Evenimentul Zilei > Actualitate > Basarabia se integreaza in Europa, om cu om
Basarabia se integreaza in Europa, om cu om

Basarabia se integreaza in Europa, om cu om

Republica Moldova, cea mai saraca tara europeana, este prinsa intre UE si Rusia.

In timp ce conducerea de la Chisinau are ochii atintiti spre Kremlin, vecinii moldoveni au luat cu asalt Ambasada Romaniei. Potrivit calendarului iulian, pe 13 ianuarie, in Basarabia, actualmente Republica Moldova, s-a sarbatorit intrarea in Noul An.

De Revelion, cei patru milioane de cetateni ai Republicii Moldova si-au facut urari, si-au pus  speranta in 2007 ca le va aduce mai multe realizari.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Republica Moldova, micul stat dintre Prut si Nistru, este prins ca intr-o menghina intre doua mari blocuri economico-politice: Rusia si UE.

Ca Moldova priveste cu jind spre Europa este clar, Ambasada Romaniei fiind luata cu asalt de mii de moldoveni care doresc sa capete cetatenia romana in primul rand pentru a avea acces fara viza in tarile batranului continent.

Romanii basarabeni s-au bucurat discret de aderarea Romaniei la UE. Dupa ce in noaptea dintre ani au ciocnit cupe cu sampanie in fata Ambasadei Romaniei din Chisinau, salutand arborarea drapelului UE alaturi de cel al Romaniei, chiar a doua zi, sute de romani basarabeni care nu au reusit sa-si redobandeasca cetatenia romana cantau in fata consulatului nostru din Chisinau: "Dati-le voie tinerilor basarabeni peste Prut/Sunt asteptati de fetele din Romania/Destul ne-a furat noua sarma ghimpata doritul sarut/Destul ne-au tinut cei straini cununia!"

Sociologul Dan Dungaciu, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, afirma: "Pentru Moldova, 2007 este anul in care va trebui sa negocieze un nou document cu Bruxelles-ul, inlocuind Acordul de Parteneriat si Cooperare semnat in 1994, dar si Planul de Actiuni UE-Moldova care expira.

Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, sustine ca republica va parcurge drumul lung pana la aderare fara ajutor, fara "frati sau surori mai mari", fara "avocati" ori "relatii privilegiate".

In paranteza fie spus, in anul 2000, pe vremea cand se negocia primul – si ultimul – Tratat de baza moldo-roman, scris intr-o "limba comuna", Voronin facea, sarcastic, urmatoarea prognoza: "Daca Romania reuseste sa parcurga in 30 de ani drumul spre UE va fi foarte bine". S-a inselat cu 23 de ani…", sustine profesorul Dungaciu.

"Basarabia, cea mai sovietizata republica"

Unde se afla acum Moldova? Macinata de un an greu, care a inceput cu criza gazelor si embargoul Rusiei la vinuri, fructe si legume, Republica Moldova ramane cea mai saraca tara europeana, cu o economie inca dependenta de cea a Federatiei Ruse si o politica externa controlata, de fapt, de Tiraspol.

Raportul de evaluare a UE pe Planul de Actiuni este dezastruos: Moldova, tara cu aceeasi guvernare din 2001, performeaza mai prost chiar decat Ucraina, stat macinat de crize politice endemice.

Ajunsa in pragul colapsului economic, republica este ajutata pe ultima suta de metri de comisia donatorilor europeni, care promite circa 1,2 miliarde de euro ajutor financiar. Dar ajutorul se poate termina prost daca sumele vor fi transformate in "bani electorali" (2007 este anul alegerilor locale) si trimisi in pensii, salarii sau canalizati spre oamenii de afaceri agreati de putere.

In pragul colapsului economic

De exemplu, Voronin este cel mai mare comunist al tarii, iar fiul sau, Oleg, cel mai mare capitalist al republicii. Daca lipsa capacitatilor logistice sau a specialistilor vor bloca absorbtia eficace a fondurilor, Moldova va cadea si la acest test.

Fostul secretar de stat Dungaciu sustine insa ca, "treptat, un lucru incepe sa fie sesizat si la Bruxelles, iar influenta deputata Marianne Mikko a sugerat recent ca relatia cu Romania nu poate fi ocultata in drumul spre Europa, caci singurele succese pe directia europeana ale Moldovei vin din directia Bucurestiului.

Chiar daca recenta criza a vizelor de la Chisinau, pusa, deloc subtil, doar pe seama Romaniei – faimoasa inscriptie "Rusine, Base" mazgalita strategic pe zidul Consulatului Roman si refuzul obstinant pentru deschiderea consulatelor de la Balti sau Cahul – sugereaza un inghet consistent al relatiilor dintre cele doua state.

Acest lucru ne duce cu gandul la anul 2005. Atunci, pe gheata politica dintre cele doua capitale a pasit curajos presedintele Traian Basescu, in prima sa vizita ca sef de stat.

In ciuda pumnilor stransi, testul de maturitate europeana pare sa ramana acelasi: prima vizita a sefului statului roman dupa integrare sa fie tot la Chisinau!", spune Dungaciu.

"Natiunea moldoveneasca"

Situatia Republicii Moldova pare a fi una paradoxala, aflandu-se la intersectia a doua axe: "elite" versus oameni. In ultimii ani, semnele sunt cat se poate de clare ca "elitele" sunt cele care se preocupa acum de construirea sau, mai bine spus, de inventarea "natiunii moldovenesti", natiune consfintita, de altfel, si prin Constitutia adoptata pe 29 iulie 1994.

Pentru delimitarea clara de alte natiuni, operata, printre altele, prin stabilirea unor simboluri proprii: drapel (in culorile albastru, galben, rosu), stema, imn, in ultimii ani poate fi constatata o tendinta aparte de promovare a moldovenismului primitiv: crearea unui suport "stiintific" tezelor teoriei staliniste si ridicarea lor la rang "academic".  

Initial, s-a pornit cu sloganul "limba moldoveneasca, natiune moldoveneasca". Apoi s-a dorit consolidarea acestora prin introducerea studiului obligatoriu al limbii ruse incepand cu clasa a II-a. A urmat atacul asupra obiectului de studiu Istoria Romanilor. Acestea sunt actiunile represive de demolare, urmeaza "edificiul".

Pentru a aseza pe baze stiintifice monstruozitatea stalinista cu privire la existenta  unui "popor moldovean", diferit de cel roman, autoritatile de la Chisinau au promis ca vor acorda "o atentie sporita renasterii culturale si spirituale a poporului moldovean prin derularea unor actiuni concrete de  dezvoltare a invatamantului, stiintei, culturii si promovare a limbii si valorilor istorice moldovenesti".

 Si s-au tinut de cuvant, ridicand la rang de lege ineptia politica, juridica si stiintifica intitulata "Conceptia politicii nationale de stat".

Mircea Popa, secretar general al Fundatiei Romania-Rusia, crede ca "Republica Moldova a fost cea mai  sovietizata componenta a fostei URSS. (…) Dar nu rusificarea a fost  dominanta, ci sovietizarea, si ma refer la evolutiile de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

As spune chiar ca Rusia, ca imperiu, nu este foarte interesata de Basarabia. Ba, mai mult, afirm, sprijinindu-ma pe declaratia lui Belkovski, ca poate face un troc, cu Transnistria, acceptand ca Basarabia nu apartine spatiului slav.

Astfel, integrarea Republicii Moldova in Europa cred ca este un proces natural. Si se va intampla chiar daca fosta formula "Basarabia fara basarabeni" este actuala, desi cu alte conotatii.

BIROCRATIE SI POLITICA

Dintr-o populatie de 3,3 milioane, doar 1.650 de moldoveni au obtinut cetatenie romana in patru ani

Febra obtinerii cetateniei romane i-a cuprins pe majoritatea basarabenilor incepand cu mijlocul anului trecut, cand se stia cu siguranta
ca Romania va adera la Uniunea Europeana.

Starea de agitatie s-a intensificat la inceputul lui 2007, cand Romania a devenit, oficial, membra a UE. Basarabenii au inceput sa ravneasca si mai mult la cetatenia statului vecin, cei mai multi pentru a putea pleca fara sa intampine obstacole la munca in tarile occidentale.

Tacere la Chisinau

Odata cu aderarea Romaniei la UE, basarabenii privesc cu neliniste la "zidul" de pe Prut si la cerintele impuse la granita dupa 1 ianuarie 2007. Unele ziare proromanesti de la Chisinau s-au bucurat pentru realizarea celor de peste Prut si au condamnat apatia cu care a tratat acest eveniment conducerea de la  Moldova. Numai un partid de opozitie, care are si cativa deputati in Parlamentul de la Chisinau, s-a grabit sa aprecieze acest eveniment drept una  dintre "cele mai mari realizari ale natiunii romane".

"Republica Moldova, ca produs al prabusirii imperiului sovietic, a avut  prin guvernarile sale antiromanesti de 15 ani de dupa proclamarea independentei un parcurs regretabil, care a condus la pierderea vagonului romanesc al ultimului tren european", se arata in declaratia Partidului National Liberal de la Chisinau facuta publica la cateva zile dupa intrarea Romaniei in UE. In rest, tacere la Chisinau.

Cetateanul simplu se chinuieste  sa obtina insa pasaport romanesc. La mijlocul anului trecut, oficiile postale din Moldova au fost asaltate de moldovenii de peste Prut care completau de zor cereri de programare la Consulatul Romaniei de la Chisinau pentru depunerea dosarului in vederea obtinerii cetateniei.

Drept urmare, din iulie pana in noiembrie 2006, pe adresa Consulatului au venit peste 400.000 de astfel de cereri. Ulterior, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a declarat presei ca cererile stau in saci si  ca autoritatile romane cauta o solutie pentru a le da curs.

Asta pentru ca angajatii misiunilor diplomatice ale Bucurestiului din Moldova nu reusesc fizic sa faca fata valului de cereri.    

Cetateni cu taraita

In total, din iunie 2003, cand legislatia Romaniei a permis colectarea cererilor direct la Consulatul din Chisinau si depunerea dosarelor pentru obtinerea cetateniei romanesti la misiunile diplomatice ale Romaniei in Republica Moldova (si nu la Ministerul Justitiei de la Bucuresti, asa cum se cerea anterior – n.r.), 500.000 de basarabeni au facut cereri.

In prezent, sunt chemati la consulat cei care au facut cereri in august 2003. Avand in vedere ritmul cu care sunt chemati sa depuna dosarele, cei care au scris cereri anul trecut trebuie sa astepte inca cel putin patru ani.

Totodata, sectia Consulara are rezervata doar o singura zi – duminica – pentru a se ocupa de aceasta problema.

Potrivit unor surse din cadrul Consulatului Romaniei de la Chisinau, in perioada 2002- 2005 au fost acordate 1.650 de titluri de cetatenie (in medie cate 400 pe an).

In  2006, alti 487 de moldoveni au primit cetatenie romana. De la 17 martie 2006, niciun cetatean al Moldovei nu a mai primit cetatenie romana.

Pana la aceasta data, cetatenie li s-a oferit persoanelor care au depus actele la Ministerul Justitiei de la Bucuresti pana la jumatatea lunii august 2002.

Exceptie au facut doar 17 persoane care au aparut in Monitorul Oficial al Romaniei in luna octombrie 2006, dar care au depus dosarele in 2003 si chiar in 2005.

Despre acestea se spune ca au pile fie la Ambasada din Chisinau, fie la Ministerul Justitiei de la Bucuresti. Potrivit unor date, aproximativ  2,2a la suta din populatia Republicii Moldova dispune de cetatenie romana (datele recensamantului efectuat in anul 2004 arata ca Moldova, fara Transnistria, are 3.383.300 de locuitori).

"Vreau sa scap de saracie"

Cei mai multi basarabeni vor cetatenie pentru a putea merge mai usor la munca in tarile Uniunii Europene. In Moldova  nu pot economisi bani din cauza salariilor mici si a lipsei locurilor de munca.

Datele oficiale arata ca salariul mediu in Basarabia este de 94 de euro, dar 80 la suta din salariati au retributii mai mici decat cel mediu pe tara. Cel mai mic salariu este inregistrat in sectorul agrar, un taran basarabean primind pe luna si cate 20-30 de euro.

Petru Aman, 27 ani, dintr-un sat din sudul Basarabiei, spune:  "Nu-mi pasa de faptul ca voi fi roman cu acte in regula, ci doar vreau sa scap de saracia din Moldova. Pana acum am muncit in Rusia, dar acolo lucrurile s-au schimbat pentru emigrantii moldoveni, asa ca ma reorientez si eu. Un prieten mi-a spus ca in Europa este mult mai bine, viata este altfel si poti sa mananci o paine".

Vasile Loghin, care are experienta in privinta muncii in strainatate, este de aceeasi parere. "Aici murim de foame si ne pierdem tineretea. In tarile Uniunii Europene este mult mai bine. Chiar daca o sa obtin pasaport romanesc, nu inseamna ca o sa fiu roman in suflet. Am lucrat cu romani prin Spania si Portugalia si de fiecare data m-au dezamagit. Nu spun  ca toti sunt rai", este de parere Vasile.

Valentina Dudau, 43 de ani, din Chisinau vrea insa pasaport romanesc ca sa se simta implinita. Femeia preda istoria intr-un liceu din capitala Moldovei si sustine ca stie cine este si de unde vine. Peste hotare nu vrea sa plece decat in vacante.

"M-am straduit sa-mi fac de toate si ma multumeste ceea ce am", explica profesoara. Valentina regreta ca autoritatile de la Chisinau si de la Bucuresti nu se pot intelege si crede ca vinovata de acest fapt se face guvernarea comunista de la Chisinau.

"Daca ar fi acceptat Voronin planul lui Basescu de aderare a Moldovei la UE impreuna cu Romania eram si noi acolo", regreta femeia care a depus actele la Consulat la sfarsitul anului 2003. (Raisa Lozinschi,  Igor Burciu – Chisinau)

Diplomatie

Criza consulara de la Chisinau

> Desi Romania a cerut Republicii Moldova deschiderea a doua noi consulate la Balti si Cahul, autoritatile de la Chisinau nu au dat curs inca acestei solicitari.

> In cadrul unei emisiuni televizate, purtatorul de cuvant al MAE de la Bucuresti a declarat ca solicitarea deschiderii a doua sectii consulare suplimentare la Balti si Cahul a fost depusa inca din ianuarie 2006. In replica, seful Directiei Consulare a Ministerului de Externe de la Chisinau, Gheorghe Munteanu, a declarat ca cererea cu pricina a fost inregistrata la minister abia in octombrie 2006.

"De atunci au trecut doar doua luni. Din cauza agendei incarcate din preajma Sarbatorilor de iarna, nu am reusit fizic sa examinam cererea Ambasadei Romaniei. Mai mult, procedura de examinare este destul de anevoioasa, fiind nevoie de coordonarea cu mai multe ministere si directii", a conchis Munteanu.

> Nici administratia de la Bucuresti, nici Ambasada Romaniei nu s-au asteptat ca programarea on-line, inedita pentru basarabeni, va provoca numeroase resentimente si va face ca multi dintre acestia sa se deplaseze direct la consulat pentru a obtine vize.

> Desi s-a contat mult pe programarea on-line, site-ul oficial al Ambasadei Romaniei la Chisinau este blocat inca de la inceputul lunii decembrie a anului trecut, iar situatia nu se va schimba, cel putin pana la 18 ianuarie 2007. Or, in aceste conditii, actele pentru viza sunt depuse exclusiv in baza unei liste ad-hoc, intocmita in fata consulatului.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: