Preşedintele Traian Băsescu spune că un împrumut extern vine ca o centură de siguranţă pentru România, care se vede nevoită să împrumute bani şi de la FMI. Şi asta pentru că UE pune la dispoziţia ultimelor 12 state intrate, o sumă de 30 de miliarde de euro pentru împrumut, cu condiţia ca viitoarele credite să fie în parteneriat cu Fondul Internaţional. Şeful statului a explicat că UE impune această condiţie pentru că nu deţine instrumentele de control asupra cheltuielilor care urmează să fie făcute din banii împrumutaţi.
Preşedintele a subliniat însă că împrumutul este necesar nu pentru susţinerea bugetară sau a obligaţiilor de plată a statului, ci pentru susţinerea datoriilor sectorului privat, care au ajuns 24 de miliarde de euro, şi provin din investiţiile făcute în economia românească.
Penalizări de milioane de euro, pentru credite neutilizate Pe de altă parte, şeful statului a mai precizat că România dispune de credite contractate, dar neutilizate, de la bănci europene, în valoare de 3,55 de miliarde de euro. Pentru aceşti bani, ţara noastră plăteşte anual, comisioane de neutilizare, de milioane de euro.
Totodată, Băsescu a mai spus că România ar putea beneficia de 5,5 miliarde de euro, bani proveniţi din fonduri nerambursabile.
9 miliarde de euro, la dispoziţia României
"În total, există 9 miliarde de euro. Dacă am reuşi să utilizăm 3-4 miliarde de euro în acest an, am putea spune că ne-am făcut datoria faţă de România", a adăugat preşedintele.
Pe 25 februarie, Băsescu a transmis şefilor celor două Camere o scrisoare prin care solicita să se adreseze Parlamentului pe 9 martie, cu un mesaj pe probleme actuale, de politică internă. Este pentru a şasea oară când şeful statului se adresează Parlamentului şi pentru prima oară când care drept audienţă parlamentari aleşi uninominali.
Cheltuielile de personal la Cotroceni, mai mari cu 20% Traian Băsescu s-a lansat într-un atac dur la adresa personalului din sistemul bugetar, spunând că din cele 300.000 de noi locuri de munca create în ultimii ani, mai mult de jumătate sunt în sectorul public.
"Nu există deficit de personal în administraţie. Avem un excedent care trebuie eliminat. Există deficit de personal calificat ", susţine Băsescu.
Acesta a mai spus că în ultimii ani, sectorul public a crescut excesiv şi a devenit o povară, precizând că salariile din sectorul public au fost anul trecut de 5 miliarde de euro.
Totodată, bugetul Admininistraţiei Prezidenţiale pentru 2009, arată că aceste cheltuieli de personal sunt mai mari cu 20% faţă de anul trecut.
Cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:
- Avem o coaliţie care poate găsi soluţii atât pentru întreprinderi, cât şi pentru salariaţi
- România are nevoie de o creştere substanţială economică şi în administraţie
- Coaliţia majoritară din Parlament trebuie să se concetreze asupra soluţiilor anti-criză.
- Criza este , în egală măsură, un risc, dar şi o şansă.
- România trebuie să îşi asume reformele, dând dovadă de responsabilitate faţă de destinele imediate şi de viitor ale cetăţenilor
- Cuvântul de ordine este reforma statului. Dacă reforma nu e dusă la capăt, niciun guvern nu-şi justifică existenţa.
- Parlamentul trece printr-o criză de încredere şi de reprezentativitate.
- Lipsa de încredere este evidentă atunci când vorbim de justiţie. Chiar dacă s-au înregistrat progrese importante, la doi ani de la aderarea României la UE încă ni se cere să facem schimbări importante.
- Eficienţa actului de justiţie trebuie să se vadă în cazurile de zi de zi, dar şi în cele de mare corupţie.
- România este afectată de criză după doi ani de excese bugetare.
- România plăteşte preţul nemodernizării administrative.
- Economia româniei a rezistat cu greu acestor abuzuri. Am risipit anual 5 milioane de euro în cheltuieli administrative. Deficitul bugetar a ajuns în 2008 la 5,3% din PIB.
- BNR a fost obligată să menţină dobânzile la un nivel ridicat pentru că leul s-a depreciat şi creditele au fost din ce în ce mai greu de plătit
- Actuala guvernare va fi nevoită să găsească surse suplimentare de finanţare.
- Cer Guvernului adoptarea de urgenţă a reformei sistemului sanitar
- Noi nu avem un deficit de persoane în administraţie, ci un excedent care trebuie rapid eliminat. Avem, de fapt, un deficit de oameni profesionişti care să nu facă cadouri politice. Aparatul administrativ a fost construit pe nevoile clientelei politice
- Evoluţia economică este problema critică a guvernării peste tot în lume. Analizele spun că problema, la nivel mondial, se va adânci. Se vor agrava problemele sociale şi politice
- România are avantajul de a avea sprijinul şi solidaritatea Uniunii Europene
- Ca să depăşim criza trebuie să muncim mai mult şi mai bine
- Din păcate noile politici sociale nu îi ajută pe nevoiaşi
- Utilizarea resurselor disponibile, cheia creşterii economice
- Îndemn Guvernul să acorde un ajutor urgent mediului de afaceri
- România are de făcut plăţi externe de 1,6 miliarde, o datorie externă foarte mică pe care a-ţi aprobat-o prin votul dat bugetului
- Marea problemă este datoria sistemului privat, care trebuie achitată anul acesta de 24 de miliarde de euro.
- Trebuie să ne gândim cum finanţăm deficitul de cont curent
- România poate accesa bani de la UE, dar sub supravegherea FMI
REACŢII
Tăriceanu: Fostul premier a declarat, după discursul lui Traian Băsescu, că şeful statului este cameleonul perfect pe care îl ştie toată lumea, cu un discurs plin de acuze şi minciuni.
Văcăroiu: Preşedintele Curţii de Conturi a declarat că România are nevoie indiscutabil de un împrumut extern, arătând că se vehiculează sume în jurul a 15-20 de miliarde de euro.
Geoană: Prin discursul său, Băsescu a încercat să fugă de cartoful fierbinte numit "acordul cu FMI" Stolojan: "România ar putea repeta criza din perioada 1997-2000"
Liderul PD-L, Theodor Stolojan, a declarat azi, înaintea şedinţei coaliţiei, unde se va discuta despre un posibil împrumut de la FMI, că România are nevoie de finanţare externă, pentru că, fără aceasta, România ar putea repeta criza din perioada 1997-2000.
Fostul premier a susţinut că PSD ştie la fel de bine că România are nevoie de finanţare externă, sugerând că, de fapt, această soluţie nu va putea fi evitată decât cu mari costuri.
"Şi PSD şi PD-L ştiu că România are nevoie de finanţare externă, că nivelul investiţiilor străine directe s-a redus probabil la jumătate faţă de 2008, deci alegerea e cunoscută de mult. Vrem o ajustare bruscă cum s-a făcut în perioada 1997-2000? Trebuie să vă reamintesc când cursul leu-dolar a trecut de la 4000 lei dolarul, apoi la 8000 şi apoi la 16.000? Asta este varianta, dacă nu recurgem la o finanţare externă", a declarat Stolojan.
Fostul premier al României a admis însă că există şi opţiunea ca ţara noastă să nu se împrumute, dar că în acest caz consumul va fi redus drastic.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 17:25 CITIŢI ŞI: Geoană, înfiorat de FMI