Evenimentul Zilei > Actualitate > Belle Gibson, bloggeriţa care a păcălit pe toată lumea că are cancer, şi-a recunoscut minciuna
Belle Gibson, bloggeriţa care a păcălit pe toată lumea că are cancer, şi-a recunoscut minciuna

Belle Gibson, bloggeriţa care a păcălit pe toată lumea că are cancer, şi-a recunoscut minciuna

Australianca Belle Gibson, o bloggeriţă care susţinea că s-a vindecat de cancer cerebral urmând un stil de viaţă sănătos şi-şi promova povestea pe internet, prin intermediul unei cărţi dar şi al unei aplicaţii pentru telefoanele mobile, reuşind să adune o avere, a recunoscut că nu a fost niciodată bolnavă şi a invocat traume din copilărie şi o afecţiune psihologică care au făcut-o să mintă, conform unui material publicat de portalul australian de ştiri www.news.com.au.

Tânăra în vârstă de 23 de ani, mamă a unui copil, a fost acuzată că a "fabricat" povestea tragică a suferinţei de cancer cerebral în fază terminală, urmată de o miraculoasă vindecare pentru a-şi vinde aplicaţia pentru telefoane mobile "The Whole Pantry". În Play Store, pentru Android, preţul acestei aplicaţii este de 8,85 RON şi (la ora la care publicăm acest material) poate fi încă descărcată.

Povestea fabricată de Belle Gibson a inceput în anul 2009, când australianca ar fi primit de la medici vestea că mai are 4 luni de trăit. Ea povestea că a renunţat la medicamentele şi tratamentele oncologice clasice, schimbându-şi radical modul de viaţă şi alimentaţia, lucruri care ar fi vindecat-o de cancer.

Adevărul a început să iasă la iveală în urmă cu o lună când s-a aflat că Gibson nu a donat suma de 300.000 de dolari provenită din vânzarea aplicaţiei sale în scopuri caritabile, aşa cum anunţase. Această informaţie a fost suficientă pentru ca persoanele înşelate să înceapă să pună întrebări cu privire la diagnosticul ei. În prima parte a acestei luni poliţia din statul australian Victoria a anunţat că nu va deschide urmărirea penală pe numele lui Belle Gibson.

Într-un interviu oferit în exclusivitate ediţiei australiene a publicaţiei Women's Weekly, Gibson a recunoscut minciuna.

"Nu, nimic nu este adevărat", a răspuns ea la întrebarea dacă a avut vreodată cancer. 'Încă nu-mi este clar care este diferenţa dintre ceea ce cred că ştiu şi realitate', a adăugat ea, invocând o boală psihică.

Conform publicaţiei The Weekly, Gibson ar suferi de aşa-numitul sindrom Munchausen, afecţiune în care pacienţii susţin că ar fi bolnavi pentru a primi mai multă atenţie. Desigur că acum, după ce a păcălit o lume întreagă invocând faptul că suferă de o boală terminală şi a câştigat şi foarte mulţi bani din acest lucru, nu este tocmai uşor să fie crezută că acţiunile ei au fost rezultatul unei alte afecţiuni.

Bloggeriţa pune totul pe seama problemelor cu care s-a confruntat în copilărie. Tânăra mamă a unui băieţel de 4 ani, Olivier, susţine în interviu că practic a fost obligată să-şi poarte singură de grijă încă de la vârsta de 5 ani. 'Când am început şcoala mama mi-a spus că de acum sunt mare şi a trebuit să mă duc singură la şcoală, îmi făceam singură pacheţelul şi făceam şi curat în casă în fiecare zi. Tot mie îmi revenea responsabilitatea de a face cumpărăturile, de a spăla rufele, să fac programările la medic şi să am grijă de fratele meu. Nu am avut niciodată vreo jucărie", a mai explicat ea, refuzând însă să-i ofere publicaţiei Women's Weekly datele de contact ale mamei sale.

Sindromul Münchausen descrie o patologie psihiatrică (tulburare mentală), o patomimie asociată cu dificultăţi emoţionale severe, care aparţine de grupa tulburărilor facticioase. Sindromul apare la persoane cu tulburări de personalitate şi este caracterizat prin necesitatea de a simula o maladie fără a căuta să obţină vreun profit direct (spre deosebire de simulanţi), cu excepţia îngrijirilor medicale şi a unei atenţii sporite a celor din jur.

Acest sindrom ar afecta mai puţin de 1% din populaţia planetei iar persoanele cu acest sindrom se conving singure că ar suferi de boli grave. Activitatea australiencei pe site-uri de socializare ar fi putut să-i alimenteze această nevoie de atenţie şi i-a accentuat probabil sindromul, conform psihologilor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: