina: „Rău e ca oladezii sunt mai uniţi şi chiar dacă nu sunt deacord cu PVV nici nu îi critică deschis şi oficial… aici văd mai mulţi care le dau dreptate olandezilor decât noua romanilor… am putea fi mai uniţi şi am putea avea coloana vertebrală ca sigur am câştiga mai mult. Urât ce fac ei cu noi, urât ce au făcut francezii cu ţiganii dar dacă nimeni nu face oficial nimic… putem boicota produsele lor că e plină piaţa de ele şi nici de calitate nu sunt… atataca-i la bani ca acolo iii doare pe olandezi şi mai vorbim după aceea… un boicot unit ar putea funcţiona ca sunt zgârciţii Europei şi când vine vorba de bani nu au nici mama nici tată…”

Costin: „Sunt de acord cu boicotarea produselor olandeze. Celor care spun că Olanda are dreptate să nu ne primească în Schengen datorită corupţiei am să le adresez următoarea întrebare (sau mai multe). Când olandezii au venit să facă afaceri în România nu ştiau că este coruptă? Nu ştiau că justiţia nu funcţionează? Ba da, dar le convenea că nu puteau fi traşi la răspundere pentru toate ţepele date şi toate contractele dezavantajoase pentru statul român şi firmele romaneşti. Acum sunt mari firme şi oameni de afaceri şi le pute dacă ajungem prin Olanda la muncă. Mai am o întrebare pentru olandezi. Dacă nu aveţi de muncă în Olanda de ce nu veniţi în România pentru un salariu de 170 de euro pe lună? Sau voi veniţi numai în posturi de expaţi cu salarii de 20.000 de euro pe lună? Îmi doresc ca măcar acum să dăm dovadă de unitate naţională şi să acţionăm unit în acest boicot. Să lăsăm la o parte neînţelegerile dintre noi şi să le arătăm olandezilor că nu suntem mai puţin europeni decât ei. În definitiv dacă la sfârşitul celui da-al doilea război mondial Occidentul nu ar fi abandonat ţările din Europa de est în ghiarele comunismului poate nu eram aşa corupţi şi voi aşa avuţi.”

Sunt alţi cititori EVZ care nu văd nicio problemă în folosirea produselor olandeze.

E OK?: „Pe mine nu mă supăra produsele olandeze, n-au nicio vină, mai ales că multe sunt fabricate de emigranţi romani. Eu nu cumpăr produse Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom. Dar cumpăr Philips, Domestos, Cif, Armân van Buren, flori olandeze de 1 Martie şi 8 Martie, ceapă, roşii şi ardei olandezi. Mai consum şi produse Avon care tot din direcţia aceea vin. Danezii îmi sunt sipatici, mai simpatici decât guvernanţii şi parlamentarii noştri. Prefer să văd un nudist olandez la Vama Veche decât un reprezntant al autorităţii romane sau preot cu chelie şi barba.:)”

„Boicotarea porcăriilor venite din import”!

Acesta ar fi mesajul general care a venit pe pagina de Facebook a evz.ro, dar şi pe site.

Tata Ionel: Bravoooo… aşa trebuie făcut… îi ustura buzunarele pe olandezi- o să vadetzi cum se sucesc… ăştia din rasele superioare… să-şi mănânce ei florile, fructele şi legumele modificate genetic… fără gust şi miros…

Diaconu George Răzvan: „Şi de ce mă rog nu am recunoaşte că au dreptate şi că România este încă o ţară putred de corupta? Cât priveşte boicotarea porcăriilor venite din import, asta trebuia făcut demult şi nu în ideea de a sprijini pe cineva. Trebuia să înţelegem dintotdeauna că trebuie să cumpărăm cât mai mult cu putinţă produse romaneşti!

Despina Camelia: „De ce nu faceţi o campanie de sprijinire a consumului doar de produse româneşti (aşa îi boicotăm pe toţi…)”

Oana: „Eu sunt de acord să nu mai cumpăr produse olandeze; şi sunt de acord să cumpăr mai multe produse româneşti, chiar şi dacă sunt mai scumpe, ajut economia noastră, nu economia Olandei. Am fost nu demult în Koreea de sud şi m-a uimit patriotismul tăcut pe care coreenii îl au; ei nu cumpără produse americane sau japoneze, decât dacă sunt f. mari diferenţe de preţ – altfel ei cumpără produsele coreene. De ce n-am face şi noi la fel?”

Pe pagina de Facebook a lui Sebastian Bodu, susţinătorii acestei iniţiative l-au sfătuit să faca un cont separat pe Facebook, dedicat acestui boicot: „şi să îl faceţi în limba engleză, ca mai mulţi cetăţeni est- europeni să se alăture iniţiativei!”, spune Tim Tirimtim.

Boicoland.ro

Un comentariu care s-a regăsit pe www.evz.ro şi pe pagina de Facebook a lui Sebastina Bodu se referea la lansarea unui site care răspunde site-ului xenofob al lui Geert Wilders şi care s-a alăturat boicotului produselor olandeze. Este vorba http://boicoland.ro/.

Iată cum sună prezentarea lui: „Acum câteva săptămâni, beneficiind de sprijinul PVV (Partidul Libetăţii olandez) şi a liderului acestuia, Geert Wilders, era lansat un site anti-imigraţionist intitulat Hotline (împotiva emigranţilor) central şi est-europeni (Meldpunt Midden en Oost Europeanen). (…) În data de 17 februarie, europarlamentarul român Sebastian Bodu, împreună cu europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski, au lansat iniţiativa de boicot a produselor olandezelor în cele două ţări pe care le reprezintă, invitând însă toate celelalte ţări central şi est-europene care au aderat la Uniunea Europeană după anul 2004. Boicoland.ro se alătură acestei iniţiative. Şi, după cum spune sloganul nostru, identic cu deviza naţională olandeză, îl vom menţine câtă vreme va fi nevoie. Je maintiendrai!”.