Bătălia pentru grădiniţă

Bătălia pentru grădiniţă

Părinţii au pornit goana după un loc la grădiniţele din Ploieşti cu şase luni înainte de începerea oficială a înscrierilor.

Înscrierea copiilor la grădiniţele cu program prelungit a devenit o aventură pentru părinţi din cauza crizei de locuri. Cele 17 unităţi de învăţământ preşcolar din Ploieşti se dovedesc insuficiente pentru cererea mare, mai ales că trei dintre ele, situate în centrul oraşului, vor dispărea la vară. Asta deoarece clădirile care le găzduiesc au fost câştigate în instanţă de foştii proprietari.

„Alerg de la o grădiniţă la alta să-mi înscriu copilul la grupa mică şi am avut surpriza neplăcută să constat că nu mai sunt locuri“, se plânge Maria Dumitrescu, unul dintre părinţii aflaţi zilele acestea în căutarea unei grădiniţe disponibile. Singurele instituţii preşcolare unde mai sunt locuri sunt cele din cartierele mărginaşe, unde condiţiile nu sunt dintre cele mai bune.

Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar, „înscrierile copiilor în grădiniţe se fac, de regulă, la începutul anului şcolar sau, în situaţii deosebite, în timpul anului şcolar, în limita locurilor disponibile“. În Ploieşti, din cauza crizei de locuri, toate situaţiile au devenit deosebite. „Directorii au început să facă deja înscrieri mai ales în zona centrală, unde cererea este foarte mare. Grupele vor fi suplimentate astfel încât niciun copil să nu rămână pe dinafară“, promite Gheorghe Borovina, inspectorul şcolar general adjunct. Particulare pentru părinţi cu posibilităţi Reprezentanţii municipalităţii promit că, până în 2010, Ploieştiul va avea două noi unităţi pentru preşcolari situate pe străzile Mărăşeşti şi Bobâlna, în apropierea clădirilor care vor fi retrocedate. „Grădiniţele se află în lucru“, susţine Alina Istrătescu, şeful Serviciului Comunicare din cadrul Primăriei Ploieşti. Totuşi, în ultimii ani, doar o singură grădiniţă a fost amenajată în oraş, şi aceea la parterul unui bloc construit de ANL pe Strada Democraţiei. Părinţii care nu vor mai prinde locuri libere la grădiniţele de stat vor fi nevoiţi să apeleze la unităţile particulare. Aici, educaţia şi îngrijirea micuţilor costă între 150 şi 300 de euro, în funcţie de serviciile oferite.

„Decât să-mi angajez o bonă în care nu pot avea încredere, mai bine îl dau la o grădiniţă particulară unde îl pot vedea oricând pe internet“, spune Mihai Radu, un om de afaceri care-şi permite să plătească aproape 1.000 de lei pe lună pentru îngrijirea copilului său la standarde înalte. Părinţii care nu au însă asemenea posibilităţi financiare îşi vor lăsa la toamnă copiii în grija rudelor apropiate. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Prahova, anul acesta vor fi disponibile doar 1.600 de locuri de grupa mică în grădiniţele ploieştene.

Ne puteți urmări și pe Google News