"Copiii din aceste instituţii erau trataţi ca nişte deţinuţi sau sclavi. Violul era o practică des întâlnită în şcolile pentru băieţi, conduse de Fraţii Creştini. Cei de aici au trăit, în fiecare zi, întrebându-se de unde va veni următoarea bătaie", se arată în raportul care a scandalizat, ieri, opinia publică irlandeză.

Cifre: Peste 800 de cazuri au fost identificate de comisia guvernamentală irlandeză în instituţiile catolice. După o anchetă care a durat 9 ani, a rezultat o analiză de 2.600 de pagini, care acoperă perioada 1930-1990. Concluzie: Mii de copii erau abuzaţi sexual sau bătuţi de către preoţi sau călugăriţe. Concluzie: Liderii religioşi şi demnitarii irlandezi din Educaţie au permis perpetuarea acestei maladii, deşi erau conştienţi de această problemă,  

Peste 100 de preoţi ar putea fi acuzaţi

Analiza-fluviu este presărată cu mărturii şocante ale victimelor şi reclamă faptul că instituţiile conduse de reprezentanţii Bisericii Catolice irlandeze îşi protejază pedofilii.

Publicarea raportului a generat controverse la Dublin. 20 de foşti rezidenţi ai şcolilor catolice au fost opriţi la intrarea clădirii unde s-a desfăşurat conferinţa de presă, fiindu-le interzis accesul. Unul dintre aceştia a vorbit despre eşecul raportului de a-i pune sub acuzare pe cei responsabili de abuzurile împotriva copiilor.

Autorii raportului au apreciat că, din acest moment, este datoria Suveranului Pontif să investigheze situaţia din instituţiile catolice.

În luna iunie este aşteptată o continuare a acestei analize, sub auspicii dure- peste 100 de preoţi ar putea fi acuzaţi de abuzuri sexuale şi fizice, fiind identificate aproximativ 400 de victime.

Surse: The Independent, The Guardian