Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > BICHIR: „Copilul cadou” a implinit 3 ani

BICHIR: „Copilul cadou” a implinit 3 ani

Florian Bichir: "Astazi, 16 ianuarie, micuta Maria Eliza Bogdana implineste 3 ani."

Copilul cu cea mai batrana mama din lume (70 de ani) va recita de ziua ei in fata cadrelor medicale de la Spitalul „Panait Sarbu”, unde a venit pe lume, poezia „Fulg de nea”.

Dintr-un anumit punct de vedere, Maria Eliza Bogdana este o fericita. Legislatia romaneasca referitoare la procesul de fertilizare in vitro este in proces de revizuire si adaptare la legislatia europeana, lucru care ar putea sa interzica un asemenea tratament dupa varsta de 50 de ani.

Deci Maria Eliza ar putea fi primul si ultimul copil conceput astfel in Romania. Pe de alta parte, ceva legislativ de acest gen trebuie facut. Si acum 3 ani, multa lume a acuzat-o pe Adriana Iliescu de egoism. Ca a facut orice pentru a fi mama, fara a se gandi la ce se va intampla cu pruncul, gest ce aduce a iresponsabilitate. Ce exemplu mai bun doriti, daca nu ceea ce le-a sfatuit Adriana Iliescu pe femeile care doresc sa-i urmeze exemplul: „Nu faceti ca mine.”?!

Putina lume s-a gandit insa ce se va intampla cu Maria Eliza cand „mama sa” Adriana Iliescu, aflata la o varsta inaintata, isi va da obstescul sfarsit. Va ajunge ea in unul dintre caminele de copii, fiind privita ca un exponat zoo? Cine o va ingriji? Va fi infiata de doctorii care au ajutat-o sa apara pe lume?

Aceasta este intrebarea-cheie, si nu dezbaterea care a polarizat societatea romaneasca: de la condamnari gen executie publica a lui Cristian Tudor Popescu, aflat intr-o permanenta revolta de tip mensevic, pana la lamentari penibile de genul: Biserica sa ne lase in pace, femeia dorea sa fie mama.

Bucuria „mamei” Adriana Iliescu este mare. Spun mama cu ghilimele pentru ca Maria Eliza nu este totusi copilul sau biologic, tinand cont ca ovulul (si sperma, de asemenea) provine de la un donator anonim, iar Adriana Iliescu a fost mai degraba o mama purtatoare. Pastrand proportiile si trecand peste traumele Adrianei Iliescu, putem spune ca aceasta si-a facut cadou un copil. Asemenea unui adolescent care-si cumpara un catelus din Cora sau din stiu eu ce supermarket.

Viata este un dar de la Dumnezeu, iar aparitia unei vieti este rodul unei relatii de iubire intre doi oameni, intre un barbat si o femeie. Nu stiu ce se va intampla peste ani cu Maria Eliza Bogdana, daca isi va iubi „mama” intrata in Guiness Book. Sau daca vor exista „copiatoare de oameni”. Vreau sa-i spun doar „La multi ani!”.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: