Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce BOALĂ gravă poate declanşa consumul de VIN ALB
Ce BOALĂ gravă poate declanşa consumul de VIN ALB

Ce BOALĂ gravă poate declanşa consumul de VIN ALB

Vinul alb a fost scos vinovat de cercetătorii americani nu doar că dăunează grav sănătăţii ci şi pentru mărirea riscului apariţiei cancerului de piele.

Alcoolul este considerat un factor care ar putea provoca diferite tipuri de cancer, iar un nou studiu adaugă pe listă încă o formă de cancer, şi anume cel de piele. Cercetători de la Universitatea Brown, din Statele Unite, susţin că un consum, chiar şi moderat, de alcool, este asociat cu un risc mai mare de melanom – cea mai letală formă de cancer de piele. Studiul lor a dezvăluit că vinul alb are un impact mai mare asupra riscului de melanom, faţă de vinul roşu, berea sau lichiorul, iar zonele predispuse a fi afectate sunt cele care, în mod normal, nu sunt expuse soarelui.

Eunyoung Cho, profesor asociat de dermatologie şi epidemiologie la Warren Alpert Medical School, din cadrul Universităţii Brown şi colegii acesteia au colectat date de la trei studii ample, la care au participat 210.252 de persoane, toţi aceştia furnizând informaţii în legătură cu obiceiurile legate de consumul de alcool, locul de domiciliu şi istoricul medical, inclusiv detalii despre arsuri solare şi bronz.

Pe durata unei perioade de urmărire de 18 ani, 1.374 de persoane (mai puţin de 1% dintre participanţi), au fost diagnosticate cu melanom invaziv. Rezultatele, publicate în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, relevă faptul că fiecare 12,8 grame de alcool pur  (un pahar de vin, o bere sau un păhărel de lichior), consumat zilnic se asociază cu un risc cu 14% mai mare de cancer de piele.

Iar când cercetătorii au analizat fiecare tip de băutură în parte, au descoperit că una dintre ele ieşea în evidenţă: fiecare pahar de vin alb pe zi a fost asociat cu un risc cu 13% mai mare de melanom, în timp ce alte forme de alcool nu influenţează riscul într-un mod important din punct de vedere statistic.