Reconstruirea credibilităţii României şi diminuarea polarizării societăţii sunt obiectivele pe care şi le-a fixat Traian Băsescu după întoarcerea la Cotroceni.
Politicienii români trebuie să convingă partenerii europeni că derapajele democratice înregistrate în perioada 3-6 iulie au reprezentat "doar o rătăcire, şi nu un mod de a proceda sistematic în România", a spus el.
"Va fi greu să îi convingem pe partenerii noştri europeni că pot avea în noi, în statul român, aceeaşi încredere. Şi, totuşi, nu avem altă soluţie decât să respectăm toţi valorile Uniunii Europene", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a mai spus că "efortul său major până la încheierea mandatului va fi acela de a diminua falia uriaşă care s-a creat în societatea românească, o falie, uneori, ideologică, care îşi are rădăcinile în 13-16 iunie 90, o falie economică, o falie socială".
Legat de rezultatele referendumului, Băsescu a subliniat că "românii, majoritatea lor, circa 10,5 milioane, nu au participat la referendum sau au spus Nu propunerii de suspendare a preşedintelui".
"Trebuie să înţelegem că naţiunea română are 22 milioane de cetăţeni, şi nu doar 7 milioane. Dacă cineva îşi propune să îi reprezinte doar pe cei 7 milioane, eu, ca preşedinte, nu pot să fiu decât preşedinte pentru toţi cei 22 de milioane", a spus el. Şeful statului a mai adăugat că "aceia care au organizat lovitura de stat eşuată trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului".
Ponta nu mai vrea confruntări
Premierul Victor Ponta a anunţat că nu va repeta referendumul. "Nu vom organiza alt referendum, s-a organizat un referendum, opt milioane de români au votat împotriva lui Băsescu", a comentat el.
"Lucrurile sunt foarte clare, Băsescu nu mai reprezintă pe nimeni", spune Ponta. Întro întâlnire cu presa străină, acesta a mai declarat că a tras învăţăminte din această perioadă.
"Nu voi mai căuta confruntări cu Traian Băsescu. Toată lumea va avea de pierdut dacă vom continua luptele", a mai promis premierul.
Citiţi şi:

  • Traian Băsescu: “USL a pierdut 10 procente de la Locale. Dacă au înţeles lecţia, pot să-mi fie parteneri. Eu voi genera un sentiment de împăcare" 
  • Ponta: Mi-am învăţat lecţiile după criza cu UE. Toată lumea va pierde dacă vom continua lupta
  •