Jucătorii la Bursă au de făcut mai multe drumuri la Fisc şi de plătit taxe mai mari. De astăzi, persoanele care obţin câştiguri din tranzacţionarea acţiunilor trebuie să depună la Fisc mai multe declaraţii. Tot ei vor trebui să se ocupe şi de virarea impozitului către stat. Până acum, dările la buget erau reţinute de intermediar, adică de firma de brokeraj.

Trimestrul şi declaraţia
Noile prevederi fac parte dintr-o serie de modificări ale Codului Fiscal. "Contribuabilii care înregistrează câştiguri de capital din tranzacţionarea de titluri de valoare în societăţi listate se vor alege cu cinci declaraţii pe an – patru trimestriale şi una anuală – faţă de una singură în prezent", a explicat Mădălina Racoviţan, tax director în cadrul companiei de audit şi consultanţă KPMG.

Astfel, investitorii pe Bursă vor trebui să depună la administraţia financiară de care aparţin, trimestrial, până pe data de 25 ale lunii următoare trimestrului, o declaraţie care să conţină suma netă rezultată din tranzacţii şi să plătească impozitul anticipat.

"Câştigul net/ pierderea netă se determină la finele fiecărui trimestru ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate cumulat de la începutul anului, ca urmare a tranzacţionării titlurilor de valoare", se arată în ordonanţă.

Anual, până pe 25 mai, ei vor depune la Fisc declaraţia de impunere şi plată a impozitului anual. La rândul său, intermediarul va comunica jucătorilor pe Bursă, până pe data de 5 ale lunii următoare fiecărui trimestru, câştigurile sau pierderile. Până la finele lunii februarie va depune la Fisc declaraţia informativă anuală pentru anul anterior.

Răzvan Paşol, director general al Intercapital Invest, nu consideră că noile prevederi îi vor îndepărta pe investitori. "Scopul principal al tranzacţionării acţiunilor pe Bursă este obţinerea de profit. Dacă este o birocraţie mai mare sau mai mică, şi-o asumă fiecare", ne-a declarat el.

PREVEDERI

Toate câştigurile din tranzacţii cu acţiuni, impozitate cu 16%

Toate câştigurile obţinute pe Bursă sunt taxate cu 16%, începând de astăzi, conform noilor prevederi ale Codului Fiscal modificat recent de executiv. Până în prezent, dacă un investitor deţinea acţiunile mai mult de 365 de zile, datora statului o taxă de numai 1%. Măsura a fost introdusă în anul 2005, pentru a încuraja investiţiile pe termen lung.

Totodată, guvernul a scutit, anul trecut, de impozit toate câştigurile din tranzacţii bursiere. Modificările de taxare a tranzacţiilor cu acţiuni va aduce o pierdere la buget de 24 milioane lei în al doilea semestru al acestui an şi un câştig de 40 milioane lei anul viitor, potrivit notei de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.