Băsescu: "Legea retrocedărilor încalcă drepturile omului"

Băsescu: "Legea retrocedărilor încalcă drepturile omului"

Şeful statului a trimis Parlamentului pentru reexaminare legea de modificare a actului normativ privind casele naţionalizate, apreciind că aceasta este o nouă naţionalizare, că este neconstituţională şi că încalcă drepturile omului. "Problema retrocedărilor frământă societatea românească de 18 ani. Avem o multitudine de legi care vizează retrocedarea, fie că se referă la terenuri agricole sau la imobile. Această lege pe care am trimis-o spre reexaminare la Parlament vizează de fapt punearea în aplicare a Legii 10/2005 şi a Legii 112/1995", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a oferit o serie de motive care au dus la întoarcerea Legii în Parlament. Primul dintre acestea este faptul că legea nu corespunde exigenţelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

"Un alt motiv este acela că legea nu prezintă soluţii pentru situaţii tranzitorii. Adică, dacă există un fost proprietar care are hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pentru restituire, dar nu s-a făcut punerea în posesie nu există în lege o soluţie. Se ţine cont de hotărârea instanţei sau se ţine cont de faptul că nu s-a făcut încă punerea în posesie şi atunci legea însăşi anulează o hotărâre judecătorească", a detaliat Băsescu unul dintre motivele sale.

Legea permite renaţionalizarea

"În realitate, legea reprezintă o nouă naţionalizare, pentru că ea anulează implicit calitatea de proprietar a celor care au fost abuziv deposedaţi de bunurile lor, imediat după instaurarea regimului comunist", a adăugat el.

În continuare, şeful statului a catalogat legea ca fiind neconstituţională pentru că restricţionează retrocedarea terenurilor care au fost confiscate odată cu imobilele şi care nu se află acum în proprietatea statului.

"De asemena legea este o ocazie de obţinere de venituri necuvenite. Pentru cei care au dobândit prin cumpărare prin Legea 112 actele de proprietate au fost desfiinţate prin hotărâre judecătorească, legea stabileşte  nici mai mult nici mai puţin că vor fi despăgubiţi de stat la preţul pieţei, în condiţiile în care vânzarea către chiriaşi pe Legea 112 s-a făcut la preţul de contabilitate. Este extrem de defavorabil şi serveşte o clientelă practic", a acuzat Traian Băsescu.

El a dat exemplul unui imobil cumpărat pe Legea 112 cu 15.000 de dolari, iar acum statul ar trebui să te despăgubească cu 300.000 de dolari sau de euro, un contract "extrem de neechitabil" în opinia sa.

Neconstituţionalitatea

"De asemenea, în dispoziţiile legii trimise la promulgare, contractele de vânzare-cumpărare pe Legea 112 devin opozabile oricărui act de proprietate al celor abuziv deposedaţi. Acest lucru are şi un caracter neconstituţional pentru că este retroactiv. Legea spune că toate contractele de vânzare-cumpărarea pe Legea 112 sunt nu numai titluri de proprietate, dar ele devin şi opozabile foştilor proprietari ceea ce consolidează ideea că această lege face o nouă naţionalizare, fără să mai recunoască dreptul foştilot proprietari de a-şi redobândi proprietatea", a continuat preşedintele Băsescu.

"Mai sunt alte motive, dar cel mai grav lucru este faptul că devine un act de renaţionalizare, practic consolidând ceea ce s-a făcut în perioda comunistă, când oamenii au fost deposedaţi de proprietăţi în mod abuziv", a conchis preşedintele.

"Şi eu am cumparat un apartament pe legea 10, dar asta nu mă motivează să nu o întorc la parlament”, mărturiseşte şeful statului, încheind motivarea sa.

Modificarea Legii caselor naţionalizate, adoptată de Cameră la sfârşitul lunii iunie, a fost iniţiată de PC şi prevede că imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură, proprietarii de drept urmând să primească despăgubiri, proiect respins iniţial de Senat.

Liderul PC Dan Voiculescu, unul dintre iniţiatori, i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu, în data de 10 iulie, să promulge această lege. 

Voiculescu, indignat de decizia preşedintelui

Preşedintele fondator al PC critică dur decizia lui Traian Băsescu de a retrimite la Parlament propunerea de completare a Legii 10 privind retrocedările, apreciind că, astfel, şeful statului nu face decât să pună "o piedică cinică" unei legi menite să facă justiţie socială.

"Legea pe care Camera Deputaţilor a adoptat-o vine să rezolve probleme dureroase pentru mulţi dintre cetăţenii acestei ţări. Sunt oameni care şi-au pus speranţa în promulgarea acestei legi. Sunt oameni care nu au nicio vină, care au fost păcăliţi de un sistem legislativ precar. Sunt oameni care au murit încercând să îşi rezolve aceste probleme. Aceşti oameni, mulţi dintre ei bătrâni, şi-au cumpărat casele cu bună-credinţă, fără a şti ce le rezervă viitorul. Acum, aceşti oameni sunt din nou, din cauza preşedintelui, sub presiunea fricii de a fi alungaţi în stradă. Această lege le dă oamenilor aceştia o speranţă. Traian Băsescu este pe cale să la ia această ultimă speranţă", se arată într-un comunicat de presă al lui Dan Voiculescu.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:25                        

Ne puteți urmări și pe Google News