Liderul coaliţiei electorale de dreapta din Italia, exuberantul miliardar Silvio Berlusconi, a câştigat alegerile legislative încheiate ieri în Peninsulă, obţinând un avans modest în faţa rivalului său de stânga, Walter Veltroni, avantaj care îi va oferi însă şansa de a conduce a treia oară guvernul de la Roma.

Potrivit sondajelor efectuate la ie- şirea de la urne în cele două zile ale scrutinului, coaliţia de dreapta condusă de Berlusconi – formată din partidul său, Poporul Libertăţii (PDL), formaţiunea de dreapta Liga Nordului şi un mic pic partid autonomist sicilian – a obţinut 42% din opţiunile italienilor pentru Camera Deputaţilor, faţă de 40%, procentul obţinut de Partidul Democrat (PD), tânăra formaţiune înfiinţată anul trecut de Veltroni prin fuziunea foştilor comunişti cu catolicii de stânga.

Alianţa de dreapta şi-a adjudecat cel mai mare număr de voturi şi la Senat, având, conform exit-pollurilor citate de AFP, 42,5% din sufragii, faţă de 39,5%, cât a adunat centru-stânga. În cazul în care sondajele la ieşirea de la urne – realizate de Institutul Piepoli la comanda posturilor TV Rai şi Sky – vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Berlusconi, 71 de ani, ar urma să conducă pentru a treia oară Italia, după mandatele din 1994-1995 şi 2001-2006.

Chiar dacă avansul indicat de studiile sociologice va fi confirmat de numărătoarea oficială, Berlusconi nu poate fi sigur de majoritate decât în Camera inferioară a parlamentului, la Senat votul proporţional fiind redistribuit după un algoritm complex, care are la bază majorităţile defalcate pe regiuni, şi nu votul naţional. Berlusconi s-ar putea vedea nevoit să încheie o alianţă postelectorală cu unul dintre cele trei partide mici – Uniunea Democraţilor Creştini de Centru, Stânga Curcubeu şi formaţiunea de extremă-dreapta La Destra – care au întrunit 18% din voturi, conform estimărilor la ieşirea de la urne.

CHIBIŢUL DE LA BUCUREŞTI

Lui Băsescu i-a ieşit pronosticul

Într-un interviu acordat cotidianului „Il Messaggero“, la începutul lunii martie, preşedintele Traian Băsescu îl dădea drept câştigător al alegerilor anticipate din Italia pe Silvio Berlusconi.

El a susţinut atunci că pronosticul său nu are legătură cu declaraţiile făcute de fostul primar al Romei şi lider al Partidului Democrat, după uciderea Giovannei Reggiani, ci cu ce spun sondajele. Pe fondul cazului „Mailat“ apărut la sfâr- şitul anului trecut, atât politicienii italieni de dreapta, cât şi cei de stânga au susţinut vehement expulzarea infractorilor români din Italia. (Anca Simina)