Evenimentul Zilei > Actualitate > Băuturile acidulate îi fac pe copii să se comporte agresiv. AFLĂ ce cantitate îi poate afecta
Băuturile acidulate îi fac pe copii să se comporte agresiv. AFLĂ ce cantitate îi poate afecta

Băuturile acidulate îi fac pe copii să se comporte agresiv. AFLĂ ce cantitate îi poate afecta

Un nou studiu relevă faptul că, în cazul tinerilor, există o legătură directă între consumul de băuturi carbogazoase şi comportamentul violent.

Cercetătorii americani au descoperit că băuturile carbogazoase, consumate constant, ar putea avea duce la deviaţii comportamentale, în rândul tinerilor. Faptul că aceştia devin mai agresivi ar putea fi pus şi pe seama altor obieceiuri alimentare pe care tinerii le au. Consumul doar de alimente slab nutritive ar putea cauza comportamente antisociale.

Consumul zilnic a unei doze de 0,33 l este suficient pentru a transforma comportamentul unui tânăr într-unul ceva mai agresiv decât ar fi normal, conform rezultatelor studiului. Doar 23% dintre elevii supuşi acestui studiului au declarat că ei nu consumă decât o astfel de doză de suc, săptămânal, sau chiar nici una.

Zahărul şi cofeina conţinute de sucuri au şi ele influenţă
În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că 4 doze de băuturi carbogazoase, pe săptămână, ar fi limita maximă care nu ar influenţa comportamentul tinerilor.

Copiii care consumă astfel de băuturi sunt mai dispuşi să se certe sau să aibă gesturi violente în şcoală, să se certe sau să se bată cu colegii sau cu fraţii lor.

„Rezultatele arată o legătură puternică între consumul şi violenţă. Relaţia cauză-efect este clară, cu toate că zahărul sau cofeina conţinute de aceste băuturi ar putea avea şi ele rolul lor în declanşarea violenţei", a declarat conducătoarea acestui studiu, dr. Sara Solnick de la Universitatea din Vermont, pentru dailymail.co.uk.

Fast-food-ul predispune la încălcarea legilor
Cercetările anterioare, efectuate în Marea Britanie şi Olanda, scoteau în evidenţă faptul că tinerii care mănâncă fast-food sunt mai predispuşi să încalce legea. Un alt studiu a arătat că dacă deţinuţilor dintr-o închisoare li se administrează vitamine şi suplimente minerale, violenţa a scăzut cu până la 47%.

Este cunoscut faptul că slaba nutriţie poate fi un declanşator al comportamentelor antisociale, cel mai probabil din cauza faptului că scade nivelul anumitor substanţe chimice, la nivelul creierului, care influenţează starea de spirit a unei persoane.

Criticile asupra studiului nu au întârziat să apară
Profesorul britanic de psihologie, Peter Kinderman, de la Universitatea din Liverpool critică acest studiu, spunând că în influenţa asupra comportamentului tinerilor sunt mult mai mulţi factori care contează. „Cauzele violenţei în rândul tinerilor sunt mult mai diversificate. Este prea simplist să spunem că băuturile carbogazoase declanşează astfel de comportamente", a declarat psihologul, pentru dailymail.co.uk.

Specialistul invocă faptul că există un număr mare de factori care corelaţi pot da naştere unor comportamente agresive.