Barbu Știrbei, omul care a transformat radical Bucureștiul

Barbu Știrbei, omul care a transformat radical Bucureștiul

Barbu Știrbei, un adept al modernizării Capitalei. Domnitorul a rămas în istorie ca un fel de arhitect de facto al Bucureștiului de dinainte de Belle Epoque.

Barbu Știrbei era frate cu domnitorul regulamentar Gheorghe Bibescu al Țării Românești. I-a succedat fratelui său ca domn la București, în conformitate cu prevederile Convenției de la Balta Liman din 1849.

Evenimentul Istoric prezintă mereu acele personalități care au schimbat fața Capitalei României. Numărul 81, cel mai recent număr oferă un articol special domnitorului Barbu Știrbei ca modernizator al Capitalei București. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.

Barbu Știrbei - o domnie marcată de turbulențe externe

Barbu Știrbei a fost adoptat de bunicul matern care se numea tot Barbu Știrbei. Acela, neavând băieți, a dorit să-i lase averea cu o condiție: să îi preia numele. Barbu a fost frate cu Gheorghe Bibescu domnitorul din timpul Revoluției de la 1848 și cu Iancu, prefectul de Dolj.  Convenția de la Balta Liman prevedea că domnitorii de la Iași și București erau „înalți funcționari otomani”.

Barbu Știrbei - acte de susținere economică

Barbu Știrbei i-a dezrobit pe țigani la 20 februarie 1856. A dat voie țăranilor să aibă dreptul de a se așeza de pe o moșie pe alta. Am copilărit nu departe de comuna Iancu Jianu, fostă Știrbei, de unde proveneau acești boieri. Ultimul, Barbu A Știrbei fusese ultimul amant al Reginei Maria. Acolo, tarafurile de lăutari, legendare în Oltenia cântau: „pe vremea lui Știrbei puneai plugul unde vreai”.

Amenajări urbane în Capitală

Se pare că acestui domnitor îi datorăm primele amenajări de piețe moderne pentru desfacerea produselor în Capitală. A sprijinit organizarea curată și fără pericole a târgurilor din Capitală. Piața Unirii se pare că a fost o continuare a tradiției începute de fratele său, Gheorghe Bibescu. De aceea, atât Știrbei cât și Bibescu au străzi cu numele lor în București. Dacă prima, este în vecinătatea Casei Radio, cealaltă a fost parțial distrusă de Stația de Metrou Unirii. Știrbei a sistematizat comerțul de lux din prăvăliile Lipscanilor.

Războiul Crimeii care a pus capăt domniei sale și interdicțiile pentru pașoptiști au contribuit la păstrarea popularității sale într-un con de umbră.

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!

Ne puteți urmări și pe Google News