Băsescu: Românii sunt datori UE să meargă la vot

Băsescu: Românii sunt datori UE să meargă la vot

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat azi pe români să meargă la vot pe 7 iunie, indiferent de simpatiile politice, argumentul suprem invocat fiind acela al datoriei pe care alegătorii o au faţă de Uniunea Europeană şi miliardele de euro investite de europeni în modernizarea României.

Pe fondul estimărilor legate de absenteism (fenomen de altfel prezent în toată Europa), şeful statului a marşat pe ideea datoriei morale pe care cetăţenii români trebuie să o onoreze faţă de UE, având în vedere faptul că ar fi beneficiat de pe urma miliardelor de euro care au fost investite pentru dezvoltarea şi modernizarea României.

Ca să fie mai convingător, el le-a amintit românilor cât de mult au visat să revină în marea familie europeană şi a susţinut că votul lor ar fi o dovadă de respect faţă de europeni, în condiţiile în care aceştia au fost solidari cu ţara noastră şi au suportat din taxele lor fondurile destinate României.

Înţelegător cu decepţiile politice ale românilor Băsescu a plasat pe umerii alegătorilor o responsabilitate mai mare decât cea care le revine partidelor politice. El a susţinut că România va fi judecată, sub aspectul ataşamentului faţă de ideea de Uniune Europeană, în funcţie de prezenţa la urne. "Sunt de acord că mare parte din români nu se regăsesc reprezentaţi de partide, dar alegerile europene nu sunt un moment în care cetăţenii îşi manifestă ataşamentul faţă de partide", a comentat Băsescu, adăugând că acest scrutin este un barometru prin care Europa măsoară maturitatea şi ataşamentul faţă de ideea însăşi de Uniune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Credibilitatea viitorilor eurodeputaţi români va depinde şi ea de cât de mulţi români se vor obosi să meragă la urne. Din această perspectivă, Băsescu a spus că raportul de forţe dintre partidele politice, ce va rezulta în urma alegerilor este mai puţin relevant.

CITIŢI ŞI:

Îndemnul unui astronaut: "Foloseşte-ţi votul"| VIDEO Chivu ne trimite la vot | VIDEO