Evenimentul Zilei > Actualitate > Boc a găsit bani în buget pentru parlamentarii puterii
Boc a găsit bani în buget pentru parlamentarii puterii

Boc a găsit bani în buget pentru parlamentarii puterii

Premierul le-a promis PDL-iştilor că va trece astăzi prin guvern hotărârile prin care alocă peste 18 milioane de euro, cu care parlamentarii puterii să se achite de promisiunile electorale

Apropierea alegerilor interne în PDL pune guvernul la cheltuială. La presiunea teritoriului, premierul Emil Boc a găsit cele peste 18 milioane de euro promise uninominalilor puterii pentru propriile colegii, în schimbul votului lor la legea bugetului.

Potrivit unor surse din partid, Boc le-a garantat PDL-iştilor, în şedinţa de luni a Biroului Permanent, că hotărârile prin care vor fi alocaţi banii pentru decontarea promisiunilor electorale – primării, şcoli, biserici, drumuri, spitale – vor intra în guvern în şedinţa de astăzi.

Chiar dacă împărţirea s-a făcut exclusiv pe criterii politice, guvernul a găsit o formulă pentru a cosmetiza favorurile făcute parlamentarilor puterii.

Fonduri pentru colegii: între 70.000 şi 160.000 de euro

Preţul fiecărui vot dat la legea bugetului a fost, în medie, de 70.000 de euro. În total, 18,7 milioane de euro din Fondul de Rezervă al guvernului numai pentru parlamentarii puterii, din care 12,5 milioane pentru PDL.

Promisiuni similare au primit atunci şi uninominalii PSD şi PNL, rămase între timp în aer. La PDL, pe de altă parte, somaţia parlamentarilor, dar şi presiunea alegerilor interne care urmează, au funcţionat. În urmă cu o lună, parlamentarii PDL au primit instrucţiuni să facă liste cu toate şcolile, grădiniţele, spitalele sau primăriile la care au rămas cu datorii electorale. Cei mai mulţi s-au încadrat în 70.000 de euro.

Sunt însă şi situaţii în care guvernul a prins în proiect şi 160.000 de euro de colegiu. În schemă au fost băgaţi, ca paravan, şi prefecţii puşi să ceară, formal, bani de investiţii exact pentru obiectivele selectate de parlamentari.

Urma politică a fondurilor alocate pentru colegii ar urma să se piardă astfel prin mai multe hotărâri de guvern, girate de mai multe ministere: Educaţie, Sănătate, Interne, Dezvoltare sau Departamentul Culte. Cele mai mari sume, susţin sursele citate, au fost cerute de parlamentari pentru primării ale propriului partid.

Finanţele ridică din umeri

Angajamentul iniţial al lui Boc era să trimită banii în colegiile parlamentarilor încă de la începutul lunii martie. În ciuda protestelor deputaţilor PDL, guvernul nu a dat însă actele normative, din lipsă de bani. Acum i-a găsit.

Contractată de EVZ, Viorica Roşca, consiliera ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, a explicat că nu poate da detalii înainte de a vedea hotărârile, în şedinţa de guvern.

„Nu pot să vă confirm, nici să vă infirm”, a spus Roşca în legătură cu proiectele de hotărâri care nu pot trece de guvern fără girul Finanţelor.

„Din nefericire, constrângerile legate de deficit nu ne permit să cheltuim cât am putea. Oricum, banii pe care îi avem acum vrem să-i cheltuim cu maximă responsabilitate pentru investiţiile publice.“
EMIL BOC, premier, în emisiunea „Naşul” de la B1