Băsescu face exerciţii pentru prezidenţiale

Băsescu face exerciţii pentru prezidenţiale

Preşedintele a renunţat la atitudinea conflictuală, sugerând că nu se va implica în campania de la toamnă.

Cu sabia în teacă şi cu un auditoriu amorţit, în care PNL şi o bună parte din PSD s-au remarcat prin absenţă, preşedintele Traian Băsescu a pus ieri prima cărămidă la campania pentru preziden- ţiale din 2009. După reţeta „nu mă ocup cu lucruri mărunte“, fluturată solemn în zilele aranjamentului PDL-PRM din Senat, Băsescu a venit în faţa parlamentului cu aerul preşedintelui responsabil, echilibrat, preocupat de semnele posibilei crize economice din Europa şi a arătat indirect spre „europeanul cu papion“ Tăriceanu ca fiind cel care ar ţine, de fapt, România încă departe de UE.

Mesajul şefului statului (început cu formula „Dragi români“) s-a vrut o probă de viziune şi responsabilitate. Fără etichetele de până acum pe frunţile miniştrilor sau ale liderilor de partide, fără nominalizări explicite ale vinovaţilor, ba chiar cu câteva bile albe la capitole care au inclus până şi PSD-ul. Imaginea cunoscută a preşedintelui conflictual a fost băgată sub preş, Băsescu sugerând în plus neimplicarea în campania electorală de anul acesta.

Monologul de 45 de minute, rostit cu poticniri, în faţa unei săli pe trei sferturi goală şi aproape inertă, a dat în final şi un semnal pretendenţilor la portofolii ministeriale: preşedintele s-a declarat deschis să colaboreze „cu orice guvern care nu este dependent de o oligarhie“ şi „care răspunde priorităţilor României“. Între timp, ajunsese în sală şi întârziatul Mircea Geoană, ieşind din rândul absenţilor Ion Iliescu, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu şi, în premieră, Corneliu Vadim Tudor. Soluţii din programul PDL

„Este nevoie de o nouă viziune“, a proclamat Băsescu fără prea multă vlagă, vorbind de un „deficit de alocare eficientă a resurselor“ şi altul „de democraţie“. „Structura economiei este una dintre cele mai înapoiate din cadrul Uniunii. (...) România alocă ineficient cel mai important factor de producţie: mâna de lucru. (...) Lipsurile din sănătate şi educaţie continuă să persiste şi chiar să se acutizeze. (...) România nu a fost capabilă să atragă nici măcar un euro din cele peste 5,5 miliarde de euro care pot fi utilizate în construcţia de autostrăzi. (...) Deşi suntem în UE, o mare parte din populaţia rurală nu beneficiază de condiţiile minime necesare unui trai decent: apă curentă şi canalizare“, a arătat preşedintele spre „reacţ ia întârziată“ de la guvern.

„Soluţiile“ s-au rostogolit între „preluarea forţei de muncă din agricultură de către alte domenii, ca serviciile“, „eforturi în domeniul educaţiei“ şi „panificarea bugetară multianuală“, multe la indigo cu cele prinse de PDL în programul de guvernare şi de campanie. Nu la braţ cu actualul guvern însă.   „Despre ce planificare multianuală putem vorbi, când noi nu avem capacitatea planificării bugetului pentru un singur an?“, s-a plâns Băsescu de „mixul de politici bugetare“, care include mai ales creşterile salariilor şi ale pensiilor „mai rapide decât cele ale productivităţ ii muncii“. Unul dintre marile riscuri, a susţinut Băsescu, sorbit din priviri din băncile PDL, în care se luau notiţe, ar fi acela de a nu atinge standardele pentru adoptarea monedei euro în 2014. Nicio reacţie însă, în aceeaşi sală care, în urmă cu doi ani, la condamnarea comunismului, vuia de proteste amestecate cu aplauze. Critici cu măsură Bătăile din palme ale soldaţilor disciplinaţ i din PDL au venit abia la final, la unison cu ale PRM-iştilor şi ale unor PSD-işti rătăciţi. Înainte să le primească, Băsescu a dat de înţeles că nu se va implica direct în campania electorală ce urmează, dar şi-a făcut şi planul de reproşuri.

„A remarcat limbajul dublu al unor politicieni care au încercat constant să blocheze cursul justiţiei“, a fluturat „angajamentul încălcat al partidelor prin iniţiative de modificare a elementelor pozitive din justiţie“, aluzie la excluderea sa de la numirea procurorilor-şefi, a invocat lipsa de susţinere politică făţişă a guvernului, dar şi „abuzurile“ în alocarea banilor de la centru. Înainte de a pleca, a dat şi o temă de campanie: găsirea unor soluţii în loc „de promisiuni demagogice“, întinzându- i în final mâna, uşor încurcat de lipsa de reacţie, Noricăi Nicolai, trimisă de liberali să conducă şedinţa.

REACŢII

Parlamentarii au fost reticenţi

Discursul lui Băsescu a fost catalogat de parlamentari drept unul „în principiu corect“, însă n-au scăpat ocazia să readucă în discuţie subiecte sensibile, cum ar fi hotărârea guvernului pentru delimitarea colegiilor uninominale. Deputatul PRM, Lucian Bolcaş, şi-a exprimat „bucuria“ că Băsescu a sesizat „marile nelegalităţi ale trasării colegiilor uninominale“. Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a catalogat afirmaţia lui Băsescu drept una „cel puţin ciudată“. Liderul PSD, Mircea Geoană, a fost de părere că „Băsescu a recunoscut de fapt că cei patru ani de guvernare de dreapta, programul Alianţei D.A., reprezintă un eşec“. (Andi Manciu)

PRECAUŢIE

Referendumul nu se suprapune cu alegerile   În ziua alegerilor pentru parlamentul naţional sau pentru cel european nu poate fi organizat un referendum, au decis marţi seară deputaţii din Comisia juridică. Parlamentarii au reexaminat, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, un articol din Legea referendumului, şi nu au fost de acord cu obiecţiile şefului statului.

„Practic, este a doua cerere de reexaminare şi preşedintele va fi obligat să promulge legea“, a explicat vicepreşedintele Comisiei juridice, Florin Iordache (PSD). Anul trecut, Traian Băsescu a programat un referendum pentru votul uninominal în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, fiind acuzat că a vrut o justificare pentru implicarea în campania PD. (Romulus Georgescu)

UNINOMINAL

„Guvernul recurge la un tertip“

Cu câteva ore înainte ca la Curtea de Apel să se ia în discuţie contestaţia PRM privind hotărârea de delimitare a colegiilor uninominale, preşedintele a dat în parlament propriul verdict: actul normativ „pare a nu respecta rigorile legii“. „Regret că Hotărârea Guvernului prin care se stabilesc colegiile electorale pare a nu respecta rigorile legii, ceea ce periclitează chiar introducerea noului sistem de vot şi poate genera confuzie“, a spus Băsescu.

După mesajul din parlament, într-un interviu la TVR1, a fost chiar mai ferm: „Trebuie oprit jocul minciunii. Este a doua oară când guvernul recurge la un tertip“, a spus el, cerând ca probă de bună credinţă, în cazul în care instanţa îi va da dreptate, demisia ministrului justiţiei. Potrivit lui Băsescu, analiza de la Cotroceni „arată că această hotărâre, în stabilirea unor colegii, nu respectă legea, ceea ce o face vulnerabilă.

E acelaşi tertip pe care l-au folosit şi la asumarea răspunderii (pe legea uninominalului, n.r.)“. „Eu vă asigur că dacă avizul de legalitate pe care mi l-au dat juriştii de la Cotroceni nu e corect, eu îi dau afară. Dacă premierul a primit dânsul un aviz de legalitate eronat şi nu este un truc, ar trebui să-i ceară ministrului justiţiei să demisioneze“, a mai spus Băsescu, asigurând că va recunoaşte „indiscutabil“ decizia judecătorilor, oricare ar fi. Băsescu s-a pronunţat „categoric“ pentru alegeri pe uninominal şi a susţinut că „cei care nu le vor nici la termen, nici uninominal sunt cei care folosesc aceste tertipuri“. (Anca Simina, Amalia Derscariu)

Ne puteți urmări și pe Google News