Big Brother la telefon

Big Brother la telefon

Toate informaţiile privind convorbirile telefonice ale cetăţenilor britanici vor putea ajunge rapid la dispoziţia poliţiei, serviciilor de securitate, dar şi a consilierilor locali ori a altor câteva sute de agenţii din cadrul guvernului de la Londra, scrie „Daily Mail“.

Detaliile privesc identitatea şi adresa celor care vorbesc la telefon, ora şi durata convorbirii şi chiar locul aproximativ în care se află persoana care efectuează convorbirea. Actul legislativ a stârnit nemulţumirea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, care au arătat că, de-acum, informaţiile privind viaţa privată a britanicilor vor putea fi accesate de aproape oricine.

Legea care va permite acest lucru este iniţiată de ministrul de interne, Jacqui Smith, şi transpune o directivă a Uniunii Europene (UE).   Varianta britanică a directivei permite însă folosirea informaţiilor pentru o gamă mult mai largă de infracţiuni, unele minore. În plus, aceasta pune informaţiile care privesc viaţa personală a cetăţenilor la dispoziţia unui număr foarte mare de oficiali. Cine şi cum ascultă Potrivit legii, informaţiile privind convorbirile telefonice ale britanicilor vor fi înregistrate de companiile telefonice, ţinute pentru o perioadă de cel puţin un an, şi puse la dispoziţia celor 795 de agenţii beneficiare atunci când acestea o vor cere.

Autorităţile beneficiare ale informaţiilor vor avea, în funcţie de atribuţii, niveluri diferite de acces la detaliile convorbirilor, poliţia şi serviciile secrete fiind organizaţiile privilegiate.

Un oficial al asociaţiei care reprezintă consiliile locale din Anglia şi Ţara Galilor a declarat deja că, în cazul acestora, informaţiile vor fi cerute numai în momente excepţionale, cum ar fi fraudele de zeci de mii de lire sterline.

În plus, întregul sistem va fi supervizat de comisarul pentru interceptarea comunicaţiilor, aflat în subordinea premierului, care asigură şi legalitatea urmăririi convorbirilor.

Ne puteți urmări și pe Google News