Evenimentul Zilei > Actualitate > Răspunsul românilor la salutul francezilor
Răspunsul românilor la salutul francezilor

Răspunsul românilor la salutul francezilor

După ce umoriştii francezi ne-au făcut cerşetori, mai în glumă, mai în serios, bloggerii români le-au dat o replică: salutul franţuzesc, cu mâinile sus.

Dacă Jonathan Lambert a interpretat "salutul românesc" cu mâna întinsă, ca la cerşit, în timpul unei emisiuni televizate la France 2, cei de la Dailycotcodac.ro îi pun pe francezi cu mâinile sus, tot în semn de salut.
Bloggerii au făcut şi un filmuleţ.
În imagini, unul dintre bloggeri ridică mâinile şi imploră, în franceză, "Vă rog, domnule!", în tot acest timp rulează imagini cu soldaţi francezi ameninţaţi cu arma şi ţinuţi cu mâinile sus.
Vitejiile poporului francez
Dailycotcodac.ro a postat şi un mic inventar de fapte de arme ale poporului francez în secţiunea "Allez les bleus".
14 iunie – 1775 Una dintre cele mai faste zile din întreaga istorie militară franceză: se înfiinţează armata americană.
4 august – 1914 Ca să facă puţin mişto de francezi, Statele Unite îşi declară neutralitatea în Războiul mondial.
Alţii au acţionat mai dur. Zilele trecute, o grupare de hackeri a atacat, în semn de protest, site-ul publicaţiei franceze "Le Monde".
Sâmbătă, în timpul emisiunii tv "On n’est pas couchés" transmisă de France 2, Jonathan Lambert îmbrăcat cu o fustă colorată a interpretat salutul românesc cu o mână întinsă, ca la cerşit. Gestul a stârnit un val de dezbateri pe forumuri şi bloguri. Iar Ambasada României la Paris a calificat remarcile drept rasiste şi discriminatorii şi le-au cerut moderatorilor să-şi prezinte scuze. E drept ca n-au venit până acum.
Insultă
Francezii au însă şi alte probleme. O fotografie în care un cetăţean foloseşte drapelul Franţei pe post de hârtie igienică a aprins spiritele în Hexagon.

Poza care nu le face deloc cinste francezilor a fost selecţionată şi premiată la un concurs de fotografie pe tema "Politically incorrect" şi mai grav, a apărut în ziarul distribuit gratuit la metrou în Nisa. Cel care se face vinovat de această ipostază riscă o amendă de 7.500 de euro şi zece luni de închisoare.