Vânzarea băuturilor energizante, către acești români, ar putea fi interzisă. Când se anunță decizia

Vânzarea băuturilor energizante, către acești români, ar putea fi interzisă. Când se anunță decizia Băuturi energizante. Sursa foto: Arhiva EVZ

Magazinele nu vor mai avea voie să vândă băuturi energizante minorilor, potrivit unui proiect de lege ce a fost deja aprobat de Senat anul trecut și urmează să fie discutat în Camera Deputaților, care are rolul decisiv în adoptarea legii.

Conform proiectului, băuturile energizante nu pot fi vândute în incinta școlilor, inclusiv prin intermediul automatelor. De asemenea, se propune interzicerea comercializării acestor băuturi în apropierea unităților de învățământ.

Băuturile energizante nu mai pot fi vândute minorilor. Proiect de lege

Potrivit declarației președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, proiectul de lege care vizează prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație, inclusiv interzicerea consumului de către minori, va fi supus cel mai probabil la votul final marți, în plenul Camerei Deputaților.

Este o iniţiativă care a stat la Senat mai mult decât ne-am fi dorit. O votăm săptămâna aceasta, în proporţie de peste 90% Comisia de sănătate şi Comisia juridică astăzi, urmând ca mâine, la votul final la plenul de la Cameră, să adoptăm forma finală a legii care interzice comercializarea acestor sucuri energizante, băuturi energizante către minori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi se măreşte cuantumul sancţiunilor - amenzi de până la câteva zeci de mii de lei pentru abateri repetate şi nerespectarea acestei reglementări.

Dacă e nevoie să suplimentăm aceste sancţiuni, pentru că nu vor fi suficiente cele pe care le-am revăzut în această lege, bineînţeles că suntem deschişi pentru aceasta”, a declarat Simonis la Parlament, despre băuturile energizante.

Alfred Simonis

Alfred Simonis. Sursa foto: EVZ

La ce sumă pot ajunge amenzile pentru cei ce nu respectă legea

Operatorii economici care nu vor respecta prevederile legale riscă amenzi între 25.000 şi 50.000 de lei.

Simonis a subliniat că în prezent există dovezi solide, studii și discuții avute cu asociațiile de părinți, profesori și organizații non-guvernamentale preocupate de această problemă, care arată că există o cantitate semnificativă de băuturi energizante consumate de copii în școli sau în afara acestora în cantități extrem de mari.

A fost o presiune imensă. Ştiţi foarte bine că industria s-a opus, mai aveau să spună şi cât de mult bine fac aceste băuturi energizante în argumentarea lor. Iată că, indiferent de ceea ce au dorit, am trecut peste asta şi sper ca mâine să avem votul final pe această lege”, a menţionat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, care a precizat că băuturile energizante vor fi scoase şi din automate.

Băuturile energizante trebuie etichetate în mod distinct

Conform versiunii adoptate de Senat, proiectul include în categoria băuturilor energizante și produsele care conțin combinații variate de alcool, carbohidrați, vitamine și minerale, împreună cu două sau mai multe substanțe precum cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronaolactona și alți compuși cu efecte de stimulare a sistemului nervos central.

De asemenea, proiectul definește modul de etichetare pentru băuturile energizante, conform normelor europene.

Red Bull, băutură energizantă

Băutură energizantă. Sursa foto: Pixabay

Se interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă. Se interzice comercializarea băuturilor energizante şi a derivatelor acestora prin automate ”, prevede proiectul, potrivit Agerpres.