Boc: "Viaţa ne va obliga să egalizăm vârsta de pensionare". Blaga susţine amânarea doar până în 2014

Boc: "Viaţa ne va obliga să egalizăm vârsta de pensionare". Blaga susţine amânarea doar până în 2014

La o zi după ce preşedintele Băsescu a anunţat că trimite la reexaminare legea pensiilor pe motiv că pensionarea femeilor la aceeaşi vârstă cu bărbaţii ar fi nedreaptă, premierul Emil Boc a dat astăzi de înţeles, voalat, că nu are acelaşi punct de vedere.

Boc s-a ferit să-l contrazică pe Băsescu, însă a comentat că oricum "în 2030, viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare", aşa cum prevede în acest moment legea pensiilor. Elena Udrea pe de altă parte susţine "categoric" varianta lui Băsescu. După întâlnirea de la Braşov, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a avansat o nouă variantă: diferenţierea vârstei pentru femei şi bărbaţi până în 2014 şi egalizarea după această dată, treptat, pentru a ajunge la 65 de ani în 2030. Boc: "Parlamentul este suveran"

Ideea că acum sau peste câţiva ani prevederea privind egalizarea vârstei de pensionare va fi inclusă oricum în lege a fost repetată de Boc nu mai puţin de trei ori, înainte de a intra la întâlnirea cu miniştrii şi primarii de comune ai PDL care are loc la Poiana Braşov.

"În 2030, viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare. Dacă se face acum această decizie pentru 2030 sau se ia mai târziu aceasta este chestiune de oportunitate pe care o va stabili Parlamentul dacă acum sau se va aştepta în anii următori să se ia această decizie pentru 2030. Dar, în 2030, viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare. În consecinţă, Parlamentul este suveran să ia această decizie de oportunitate. Punctul meu de vedere este că decizia rămâne la mâna Parlamentului. Repet, în 2030 viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare, pentru că acesta este mersul lucrurilor în Europa şi în lume", a susţinut premierul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceeaşi variantă a fost susţinută ieri şi de ministrul remaniat al muncii, Mihai Şeitan, iniţiatorul legii. Udrea: "Categoric eu voi vota pentru varianta preşedintelui"

Ministrul Dezvoltării pe de altă parte, Elena Udrea, şi-a declarat susţinerea totală pentru varianta prezidenţială, chiar dacă aceasta este diametral opusă faţă de ceea ce susţinea Băsescu pe 21 septembrie în parlament în privinţa egalizării vârstei de pensionare. "Categoric în parlament eu voi vota pentru varianta preşedintelui. PDL a decis că va susţine propunerea preşedintelui, ne vom mobiliza şi vom vota legea în forma cerută. ''Până la urmă important este pentru oamenii politici să poată să ia deciziile corecte chiar dacă uneori să zicem că aceste decizii se mai schimbă pe parcurs. Până la urmă dacă este o soluţie care mulţumeşte mai mult oamenii de ce să nu mergem pe această variantă?!", a justificat astăzi Udrea, de la Covasna, răzgândirea lui Băsescu. Varianta de compromis a fost anunţată de Vasile Blaga. "Partidul ca atare îşi va susţine (la consultările cu Băsescu, n.r.) un punct de vedere care deja cred că se conturează, care va merge spre o diferenţiere a acestei vârste pentru o perioadă imediat următoare, urmând ca într-o etapă ulterioară ele probabil să se egalizeze. Dar nu în perioada imediat următoare", a spus Blaga.