Evenimentul Zilei > Actualitate > Boc trage de Baconschi „să se bată” cu Piedone
Boc trage de Baconschi „să se bată” cu Piedone

Boc trage de Baconschi „să se bată” cu Piedone

PDL are probleme în găsirea unui candidat pentru colegiul de deputat eliberat în sectorul 4 din Capitală. Primul pe lista favoriţilor, ministrul de externe, se lasă greu convins

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, este de câteva zile în discuţii de tatonare cu Emil Boc pentru a se înscrie în PDL şi a-şi asuma candidatura în colegiul de deputat din sectorul 4, la alegerile din 25 aprilie. Interesat, potrivit unor surse din partid, să intre în PDL, Baconschi este totuşi rezervat în a se arunca într-o competiţie în sectorul în care primarul Cristian Popescu Piedone este „zeu”.

Secretos până şi cu propriul partid în legătură cu viitorul candidat, Boc ar insista însă în continuare pe lângă Baconschi, susţin surse de la vârful PDL. Argumentul: un sondaj de uz intern care îl dă pe ministrul de externe singurul candidat cu şanse să o bată pe Liliana Ghervasuc Mincă, susţinută de PC, PSD şi PNL.          

Prigoană numără mieii lui Piedone

Sectorul lui Piedone i-a speriat până acum pe mai toţi potenţialii candidaţi. De la miniştrii care nu sunt şi parlamentari şi cărora li s-a propus să candideze până la vedete ca Monica Tatoiu, Teo Trandafir sau Florin Călinescu, toţi au spus „pas”. Încă în pană, liderii PDL au ratat, de altfel, astăzi ultima şedinţă a Biroului Permanent înainte de 5 aprilie, data-limită a depunerii candidaturilor, în care ar fi trebuit, teoretic, să valideze un nume.

În premieră, la şedinţă a apărut totuşi, invitat de Boc, şi Baconschi, mai mult pentru a evita o intrare bruscă în ring, direct pe post de candidat. Deşi la ieşire a invocat „interacţiunea între guvern şi partidul de guvernământ” ca motiv al descinderii sale, potrivit unor surse care au participat la întâlnire, ministrul nu a suflat nicio vorbă cât a stat la aceeaşi masă cu şefii PDL. Nici Boc însă nu le-a dat liderilor PDL nici cea mai mică explicaţie a prezenţei sale.

Subiectul tabu al candidatului a fost totuşi deschis de Silviu Prigoană. „Noi ce facem? Începe partea cu mieii de Paşte, Piedone se mişcă deja. Noi?”, şi-a arătat Prigoană îngrijorarea.  

Decizia finală, la Boc

Boc a expediat însă rapid subiectul: candidatul va fi decis în cerc restrâns între el şi şefii de la Bucureşti, iar campania este pe mâinile consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

Primele analize sociologice prezentate de Lăzăroiu liderilor PDL ar arăta, susţin sursele citate, că, dintre actualii miniştri, Baconschi ar surclasa-o pe Liliana Ghervasuc Mincă cu peste 50%, ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu, considerat şi variantă de avarie, ar fi la egalitate, în timp ce Daniel Funeriu, de la Educaţie, ar pierde detaşat.

Baconschi s-ar arăta însă prudent, sperând la un colegiu mai sigur. De altfel, întrebat la ieşire dacă va candida, ministrul a negat.