Bărbaţii europeni recunosc că le repugnă să măture, să spele baia, să folosească maşina de spălat sau să schimbe aşternuturile, arată un sondaj realizat de institutul Ipsos în patru ţări – Spania, Franţa, Italia şi Marea Britanie.

Potrivit AFP, acest studiu, comandat de firma Mapa Spontex, specializată în producerea de articole destinate curăţeniei în gospodării, nu mai puţin de 63% dintre bărbaţii intervievaţi au spus că ezită sau refuză să calce rufele curate.

Mai bine la cumpărături decât în baie

  • Nici spălarea grupului sanitar nu este un punct forte al activităţilor masculine în gospodărie – 67% dintre bărbaţi evită sau refuză să o facă. Sortarea rufelor şi introducerea lor în maşina de spălat sau schimbarea lenjeriei de pat constituie corvoade pentru 61% dintre bărbaţi.

  • Nici spălarea podelelor nu-i seduce pe cei mai mulţi – 59% evită sau refuză să o facă. Pe de altă parte, 74% dintre subiecţii bărbaţi s-au declarat dispuşi să ducă gunoiul (26% evită sau refuză), iar 67% dintre ei au spus chiar că sunt dispuşi să meargă la cumpărături.

  • Gătitul place unei uşoare majorităţi – 56%, în timp ce 53% nu comentează dacă se pune problema să spele vasele. Femeile par să confirme spusele bărbaţilor despre activităţile menajere în general acceptate.


Ele acuză, iar ei se scuză

  • Pentru acele sarcini văzute ca ingrate, peisajul descris este dezolant: potrivit aprecierii feminine, 80% dintre bărbaţi nu vor să calce rufe, 72% evită sau se feresc să spele baia, iar 68% se feresc de coşul cu rufe murdare. În ceea ce priveşte activităţile menajere, italienii sunt cel mai puţin harnici.

  • Pe ansamblu, 73% dintre femei sunt de părere că ele muncesc mai mult în gospodărie decât jumătăţile lor, iar 59% dintre bărbaţi admit că ar trebui să facă mai multe. Împărţirea „corvoadelor“ în gospodărie este motiv de certuri pentru 47% dintre familii, mai ales în cele cu media de vârstă sub 35 de ani (56%). Spaniolii se ceartă cel mai mult (52%), iar britanicii cel mai puţin (42%), francezii situându-se undeva la mijloc – 46%.

  • Pentru a se sustrage de la sarcinile nedorite, bărbaţii invocă faptul că nu le fac la fel de bine ca partenera lor (44%), că nu ştiu cum să procedeze (37%) sau că nu au timp (39%).

Cele mai populare strategii masculine de evitare implică, printre altele, promisiunea că vor da o mână de ajutor data viitoare.