Evenimentul Zilei > Actualitate > Băsescu a luat startul în campania pentru referendum
Băsescu a luat startul în campania pentru referendum

Băsescu a luat startul în campania pentru referendum

Şeful statului încearcă să mobilizeze electoratul activ, filo-european. Aceasta e o miză mai mare chiar decât referendumul, crede Cristoiu.

În 2007, Traian Băsescu nu a mers în Parlament pentru a-şi prezenta punctul de vedere. De data aceasta a venit la prezentarea solicitării de suspendare făgăduind că va fi prezent şi astăzi la dezbaterea capetelor de acuzare", constată Ion Cristoiu.

"Prin această mişcare, Traian Băsescu a intrat deja în campania pentru referendum. Ca să fiu mai precis, el şi-a început campania marţi seara prin declaraţia ţinută după evenimentele din Parlament."

Analistul observă că Traian Băsescu nu s-a adresat Parlamentului ("nici o clipă nu a fost tentat să obţină bunăvoinţa acuzatorilor"), ci electoratului. "E vorba de un electorat nu atât de dreapta cum s-a spus, ci de un electorat alcătuit dintr-o populaţie tânără, europenizată, interesată în România statului de drept."

Iniţiativa lui Băsescu e neobişnuită, crede Cristoiu, deoarece acest electorat nu are până acum nicio formă de organizare politică. "Altfel spus nicio formă care să-l scoată la vot la referendum."

Preşedintele îşi asumă două obiective greu de presupus că pot fi atinse în acelaşi timp, apreciază Ion Cristoiu: "organizarea acestui electorat şi mobilizarea sa la vot. Preşedintele ştie că de cealaltă parte, noua monstruoasă coaliţie alcătuită din PSD, PNL, UNPR şi UDMR mizează pe maşinăriile de vot ale baronilor locali."

Rezultatul referendumului va depinde exclusiv "de ieşirea la vot a unui electorat care până acum a stat acasă sau în cafenele,
preferând să-şi exprime dispreţul de toată politica (pentru că aşa e trendy!)", sau să scrie pe facebook şi pe bloguri "texte nemaipomenit de inteligente, dar pe care nu le citeşte electoratul USL din simplul motiv că nu are internet. N-are internet, dar are tătuci numiţi primari care să-i scoată la vot în schimbul unei găleţi de mălai."

În ceea ce priveşte deznodământul referendumului, Ion Cristoiu crede că Băsescu va pierde. Dar "dacă va reuşi însă să trezească la viaţă pe românii europenizaţi, putem spune că, de fapt, l-a câştigat", conchide analistul.
Citiţi şi:

  • Traian Băsescu, suspendare în bătaie de joc
  • Trei luni cu Crin Antonescu preşedinte al României. Ce înseamnă?
  • Traian Băsescu, în Parlament, la citirea cererii de suspendare a sa: Premierul pe care l-aţi furnizat este cunoscut în Europa ca "premierul copy-paste"
  • Crin Antonescu, reacţie la discursul Preşedintelui Băsescu: Nu am auzit nimic nou azi
  • Preşedintele, demis de majoritatea celor care vin la vot. Legea referendumului, modificată prin ordonanţă de urgenţă