Blaga despre tăierile salariale: „Se vor simţi la chenzina primită în iulie”
- Vladimir Tism ăneanu
- 1 iunie 2010, 23:01
„Ministerul de Interne nu face reduceri de personal. Face o reorganizare serioasă până jos, la toate armele.” Aşa îi liniştește ministrul internelor, Vasile Blaga, pe poliţişti şi jandarmi.
EVZ: Am intrat în luna tăierilor şi am aflat de la ministrul Radu Berceanu că anul trecut s-a minţit prin omisiune în legătură cu dimensiuniunile crizei. Cât v-a ţinut anul electoral pe loc? Vasile Blaga: Nu ştiu exact la ce a dorit să se refere domnul Berceanu. Ştiu în schimb că guvernul PDL a luat anul trecut aproape toate măsurile cu putinţă pentru a pierde alegerile. Concediul fără plată, de exemplu.
Şi n-a fost în niciun fel o minciună prin omisiune? Absolut deloc.
Ca cetăţean, astăzi, aţi simţi nevoia să protestaţi? Nimănui nu-i convine să i se spună că i se taie din salariu sau din pensie. Dar suntem într-o situaţie cu totul specială, care în cea mai mare parte nu ni se datorează. Era de ales între două variante. Fie s-ar fi mers pe varianta clară a FMI de a ridica taxele şi impozitele – TVA-ul la 24%, cota unică la 20% şi o reducere a salariilor cu 20% - fie să procedăm cum am procedat noi, fără a lovi în continuare mediul privat. S-a ales varianta a doua.
Se mai pot aplica tăierile din iunie? Suntem deja în iunie şi totul e în aer. Nu, nu sunt probleme. Calendarul aşa e construit: parlamentarii îşi fac amendamentele, luni ne vom asuma răspunderea, opoziţia are trei zile pentru a depune moţiunea de cenzură, se va discua moţiunea de cenzură, este timp suficient şi pentru contestarea la Curtea Constituţională şi dacă cele două proiecte de legi sunt în Monitorul Oficial ele se aplică de la 1 iunie. Plata lunii iunie se face în iulie. Se va simţi la chenzina din iulie.
Varianta FMI: Creşterea taxelor şi reducerea cu 20% a salariilor
Ştim că preşedintele a anunţat acest plan şi că guvernul şi l-a asumat. Cine l-a gândit? Guvernul. Şi au fost discuţii foarte ample, consultări cu Banca Naţională...
E adevărat că cei care au venit cu liniile mari au fost Mugur Isărescu şi Sebastian Vlădescu, doi oameni fără culoare politică? Nu. Pentru că încă de la început ne-am propus un lucru foarte clar: nu vom mări taxele şi impozitele. Partidul şi-a asumat lucrul acesta.
Propunerea FMI a fost de la început creştere de taxe plus scădere de salarii cu 20%? Exact, la pachet. Iar acest lucru e scris în propunerea FMI. M-am mirat şi eu de declaraţia domnului Strauss-Kahn, dar şi dânsul e în campanie electorală în Franţa.
„Ministerul de Interne nu face reduceri”
În scrisoarea către FMI sunt prevăzute disponibilizări. Câţi bugetari vor pleca anul acesta? Eu nu pot să mă pronunţ vis-a-vis de tot sistemul bugetar şi niciodată n-am aruncat cifre. Dar săptămâna viitoare probabil, după ce cele două proiecte de legi vor fi aprobate de parlament, noi vom veni cu un proiect de raţionalizare a cheltuielilor în administraţia publică locală. Probabil va fi o ordonanţă de urgenţă. Acest lucru va duce indiscutabil la o reducere de personal. Cât? O să vedem. De asemenea sper ca legea poliţiei locale să fie aprobată de Camera Deputaţilor, avem deja stabilite normativele de personal astfel încât şi aici vor fi reduceri serioase de personal.
Cât se taie? N-o să scoateţi cifre de la mine.
Nici procente? Nici. Nu mă confundaţi cu alţi miniştri. Fiecare administraţie va primi, în funcţie de populaţie şi alte criterii, un normativ de personal şi salarizare pentru un număr de oameni. În general mergem pe media existentă la 31 noiembrie anul trecut. Dacă-şi permit să pună taxe şi impozite în plus să mai angajeze. Dar nu putem să nu vedem că din cele 3227 de administraţii locale din păcate 2456 nu sunt în stare să-şi plătească din taxele şi impozitele locale nici măcar salariile. Nu funcţionarea.
În Ministerul de Interne ce reduceri vor fi? Ministerul de Interne nu face reduceri. Face o reorganizare foarte serioasă până jos, la toate armele. MAI are declarat în acest moment la toate armele un deficit de personal. În poliţie în jur de 7000 de oameni, Jandarmeria raportează şi ea deficite. Dar resursele sunt în interiorul ministerului. Nu dăm afară pe nimeni nici din minister. Dar facem o analiză foarte serioasă, departament cu departament, om cu om. Oamenii nu-şi vor pierde pâinea, dar vor merge în zona operativă, în IGP ş.a.m.d.
Mai e în DGIPI un surplus de personal? A fost şi s-a redus semnificativ numărul de oameni.
Acum un an spuneaţi că DGIPI are în jur de 3000 de oameni. Câţi sunt acum şi câţi vor rămâne? Sunt foarte puţini faţă de responsabilităţile pe care le au. Sunt vreo 2000.
Şi vor rămâne la fel? Da.Şi la DGA vor rămâne.
Continuare - despre „miniştri care încearcă să marcheze puncte pe seama premierului”