Băsescu, mai prietenos cu guvernul PDL-PSD decât cu Alianţa D.A.

Băsescu, mai prietenos cu guvernul PDL-PSD decât cu Alianţa D.A.

La doar trei zile după ce le-a dat sfaturi miniştrilor PDL şi PSD, preşedintele Băsescu i-a convocat pe membrii cabinetului, în frunte cu premierul Boc, la o nouă întâlnire informală.

De data aceasta nu la Palatul Victoria, ci la Sinaia, la Castelul Foişor, chiar în prima zi a noului an. Reuniunea, la care au fost invitaţi şi preşedinţii celor două Camere ale parlamentului, dar şi şefii SRI şi SIE, a fost, potrivit participanţilor, mai degrabă un eveniment monden decât o întâlnire de lucru.

Chiar şi aşa, între două feluri de mâncare şi o sârbă s-a găsit răgaz pentru discuţii despre politică, deşi singurul demnitar care a recunoscut acest lucru a fost ministrul educaţiei Ecaterina Andronescu. Atitudinea prezidenţială faţă de noua putere de la Bucureşti este o premieră, şeful statului nemanifestându-şi astfel prietenia faţă de cabinetul Tăriceanu, preferând, până în 2007, întâlnirile private cu jumătatea PD-istă a guvernului. Preşedintele, la masă cu Geoană

Agitaţia a început în Sinaia imediat după miezul zilei de 1 ianuarie. Primii care au sosit la Foişor au fost preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, cărora li s-a alăturat şi mezina Elena. Au urmat ceilalţi demnitari, mulţi însoţiţi de familii şi trecând în viteză pe lângă ziariştii adunaţi la poarta castelului rămas în proprietatea protocolului de stat. Singura care a venit fără maşină a fost Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei. Înăuntru, PSD-iştii şi PDL-iştii s-au amestecat pe la mese, uitând de animozităţile dinaintea alegerilor, când se declarau duşmani. Şeful statului a stat alături de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Mircea Geoană şi Roberta Anastase, dar şi de premierul Emil Boc. Preşedintele s-a plimbat însă pe la toate mesele invitaţilor, discutând cu fiecare. La întâlnirea de la Sinaia nu au participat toţi miniştrii. Între absenţii zilei s-a aflat Vasile Blaga, plecat în vacanţă în străinătate. Salariile profesorilor, în discuţie

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu am invitat miniştrii, demnitarii care şi-au petrecut Sărbătorile pe Valea Prahovei să ne întâlnim pe 1 ianuarie. A fost o zi plăcută, în care am fost cu soţiile demnitarilor. Nu am dat sfaturi miniştrilor“, a declarat Băsescu la finalul petrecerii cu miniştrii PSD şi PDL.

Şeful Senatului a avut o declaraţie similară. „A fost o întâlnire relaxată, de început de an, fără politică“, a spus Geoană.

Cu toate acestea, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că a discutat cu şeful statului şi despre salariile profesorilor. „A fost aşa, o discuţie prietenească... Eu am discutat problema cu salariile profesorilor“, a spus Andronescu, precizând că soluţia ar fi ca sumele să fie cuprinse în proiectul de buget.

Surse participante au declarat, citate de Mediafax, că preşedintele a avertizat guvernul că va urma un an dificil, iar premierul Boc le-a spus miniştrilor să fie pregătiţi să vină la Palatul Victoria în weekend pentru a discuta chestiuni punctuale.

RELAŢIE

Intelectualii, preferaţi în locul lui Tăriceanu

Faţă de debutul guvernului PDL-PSD, Băsescu nu a avut o relaţie la fel de apropiată cu membrii cabinetului Tăriceanu, în special cu aripa liberală. Tensiunile au început imediat după preluarea mandatului prezidenţial, când şeful statului anunţa iminenţa anticipatelor, şi au continuat până în prezent. Din 2005 până acum, întâlnirile informale dintre preşedinte şi premier au fost rare şi, în special, pe teme în care se manifestau divergenţe între cele două Palate. Băsescu a preferat însă să se consulte pe teme sensibile cu membri ai elitei intelectuale, de la suspendare până la Legea lustraţiei. Una dintre întâlnirile controversate cu intelectualii, printre care Andrei Pleşu sau Horia-Roman Patapievici, a avut loc în vara lui 2007, când aceştia au fost invitaţi la Neptun împreună cu familiile, transportul fiindu-le asigurat cu aeronava prezidenţială. De asemenea, o petrecere „politică“ a fost organizată de Băsescu, tot la Neptun, în acelaşi an, pentru femeile din PD, invitate alături de soţi.