Evenimentul Zilei > Justitie > Becali a făcut show în instanţă de toţi banii pierduţi pe Casa Vernescu
Becali a făcut show în instanţă de toţi banii pierduţi pe Casa Vernescu

Becali a făcut show în instanţă de toţi banii pierduţi pe Casa Vernescu

Omul de afaceri a fost audiat, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care o falsă moştenitoare l-a înşelat cu drepturile litigioase asupra Casei Vernescu, Becali spunând că dacă va recupera oricât de puţin o va ajuta pe notăriţa care a contribuit la fraudă, aceasta fiind condamnată la peste 8 ani de închisoare

Sala de judecată era goală când grefierul a strigat cauza în care Gigi Becali a chemato în judecată pe falsa moştenitoare a Casei Vernescu, Aspasia Dumitrescu – acum decedată – şi pe notarul Roxana Oprea.

Aceasta din urmă, o tânără mărunţică cu părul roşu şi o bluză verde, se ridica pe vârfuri în boxa arestaţilor în încercarea de a-şi susţine cauza, pe un ton piţigăiat, la microfon: „Eu eram notar începător adică…ăăă…am început în 2004 şi în 2006 s-a încheiat actul. Am fost indusă în eroare de avocata Jianu Roxana, care o însoţea pe Dumitrescu Aspasia. Avocata a insistat foarte mult şi credeam că ea cunoaşte mai bine legea. Dumitrescu Aspasia, fiind mai în vârstă, nu părea de rea-credinţă…”, spunea notăriţa, când paşii lui Gigi Becali au spart liniştea din sală.

„Am dat un milion, toți banii într-un sac”

Îmbrăcat într-un costum grena, cu un iPhone întro mână şi un şirag de mătănii sidefii în alta,, Becali nu părea că ştie la ce proces asistă. Numai după ce judecătoarea Doiniţa Luminiţa Dinu a pronunţat numele avocatei care l-a reprezentat, lui Gigi Becali i-a căzut fisa: „Aaa!! Acuma am zis să vin că am auzit că a murit bătrâna. Dacă tot am venit, vreau să dau o declaraţie. Notarei nu vreau să îi fac rău. Aspasia a venit la mine cu un băiat, Cristi, şi cu nepotul ei, că au Casa Vernescu. Eu mi-am zis că tot îmi scot banii. Am dat un milion, toţi banii întrun sac. Ştiu că n-avea cum să-l ducă femeia, că erau bancnote din alea de 50 de euro! Apoi am mai pierdut 100.00 de euro cu un avocat, care a zis că face el, că recuperează”, a relatat Becali.

Judecătoarea l-a întrebat pe latifundiar dacă falsa moştenitoare i-a arătat vreun act. Pe măsură ce Becali intra în detalii, sala se tot umplea de gură- cască.

„Doamna preşedinte, ca să înţelegeţi: cumpăram vrute şi nevrute. Am cumpărat 30-40 de drepturi (n.n. – litigioase). Din alea…3-4 (n.n. – a fructificat). De vreo 40 de milioane am fost extorcat! După ce bătrâna a făcut atâtea, tot ea – Dumnezeu s-o ierte! – a venit şi a zis că am păcălit-o, că nu i-am dat banii. Mie mi s-a părut lucru dubios că mi-a zis că maică-sa era servitoare în casă şi Vernescu i-a făcut acte. Dar voiam să fac 50 de milioane cu 1 milion, miam asumat un risc”, a explicat Becali întreaga „afacere”.

Cum bâtrâna îmbogăţită pe nedrept a murit între timp şi văzând-o pe notăriţă arestată şi făr’ de-o para, Becali a găsit o soluţie pentru a echilibra balanţa.

„Eu vreau casa Aspasiei (n.n. – un imbil din cartierul Pantelimon). Acuma, că tot mi-au spus jurnaliştii că a murit. Că ea era cu un ţigan care avea grijă de ea, că i-a zis că îi lasă casa. Şi de ce s-o ia ţiganu’, o iau eu şi o dau la sărmani! Dumneavoa s t r ă vedeţi tehnic. Puneţi sechestru pe ea, eu o vând şi iau banii şi-i dau (n.n. – arătând în boxă, cu un gest larg) femeii ăsteia, că tot a făcut şmecherii şi tot n-are!”, a spus Becali.

În acest moment a intervenit avocata Steluţei Turculeţ, care pretinde că este adevărata moştenitoare a familiei Vernescu, care l-a întrebat pe Gigi Becali dacă nepotul care o însoţea pe Aspasia Dumitrescu este Alexandru Emanoil Negru. De asemenea, avocata Steluţei Turculeţ l-a întrebat pe omul de afaceri dacă s-a întâlnit cu clienta ei.

Afaceristul, ţepuit de o bătrână

Gigi Becali a lămurit-o în stilul lui caracteristic: „Turculeţ? Muculeţ? Negru? Nu îmi amintesc! Era unu’ cu ten închis şi păr grizonat, îl ştiam de la cazino”.

Văzând că discuţia alunecă în derizoriu, judecătoarea l-a întrebat dacă mai are ceva de adăugat. „Vă rog să mă iertaţi, aşa vorbesc eu, mai mult”, a ţinut să adauge Becali. „E bine că vă opriţi”, a conchis judecătoarea.

În 2006, Gigi Becali a cumpărat jumătate din drepturile litigioase pentru Casa Vernescu de la Aspasia Dumitrescu, pe atunci în vârstă de 78 de ani . Bătrâna i-a prezentat latifundiarului genealogia familiei Vernescu și l-a convins că este unica moștenitoare a primilor proprietari ai imobilului. În realitate, actele prezentate erau false, imobilul fiind cumpărat de stat încă din 1908.

Becali: Doamna Prună, fată bună!

La ieşire din sala de judecată, Gigi Becali s-a referit atât la şeful Administraţiei Penitenciarelor, Cătălin Bejan, cât şi la ministrul Justiţiei, Raluca Prună, nemulţumit fiind că nu este lăsat să îi ajute pe deţinuţi, acesta fiind eliberat înainte de termen: „Eu vreau să mă duc la puşcării şi să ajut, dar nu mă lasă, zic că n-am voie. Nu Bejan e vinovat. El e vinovat că nu are bărbăţie să spună: până aici, gata cu acţiunile criminale în puşcării. (…) Să ştie şi doamna Prună. (…) Am fost şi la ea să îi arăt că încalcă o hotărâre a Înaltei Curţi şi n-a ţinut cont. Ea, de altfel, femeie foarte bună, fata! Degeaba!”