Medicii bucureşteni au reuşit, ieri, să redea vederea unei fetiţe de numai o lună şi jumătate, cu ajutorul unei operaţii făcute cu laserul.
Ioana, o mogâldeaţă de o lună şi jumătate, născută prematur, a trecut ieri de prima încercare importantă din viaţa ei, o operaţie cu laser la ochi. Fetiţa s-a născut cu retinopatie, o afecţiune a retinei care i-ar fi putut pune vederea în pericol. Astăzi, medicii de la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti se pregătesc să opereze un alt copil născut prematur, cu o formă de retinopatie similară. Chiar dacă Ministerul Sănătăţii are un program special pentru depistarea problemelor oculare ale bebeluşilor prematuri, acesta nu se aplică decât în zece judeţe din ţară. Anestezia, mai grea decât operaţia Încă de la ora 7.30, medicul Adrian Burloiu, chirurgul oftalmolog care a depistat defectul fetiţei născute la Maternitatea Giuleşti, o aştepta nerăbdător în holul de la intrarea spitalului din Piaţa Lahovari. Odată ce a sosit Salvarea, medicul i-a ieşit în întâmpinare, a apucat de „cufărul” în care stătea Ioana, un incubator mobil, şi l-a cărat până la etajul trei în blocul operator, împreună cu asistentul de pe ambulanţă. Operaţia, făcută chiar de medicul Adrian Burloiu, a început cu o jumătate de oră mai târziu, dar s-a terminat cu succes.
„Anestezia este mai grea decât tehnica operatorie în sine. La un copil aşa de mic, anestezia este întotdeauna periculoasă. Operaţia este extrem de migăloasă. Afecţiunea Ioanei s-a întins pe o suprafaţă mai mare a ochilor, aşa că medicii vor avea mai mult de lucru cu laserul decât de obicei”, a explicat medicul Monica Pop, directorul spitalului. După 40 de minute, Ioana a ieşit din operaţie. „Va fi bine! Peste trei luni fetiţa va întinde mâna după jucării”, spun spe cialiştii. În lipsa intervenţiei, copiii prematuri pot orbi Din cauza numărului mare de naşteri premature de la noi, mulţi copii vin pe lume cu defecte de vedere. Printre afecţiunile cel mai des întâlnite se numără şi retinopatia de prematuritate. „Sunt mai predipuşi să facă retinopatie prematurii care au nevoie de oxigen timp îndelungat, în cantitate mare. La noi, cam 10% dintre nou-născuţi sunt prematuri, în alte ţări doar 3-4%”, explică pediatrul Alin Stănescu. În unele cazuri, afecţiunea duce la orbire. De aceea, este esenţial momentul în care se intervine. „Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, spune oftalmologul Monica Pop.
Ministerul Sănătăţii a început în urmă cu cinci ani un program pentru depistarea precoce a afecţiunilor oftalmologice la bebeluşi, coordonat de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului din Capitală (IOMC). Prin acest program, sunt investigaţi copiii născuţi în maternităţi din Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş şi Bucureşti. „Maternităţile din aceste judeţe au specialişti formaţi şi dotări pentru a investiga şi trata bebeluşii”, explică pediatrul Alin Stănescu, de la IOMC. El recomandă mămicilor să facă tot posibilul să se îngrijească pentru a nu aduce pe lume copii prematuri.
„Mămicile care nasc prematur trebuie să insiste în maternitate să li se facă examinări oftalmologice copiilor”, încurajează Monica Pop. Datorită operaţiilor cu laser, vederea acestor copii poate fi recuperată integral. „Este păcat să ajungă orbi, din cauza unei boli scăpate din mână”, atrage atenţia Monica Pop.