BĂSESCU ANUNŢĂ RECESIUNEA

BĂSESCU ANUNŢĂ RECESIUNEA

Participant surpriză la şedinţa extraordinară a Guvernului, care a debutat, astăzi, la ora 10.00, preşedintele Traian Băsescu a dorit să facă anumite precizări atât cu privire la utilitatea programului "Prima Casă", cât şi cu privire la o iminentă recesiune a economiei româneşti, în contextul în care şi în semestrul al II-lea produsul intern brut (PIB) va fi în scădere.

Declarându-se în continuare un partener activ al Guvernului în perioada de criză, preşedintele Băsescu a justificat prezenţa la şedinţa de astăzi prin nevoia de a aduce în atenţia membrilor Executivului anumite probleme care trebuie rezolvate cât mai urgent.

Potrivit şefului statului, "optimismul Băncii Naţionale după luna aprilie nu are acoperire", iar "asta înseamnă intrare în recesiune". Afirmaţia preşedintelui a fost confirmată şi de către consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, care a precizat că, "în momentul de faţă, din punct de vedere tehnic, România este în prag de recesiune".

"Plecând de la premisa că sistemul bancar românesc are un excedent finanaciar şi dobânzi foarte mari, vă sfătuiesc să stabiliţi o dobândă de 5 %", a spus Traian Băsescu, care a dorit să sublinieze că aceasta nu este nicidecum "o cugetare

Ne puteți urmări și pe Google News

În continuare, preşedintele a sugerat Ministerului de Finanţe o restructurare a datoriei, astfel încât să se facă o trecere la o datorie pe termen mediu şi lung, care ar însemna o absorbire a excedentului de valută forte.

În vederea evitării "derapajului economic şi social", Traian Băsescu a mai cerut miniştrilor Cabinetului Boc să se încadreze în fondul de salarii şi a estimat că deprecierea economiei româneşti ar putea avea loc abia în trimestrul trei sau patru. Mesaj către Educaţie

Reformarea învăţământului românesc este încă una dintre priorităţile pe care Guvernul trebuie să le aibă în vedere. Astfel, Băsescu s-a adresat direct ministrului Educaţie, Ecaterina Andronescu, îndemnând-o "să nu ratăm un an fără reformă în Educaţie".

El a adăugat că, din punct de vedere calitativ, învăţământul românesc este unul dezastruos şi a subliniat necesitatea decongestionării programei şi a reintroducerii disciplinelor de studiu adaptate la realităţile economice şi sociale imediate.

"Despre păpădie şi salată, orice copil poate să afle de pe Google. (...) Avem nevoie de mecanici auto", a subliniat Traian Băsescu.

Turismul electoral, combătut cu calculatorul

Ca răspuns la numeroasele acuzaţii de "turism electoral" la alegerile europarlamentare de pe 7 iunie, preşedintele a precizat că ia în consideraţie ca, pentru prezidenţialele din toamnă, fiecare secţie de votare din ţară să fie dotată cu câte un calculator conectat la internet.

În ceea ce priveşte modul în care s-a desfăşurat scrutinul din iunie, şeful statului l-a apreciat ca fiind încadrat în norme "acceptabile", iar neregulile semnalate nu a fost de natură să influenţeze rezultatele alegerilor.

"Oamenii simt recesiunea fără să ne-o spună Traian Băsescu"

Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a criticat apariţia de astăzi a preşedintelui la şedinţa de Guvern, precizând că acesta nu a făcut nimic nou, ci "doar a venit să arate că este îngrijorat". Social-democaratul este de părere că acţiunea şi declaraţiile lui Traian Băsescu sunt o manevră de campanie electorală.