Băsescu, faţă în faţă cu avocaţii

Băsescu, faţă în faţă cu avocaţii

Preşedintele a participat la Congresul Avocaţilor din România, desfăşurat astăzi la Costineşti, eveniment organizat de Uniunea Naţională a Barourilor. Cu acest prilej, Traian Băsescu a subliniat importanţa rolului în societate al avocatului, apreciind că prestigiul profesiei depinde de statutul moral şi profesional al acestuia. "Avocaţii sunt vectorul principal între justiţie şi limitele libertăţii, iar misiunea de apărare reprezintă condiţia esenţială pentru un stat democratic", a spus şeful statului.

Mai mult, şeful statului a spus că "misiunea avocaţilor seamănă într-un anume fel cu cea a preşedintelui, ambele fiind puse în slujba cetăţeanului".

Băsescu a pus în discuţie şi problema onorariilor plătite avocaţilor în condiţiile discrepanţei nivelurilor sociale.

"Nu poţi ridica nivelul onorariilor fără să fii performant. Orice om are dreptul la apărare, atât cei bogaţi, cât şi cei săraci. Mulţi justiţiabili se plâng că avocaţii iau onorarii şi nu se implică în procese. Imi exprim convingerea că este o percepţie greşită şi fac apel să nu se facă disproporţii în apărare în funcţie de banii plătiţi", a adăugat preşedintele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, Băsescu a vorbit şi despre importanţa confidenţialităţii relaţiei dintre avocat şi client.

La evenimentul de astăzi participă şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi: "Avocaţii trebuie să-şi dorească un procuror profesionist"

Prezentă la Congresul Avocaţilor de la Costineşti, Codruţa Kovesi, procurorul general al României, a declarat că avocaţii trebuie să-şi dorească un procuror profesionist, iar procurorii un avocat bine pregătit, pentru a evita erorile judiciare.             "Pentru că un avocat bine pregătit ne ajută să evităm erorile judiciare, ne ajută să ne ridicăm standardele profesionale", a argumentat Kovesi.             Şeful Ministerului Public a afirmat că, între avocaţi şi procurori, câteodată există adversitate, în sens procedural, dar niciodataă nu vor fi inamici, atâta vreme cât şi unii şi alţii rămân în sfera legalităţii şi a deontologiei.             "Legislaţia actuală ne aduce, de cele mai multe ori, în situaţii neclare. Justiţia trebuie să fie predictibilă, ca să vorbim de egalitate în faţa legii. La stări de fapt identice, trebuie să avem soluţii identice", a declarat Kovesi, ea subliniind că este necesar ca toţi cei din sistem să depună efort pentru uniformizarea practicii judiciare.             Kovesi a pledat pentru respectarea principiului egalităţii armelor şi garantării dreptului la apărare, motiv pentru care le-a solicitat procurorilor ca aceste principii să reprezinte o prioritate în activitatea magistraţilor.            Kovesi a anunţat că, pentru a crea un cadru de comunicare cu avocaţii, s-a identificat soluţia tehnică astfel că fiecare apărător va primi, pe mail, conţinutul recursurilor în interesul legii pe care procurorul general le va promova.