Şeful Executivului a explicat în cadrul emisiunii Prim Plan de la postul public de televiziune că această măsură va fi pusă în aplicare în măsura în care partenerii de coaliţie se vor înţelege.
“Subiectul a fost amânat pentru 2012. PDL nu guvernează singur, nu are 50+1 din numărul total al parlamentarilor, ca să poată singur să îşi impună toate proiectele. Pentru că nu există, în acest moment un acord al coaliţiei cu privire la regionalizare, am convenit că tema va fi reluată în 2012 şi încercăm acum să rezolvăm punctual câteva chestiuni scadente unde am putut să găsim înţelegere: proiectele care vizează reforma justiţiei, bugeul pentru anul 2012, asupra legii salarizării şi asupra componentelor careţin de dezvoltarea economică. Avem câteva chestiuni restante: regionalizarea, revizuirea constituţiei, dar aici avem nevoie şi de suportul opoziţiei”, a declarat premierul.
Referitor la discuţiile pe tema regionalizării din cadrul coaliţiei, Emil Boc a afirmat că subiectul va fi reluat cu UDMR, care este un partener al coaliţiei care şi-a respectat angajamentul. “Întotdeauna cuvântul dat a fost respectat din partea UDMR, ca şi din partea UNPR şi a grupului minorităţilor naţionale. Dacă ne vom înţelege, se va face. Daca nu ne înţelegem, nu se va face. […] Dacă eşti într-o coaliţie trebuie să găseşti acel element comun”a mai precizat şeful Guverului.
“Cel mai important argument pentru comasarea  alegerilor este anul economic 2012”

În privinţa comasării alegerilor, trebuia luată o decizie cât mai repede, este de părere premierul. “Cel mai important argument pentru comasare este anul economic 2012. Raţional este ca în 2012 să nu ne pierdem timpul în dispute electorale, în primul rând, ci să avem grija să finanţăm proiectele europene şi să le finalizăm, să terminăm aceste lucrări începute pentru ca banii europeni să ajungă în România”, a declarat premierul.  
Întrebat dacă vede posibilă modificarea Constituţiei până la finalul lui 2012, premierul a răspuns că acest proiect de comasare este unul tehnic care se ocupă doar de o chestiune individuală- cum se organizează tehnic aceste alegeri comasate. “Românii au votat la referendum, în proporţie de peste 80%, cele două componente: unicameral şi 300 de parlamentari.[…] Credem că 2012 trebuie să fie anul trecerii la parlamentul unicameral”, a mai spus Emil Boc.