Ioana Lupea: Ce v-a spus Traian Basescu in noaptea alegerilor?
Vasile Blaga:
Eram in birou cu domnul Boc, a venit domnul presedinte: „Felicitari pentru scorul obtinut! Prezenta este mica la vot. Ce faceti?” „Numaram voturile.” „Tineti-ma la curent.” „Buna seara.” „Buna seara.” Sigur, nu era o fericire prezenta la vot si nici chiar procentul de 31% cu care noi eram creditati. Totusi, PD este singurul partid din Parlamentul Romaniei care nu numai ca nu a scazut fata de alegerile din 2004, ci si-a dublat electoratul.

Mircea Marian: Va simtiti invingator?
Indiscutabil, da.

M.M.: Nuante?
Se putea si mai bine. Am castigat alegerile, dar ne amagim daca credem ca lucrurile vor merge bine din inertie. Nu-i destul sa spui: media partidului este de 29%. Ia sa vedem noi cine este peste 29% si cine este sub, sa vedem insa si de unde au plecat cele care sunt sub 29%! Dau un exemplu, organizatia din Iasi care, in 2004, era fieful PNL.

Raportul era 3:1 intre PNL si PD, iar astazi noi avem 27,8% si PNL are 29%, cu primar la Iasi. Sa vedem mai departe de ce nu am mobilizat orasele la vot, pentru ca electoratul PD este cantonat la oras. Sunt colegi care spun „Vasile, am facut 30%, cu electorat preponderent rural”. Asta-i durerea mea, de ce nu am facut 40%? Eu cred ca acesta este marele castig al scorului: PD a revenit cu picioarele pe pamant.

I.L.: De ce n-a fost mobilizare in Bucuresti, fieful dumneavoastra.
Si a ramas.

I.L.: Nu ati reusit sa va aduceti alegatorii la vot…
In Bucuresti, prezenta a fost peste media participarii urbane. Iar scorul obtinut, de aproape 40%, este cu aproximativ cinci procente mai mult ca suma tuturor partidelor parlamentare la un loc sau cu zece puncte peste PNL si PSD. Am facut eforturi mari, in special pe campania din usa in usa. A fost o intensa campanie de dezinformare asupra evenimentelor din 25 noiembrie, din partea guvernantilor in primul rand. Nu au fost dezbateri care sa incite suficient electoratul.

M.M.: I-ati spus presedintelui ca veti mobiliza sase milioane de oameni la vot si ati reusit sa aduceti doar cinci.
Credeam ca vom gasi cheia ca alegatorii care au votat la referendum pentru demiterea presedintelui sa vina si la uninominal.

I.L.: Ce v-a lipsit in aceasta campanie?
Adversarul. A fost o campanie cu totul atipica. Este ca si cum ai fi mers echipat pe un teren de fotbal, si adversarul nu a mai venit! Asta a fost o tactica, in special a PNL, pe care n-am contracarat-o foarte bine. Credeam ca prezenta la vot va fi mai mare fiindca in joc era si referendumul. Daca nu era referendumul, cred ca prezenta ar fi fost sub 20%.

Sigur ca lumea intreaba de ce sunt doua puncte si ceva intre participarea la referendum si cea de la europarlamentare. Sectiile de votare au fost la un kilometru distanta unele de altele. Au fost si pozitii publice ale domnilor Iliescu si Tariceanu, care au in spate un electorat care ii si asculta, pentru neparticiparea la referendum. Daca analizam structura participarii la referendum, o sa vedem ca, indiferent ce le-au spus sefii de partide, 90% au votat pentru introducerea sistemului uninominal.

I.L.: Ati fost multumit de ceea ce a facut Felix Tataru? Afisajul public a avut un impact major in 2004.
In aceasta campanie electorala, 80% din afisajul public, din panotajul mare, a apartinut PNL. Restul a apartinut PLD, PD si PSD – cam in ordinea asta. Nu cred ca am avut cel mai slab mesaj. Ati vazut mesajul PNL, acuzator la adresa fiecarui cetatean, dupa parerea mea. A avut succes mesajul simplu al PLD, cel al PSD – inodor si incolor. Mesajul are locul lui in campanie, dar, pana la urma, efortul cel mare este al militantilor.

I.L.: Am avut sentimentul ca PD lipseste. Fara afise, fara mesaje la televizor, iar campania din casa in casa nu cred ca si-a atins scopul…
Am avut, de departe, cele mai multe materiale pe care le-am folosit intr-o campanie electorala. Ne-am canalizat pe campania din usa in usa, vazand ca suntem blocati pe tot ceea ce exista comunicarea in masa, in special pe televiziuni. Iar pe presa scrisa am facut cat ne-am putut permite. Sigur, noi nu am putut dispune de resursele enorme ale PNL. Veti vedea ca doua treimi din prezenta in presa scrisa este a PNL.

I.L.: Si credeti ca investitia PNL s-a regasit in procente?
13% este un procent care l-ar fi obtinut in aproape orice conditii, daca n-ar fi facut greseli majore. In ultima saptamana au apelat – si au facut-o bine aici – la cele sapte milioane de scrisori prin care atentionau ca au marit pensia. Au stabilit data alegerilor ca sa fie la patru zile dupa ce oamenii primesc pensia – ca sa nu uite.

M.M.: Cat estimati ca v-a costat campania?
Cred ca in jur de un milion de euro.

I.L.: Dar PNL, puteti estima cat a cheltuit?
Cred ca a cheltuit de trei ori mai mult, numai in presa scrisa.

PLANURI DE GUVERNARE

„Sunt oameni in partid mai bine pregatiti ca mine pentru a fi prim-ministri”

I.L.: Regretati guvernarea?
S-a reprosat PD ca n-a iesit de la guvernare. Imi asum foarte clar: le-am spus ca daca le vom da cel mai mic motiv sa ne scoata de la guvernare, atunci vor avea justificarea pentru ceea ce planuiau, sa guverneze cu PSD.

M.M.: In statut este prevazut sa aveti un guvern din umbra. De ce nu l-ati facut pana acum?
A fost unul dintre lucrurile pe care trebuia sa le facem din vara. Ca sa lasam un spatiu de lucru pentru cat mai multi colegi am format departamente care sa implice cat mai multi colegi. A fost o slabiciune a conducerii partidului, pentru ca avem cate un coleg, doi care doresc sa lucreze in mai multe compartimente, pana la urma nu ajunge in nici unul. Aveti dreptate, a fost o slabiciune a noastra.

M.M.: Va doriti postul de prim-ministru?
In primul rand, doresc ca PD sa castige alegerile in asemenea maniera incat sa fie chemat de Traian Basescu sa formeze guvernul. Daca s-ar putea singur, desi mi-e greu sa cred lucrul asta si nu stiu daca este bine pentru democratie. Pe urma, trebuie sa vedem oamenii catre care se indreapta PD.

Si am spus intotdeauna: sunt oameni in partid mai bine pregatiti ca mine pentru a fi prim-ministri, in special in zona macroeconomica. Sigur, din punctul de vedere al coordonarii, poate as avea si eu anumite atuuri. Dar hai sa castigam intai alegerile. Daca mi-as dori ceva ar fi sa fiu din nou ministru al administratiei si internelor

M.M.: Cu cine ati prefera sa guvernati in 2008, daca va fi nevoie de aliati, cu PNL sau cu PSD?
Nici cu un PNL, la care decizia sa fie la Tariceanu, nici cu un PSD, la care decizia sa fie la Ion Iliescu.

I.L.: Ati declarat ca exista oameni extraordinari si in PNL, si in PSD. Care sunt acestia?
Sunt. Nu o sa-i evidentiez, ca de maine dimineata or sa aiba probleme in propriile partide.

M.M.: Presa a scris ca doamna Udrea ar putea ajunge ministru al apararii…
Aud pentru prima oara de la dumneavoastra. As vedea-o unde ma vad pe mine. Eu m-as vedea la Ministerul Administratiei si Internelor. Dar in privinta altor colegi, partidul va decide. Oricine din partid poate sa-si propuna o anumita pozitie.

M.M.: Daca veti reveni la guvernare, veti dori sa o aveti pe doamna Macovei inapoi in guvern?
Oricand. Eu am avut o colaborare foarte buna cu ea, desi uneori au iesit scantei. Imi doresc intotdeauna o astfel de colega, care nu spune „Da” de la inceput. Am avut puncte de vedere diferite, de exemplu legate de locul politiei judiciare. Eu am avut dreptate si cred ca s-a convins si ea, acolo unde este.

PD SCHIMBA STRATEGIA

„O prezenta mai puternica in plan parlamentar este de dorit”

M.M.: Adriana Saftoiu reprosa PD ca sta aliniat in spatele lui Traian Basescu.
Nu, mesajele au fost canalizate spre referendum. Noi mizam pe faptul ca alegatorii care vor sustine referendumul, indirect vor sustine si PD.

I.L.: Sustineti votul uninominal, dar v-ati folosit de imaginea lui Traian Basescu. Nu este o contradictie?
Peste tot unde exista votul uninominal, in Franta, in Marea Britanie, sigla partidului ramane importanta. De ce sa nu folosim vectorul Traian Basescu? Nu intram in nicio coliziune cu uninominalul, dimpotriva. Noi, cei care conducem azi PD, suntem echipa din jurul lui de la Conventia din mai 2001, la care a castigat alegerile.

El a fost salvatorul de atunci al PD. Daca Basescu nu castiga Bucurestiul si PD 13,6% la alegerile generale, partidul nu ar mai fi existat astazi, avea aceeasi soarta ca ApR. Noi vrem ca Traian Basescu sa accepte sa fie sprijinit, in 2009, la alegerile prezidentiale, de PD.

M.M.: Este adevarat ca lozinca secreta a acestui partid este: „Tacem inteligent si crestem necontrolat”?
Nu. Dar pot sa fiu de acord cu dumneavoastra ca o prezenta mai puternica in plan parlamentar este de dorit. In ultima saptamana, absolut toate proiectele de legi si toate ordonantele de urgenta ale guvernului, 43, au cazut in Senat. Dar colegii nostri nu au gasit timp sa spuna public iata, nu se mai poate guverna asa. Aici e problema. Cred ca va trebui sa taxam mai atent si mai insistent toate derapajele actualului guvern. Aspecte legate de cresterea economica, devalorizarea leului…

I.L.: Inteleg ca Traian Basescu va avea mesajul lui, iar PD va fi prezent cu propriul mesaj.
Absolut.

I.L.: Si dumneavoastra, si domnul Boc, si domnul Videanu aveti aparitii extrem de rare la televizor. Cine vorbeste in numele PD?
Presedintele partidului. Este adevarat ce spuneti, dar nu-mi face nicio placere sa fiu omul de serviciu a doua-trei televiziuni si sa ma pronunt pe toate temele aflate in discutie. Ca, daca s-ar discuta numai teme de politica generala sau la care cat de cat ma pricep, as merge. Nu-i suport pe oamenii care le stiu pe toate si vorbesc despre toate. Si, daca va uitati, de la toate partidele politice sunt aceiasi doi-trei, care se plimba pe la toate televiziunile.

I.L.: De la PD cine sunt?
Ii vedeti singuri.

M.M.: Care-i viitorul relatiei cu PLD?
Noi avem protocol de colaborare parlamentara cu ei.

M.M.: Punct?
Punct. Indiscutabil, nu numai ca nu ne vom ataca, dar ne vom si ajuta la viitoarele alegeri. Sigur, daca vom avea succes, impreuna vom gandi o guvernare. PD a luat o decizie: nu vom face aliante preelectorale cu nimeni. Nu ne mai crede nici electoratul. Am avut o alianta foarte bine gandita cu PNL, care parea de nezdruncinat, si iata ca am avut probleme. Aliantele preelectorale nu-si mai au rostul.

M.M.: O apreciere empirica: din cei care au votat PLD, cam cati erau electorat al PD?
Cei care au votat PLD sunt electorat al PLD. Nu stiu cati nu am reusit noi sa convingem si i-au votat pe ei.

I.L.: PLD mai are potential sa atraga voturi de la PNL?
Da, tradarea culoarului liberal, printr-o alianta cu PSD, poate zdruncina electoratul PNL.

I.L.: Credeti ca electoratul PNL va raman alaturi de partid, indiferent ce greseli face, atat timp cat Basescu ii ataca pe liberali?
Atunci cand a fost implicat Traian Basescu – si ma gandesc si la referendumul pentru suspendare, si acum – in proportie de 90% electoratul PNL a fost alaturi de Traian Basescu.

ALEGERI LOCALE

„Videanu va asculta de ce va spune partidul”

M.M.: Cine va candida la Primaria Capitalei din partea PD?
Ce vor spune analizele noastre in februarie.

M.M.: Domnul Videanu este cel mai bine situat, dar nu vrea sa mai candideze.
Stiti cum este cu vrutul si nevrutul: pana la urma, trebuie sa fim extrem de atenti ce vrea partidul. Si domnul Videanu, la care tin foarte mult, si care tine foarte mult la partid, cred ca va asculta de ce va spune partidul, iar partidul va spune ce-i spun cercetarile si analizele, la rece. 

uI.L.: Pe Ghita Falca il veti mai sustine pentru Primaria Aradului?
Da, daca Falca isi dovedeste nevinovatia, asa cum am convingerea. Este un foarte bun primar.

I.L.: Dar daca nu se termina procesul?
Eu nu stiu vreun membru al PD asupra caruia au planat acuzatii si care sa nu se fi prezentat in instanta si sa fi incercat sa-si fi rezolvat problemele. Cum nu stiu nici pe partea cealalta – de la PNL, de la PSD – oameni asupra carora sa fi planat acuzatii si sa fi dorit sa mearga in instanta.

CE SPUNE DESPREIN OPOZITIE

„Bugetul va trece daca va dori PSD”

I.L.: Monica Macovei spunea pentru EVZ ca aproape in fiecare sedinta de guvern se dadeau ordonante sau hotarari „cu dedicatie” si credea ca toate deciziile referitoare la banii publici ar trebui cercetate.
Am un punct de vedere mai nuantat. Cand este vorba despre bani publici, de foarte multe ori deciziile sunt politice. Ideea este sa nu fie in folosul personal al cuiva. Sigur ca, in momentul in care ai o functie de conducere la nivel guvernamental, privesti spre o corecta repartizare a fondurilor catre teritoriu. Dar o amprenta politica tot exista.

Nu o sa favorizez o comunitate condusa de un reprezentant al opozitiei. Nu sunt de acord nici cu pixul lui Mischie, sa ma intelegeti bine. Pe de alta parte, au fost astfel de acte normative clar cu dedicatie. Ordonantele prin care se transferau societati de la un minister la altul in functie de titularul ministerului, de la AVAS la Ministerul Economiei si invers. Monica Macovei avea dreptate. Dar ar fi avut rezultate mai bune daca ar fi avut o capacitate mai mare de a explica.

I.L.: De ce nu ati criticat mai vehement intentia lui Tudor Chiuariu de a desfiinta DNA-ul?
Domnul presedinte Boc a avut doua interviuri pe tema asta. Ne-am asumat indirect o greseala pe care am facut-o, votand modificarile la Codul Penal si la cel de Procedura Penala.

I.L.: I-ati sanctionat pe cei vinovati?
Ar trebui sanctionat tot grupul din Camera si nu poti sa dai sanctiuni colective. Adevarul este ca nu au fost corect informati.

I.L.: Se prefigureaza modificarea unei ordonante in sensul unirii DIICOT cu DNA.
Vom vota impotriva oricarei actiuni a guvernului care contravine obligatiilor luate de Romania la incheierea negocierilor de aderare. UE se asteapta de la noi sa rezolvam problemele, nu sa ne facem ca nu mai exista.

I.L.: Ce parere aveti despre declaratia presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, despre ambasadorul SUA?
Nu ma mira. Domnul Bogdan Olteanu este in aceeasi nota cu premierul Tariceanu care, in momentul in care se punea problema aplicarii clauzei pe agricultura si justitie, spunea: nu putem sa mergem cu capul plecat la Bruxelles. Finul nu a facut nimic altceva decat sa repete ce a spus nasul. Daca acest lucru ar afecta numai PNL, ar fi treaba lor, dar uneori sufera si Romania.

M.M.: Veti vota bugetul?
Nu. Partidul Democrat este un partid de opozitie si nicaieri in lumea asta opozitia nu voteaza legea de baza a unei guvernari, bugetul. Este treaba puterii sa-si creeze majoritatea pentru buget, nu a opozitiei. Teorii de genul ca sunt in pericol pensiile nu sunt adevarate, nu e in pericol nimic.

I.L.: Dar credeti ca PSD va vota bugetul?
Bugetul va trece sau nu va trece daca va vrea sau nu va vrea PSD.

TESTUL DE SINCERITATE

„Sa vedem ce rezultate au cei care vor sa promoveze in partid”

I.L.: Remes spunea ca alta ar fi fost situatia in Romania daca dv. ati fi condus PD, iar Vacaroiu credea ca sunteti cel mai potrivit premier. Cum de sunteti atat de iubit de adversari?
In general, ma cam tin de cuvant. Cand port cu cineva o discutie, chiar daca nu sunt de acord cu el, nu jignesc. Ma refer la discutii politice, pentru ca noi, cei din PD, avem un principiu: nu facem afaceri intre noi. Nu injur numai de dragul de a injura, nu spun lucruri care ar placea altcuiva sa le auda, nu jignesc pe cineva numai pentru ca displace altcuiva.

M.M.: Se spune ca, daca veti ajunge prim-ministru, veti avea cu presedintele aceleasi probleme ca si Tariceanu.
Nici pe departe. Nu am avut nici ca ministru de interne si membru al CSAT niciun fel de probleme cu domnul presedinte. Cu domnul presedinte poti sa colaborezi foarte bine daca nu minti.

uI.L.: Elena Udrea spunea intr-un interviu la EVZ ca, in cariera ei politica vizeaza inclusiv pozitia de presedinte al PD.
Foarte bine. Elena este unul dintre oamenii care muncesc destul de mult. Discutam despre rezultate si ne raportam la organizatii. Trebuie sa ne uitam si la Biroul Permanent National, unde fiecare membru a raspuns de cel putin o organizatie. Va trebui sa analizam activitatea fiecaruia. Sa incepem cu mine: mi-am luat cele mai slabe organizatii, pe langa cea de Bucuresti, si le-am dus in varful rezultatelor partidului. Sa vedem ce rezultate au cei care vor sa promoveze in partid.