De fapt, cei 10.000 de membri ai Consiliului Naţional îndeplinesc, astăzi, o formalitate, pentru că Mircea Geoană este unica propunere pentru scaunul de la Cotroceni.

Însă, pentru a demonstra cât de puternică este susţinearea adepţilor PSD, organizatorii le-au indicat "lătrăilor" să stea cât mai aproape de presă. "Lătrăii" sunt de fapt cei care vor declanşa furtuna de aplauze şi de scandări în rândul celor prezenţia la lansarea ce are loc la Romexpo.

"Momentul nostru a sosit"

Este anunţul lui Adrian Năstase, primul care a luat cuvântul  la festivităţile din această după-amiază. El a dorit să îi salute, în primul rând, pe toţi participanţii de la Romexpo, în ordine ierarhică, primul fiind Ion Iliescu. "(…) îi salut pe bravii noştri minişti care au rezistat cu stoicism", aspus Năstase.

"Niciodată tupeul nu a fost atât de mare încât un prim-ministru să-şi pună şoferul şi nepoata consilieri. Atâta tupeu încât şi câinele Vasile de la Modrogan poate ajunge consilier de securitate naţională", a spus Năstase, făcând referire la acuzaţiile de nepotism care au planat asupra şefului guvernului.

În continuare, social-democratul a declarat că Traian Băsescu vrea "să revigoreze o minciună cu care a ajuns la conducerea statului".

"Totul în jurul lui Traian Băsescu se surpă, cu excepţia proprietăţilor familiei lui", a mai spus Năstase.

Din punctul său de vedere, toate acuzaţiile pe care şeful statului le aduce PSD nu sunt decât gesturi instinctive, care durează de 10 ani, de când Traian Băsescu se afla în fruntea Primăriei Capitalei.

Iliescu a găsit originea discordiei

Evocând Revoluţia din decembrie 1989 şi subliniind coincidenţa dintre perioada în care a avut loc aceasta şi data alegerilor prezidenţiale de anul acesta, liderul de onoare al Partidului Social Democrat a menţionat că discursul său se va axa pe două teme majore: alegerile europarlamentare din iunie şi prezidenţialele din noiembrie.

Potrivit lui Ion Iliescu, alegerile pentru PE reprezentintă o premieră pentru România, fiind pentru prima dată când românii participă, alături de locuitorii celorlalte 26 de ţări membre la alegerea parlamentarilor europeni.

Despre alegerile prezidenţiale, Ion Iliescu a spus că acum este momentul ca România să dea dovadă de democraţie, iar obiectivul PSD ca partid de stânga este acela de a-i apăra pe cei mulţi care trăiesc în sărăcie şi nevoi.

"Este momentul judecăţii supreme a poporului cu privire la modul în care preşedintele şi-a îndeplinit mandatul", a spus Iliescu.

Deşi declară că nu îi poartă pică, seniorul PSD a decretat că este momentul ca şeful statului să părăsească locul de la Cotroceni, mai ales că potrivit opiniei sale, "Traian Băsescu a devenit factorul principal de discordie între instituţiile statului şi nu numai". Iliescu mai spune că, din cauza proastei administrări de la nivel prezidenţial, România a avut cea mai slabă reprezentare la nivel internaţional.

"În condiţiile date, preşedintele PSD, Mircea Geoană, este candidatul nostru pentru alegerile prezidenţiale, candidatură susţinută de mai multe organizaţii teritoriale", a anunţat Ion Iliescu.

În continuare, el a făcut apel la toţi social-democraţii să susţină această candidatură, asigurându-i pe participanţii la Consiliul Naţional că Mircea Geoană este omul potrivit pentru funcţia de preşedinte.

Geoană anunţă eliberarea din "lesa lui Băsescu"

"Nu credeam să fiu vreodată atât de emoţionat şi recunoscător", şi-a început discursul candidatul la prezidenţiale, care a continuat prin a mulţumi, după modelul Ion Iliescu, tuturor susţinătorilor.

"Relaţia noastră nu a fost întotdeauna uşoară, dar iată ce înseamnă un om înţelept", a spus Mircea Geoană făcând referire la tensiunile anterioare dintre el şi liderul de onoare Ion Iliescu, în urma cărora s-a ales cu apelativul "prostănac".

"Nu mai vreau să văd o Românie batjocorită", este principala dorinţă a preşedintelui PSD.

În continuare, el i-a îndemnat pe partenerii de guvernare "să rupă lesa şi să scape de Traian Băsescu". Liderul social-democrat i-a asigurat pe democraţi-liberali de protecţia sa şi a PSD în faţa lui Traian Băsescu, declarând că îi "va scăpa şi pe ei de lesa lui Traian Băsescu".

"Am ascultat ţipătul tăcut de revoltă şi de resemnare al ţăranului român", a afirmat Geoană, subliniind că partidul său are o obligaţie fundamentală faţă de cei care trăiesc şi muncesc la ţară.

Năstase tânjeşte la locul de lider al PSD 

Între timp, Adrian Năstase a declarat că ar fi interesat să candideze la şefia PSD dacă Geoană câştigă Preşedinţia. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a declarat, aseară, la RTV, că, în situaţia în care Mircea Geoană va câştiga Preşedinţia României, va candida pentru funcţia de preşedinte al partidului, dacă va avea sprijinul colegilor.

"Trebuie să fixăm într-un fel, la acest moment, în condiţiile în care şi celelalte partide au făcut acest lucru, candidatul nostru pentru alegerile prezidenţiale, în această formulă. Decizia finală va trebui să fie luată în cadrul Congresului", s-a referit acesta la faptul că în această după-amiază urmează ca Consiliul Naţional al PSD să valideze candidatura lui Geoană.

Adrian Năstase a mai spus că este esenţial ca PSD să se poată "revalida" ca forţă politică principală, inclusiv prin câştigarea alegerilor prezidenţiale.

"Noi credem că, dacă ne unim petru a-l sprijini pe candidatul nostru, pe Mircea Geoană, la alegeri, va exista un rezultat pozitiv în primul rând pentru România", a adăugat el.

Ştire actualizată la ora 18.30