Liderul de la Casa Albă îi scapă de anchetă pe agenţii care au maltratat suspecţi de terorism în mandatul lui George W. Bush.
Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat joi că agenţii CIA care au supus la interogatorii dure suspecţi de terorism în baza instrucţiunilor secrete ale agenţiei nu vor fi anchetaţi. Declaraţiile liderului de la Casa Albă survin publicării parţiale de către Departamentul Justiţiei a unei serii de documente declasificate care descriu în detaliu tehnicile brutale de interogare utilizate de serviciul de informaţii. Printre acestea se numără şi metode necunoscute până în prezent, precum izbirea deţinuţilor de pereţi şi plasarea de insecte lângă cei care suferă de entomofobie (teama patologică de insecte). „Şi-au făcut datoria cu bună-credinţă” Obama a subliniat, într-un comunicat, că Statele Unite au trecut printr-un „capitol negru şi dureros” al istoriei, dar a precizat că a „suspendat deja tehnicile descrise în aceste memorii”. Preşedintele a apreciat, de asemenea, că toţi „cei care şi-au făcut datoria cu bună-credinţă, la recomandarea legală a Departamentului Justiţiei, nu vor fi anchetaţi”. „Va trebui să apărăm identitatea acestora într-o manieră la fel de vigilentă precum cea în care şi ei ne-au protejat securitatea şi va trebui să avem încredere în ei”, a adăugat liderul american. Potrivit cotidianului „Washington Post”, administraţia americană a lăsat totuşi deschisă posibilitatea anchetării agenţilor sau oficialilor CIA de rang înalt care au depăşit limitele impuse de regulamentele interioare.
Cele patru documente, redactate în perioada 2002-2005, dezvăluie şi alte metode dure de interogare, pe lângă renumita tehnică denumită „waterboarding” – simularea înecului, precum privarea deţinuţilor de somn timp de 11 zile, încarcerarea lor la întuneric şi în spaţii înguste. Publicarea memoriilor a avut loc după o dezbatere crâncenă, care a divizat administraţia de la Washington, în timp ce agenţia de securitate s-a opus vehement propunerii Departamentului Justiţiei de a da publicităţii detalii ale controversatului program.
Oficiali americani de rang înalt, printre care şi secretarul Justiţiei, Eric Holder, au calificat metoda „waterboarding”, una dintre cele 14 tehnici de interogare aprobate de administraţia Bush, drept tortură. Statele Unite au inculpat, după al Doilea Război Mondial, mai mulţi anchetatori japonezi, acuzaţi că au utilizat respectiva tehnică la interogarea prizonierilor americani.