Banii pentru Cupru Min vin până la vară

Banii pentru Cupru Min vin până la vară

Canadienii vor plăti abia după avizul anti-trust, procedură care poate dura până la sfârşitul lui mai.

Canadienii de la Bayfront Capital Partners, care prin vehiculul Roman Copper au câştigat licitaţia pentru Cupru Min, mai au la dispoziţie până la o lună şi jumătate pentru a vira banii, spune Silviu Mănăstire, consilier al ministrului Economiei.

"Săptămâna aceasta, cel târziu luni se va semna contractul. Apoi, cumpărătorul trebuie să ceară aprobarea de la Consiliul Concurenţei în 15 zile. Consiliul răspunde în cel mult 30 de zile. Banii se dau când se face transferul de proprietate. E o etapă impusă de legislaţia europeană", spune Mănăstire.

Cumpărătorul a depus deja o garanţie de 1,7 milioane de euro şi trebuie să vină cu restul până la 200,77 milioane. "Resursele nu au fost vândute pentru că nici n-ar permite Constituţia", mai spune Mănăstire, care precizează că a fost vândută baza materială a Cupru Min şi licenţa de exploatare care mai e valabilă până în 2019. "Politic, privatizarea a decis-o domnul Codruţ Şereş şi preţul era evaluat atunci la 28 de milioane de euro. În criză dar pe baza cotaţiei mai bune a cuprului noi am reevaluat preţul de pornire la 57 de milioane, dar am ajuns la 200", spune Mănăstire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul guvernamental mai spune că redevenţa plătită va fi mărită 6% din valoarea producţiei, "aşa cum a anunţat premierul". Acum este în vigoare nivelul de 4%, pentru că ordonanţa care îl ridica nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial. "Politic, privatizarea a decis-o domnul Codruţ Şereş.“ SILVIU MĂNĂSTIRE, consilier al ministrului Economiei

IDENTITATE

Cine este cumpărătorul

Identitatea persoanelor în numele cărora a fost cumpărat Cupru Min nu este cunoscută oficial. BayFront, o casă de investiţii pentru care această tranzacţie este cea mai mare de până acum, a refuzat să ofere detalii şi s-a limitat să dezmintă primele nume vehiculate. “BayFront a înfiinţat Roman Copper Corp. la sfârşitul anului 2011 pentru a participa in licitaţia Cupru Min. Roman Copper Corp. şi BayFront nu au nici o legătură cu dl Stephen Roman sau cu dl Frank Timiş", arată un comunicat al companiei.

Ministrul economiei a declarat recent că BayFront nu are banii necesari şi că va trebui să-i strângă acum de la investitori privaţi. Citiți și:

  • Cum să-ţi vinzi ţara ieftin şi să o cumperi scump
  • Care este miza exploatării de cupru de la Roşia Poieni
  • Canadienii de la Roman Copper Corp au câştigat licitaţia pentru Cupru Min Abrud