Banii deturnati ai "revolutiei portocalii"

Banii deturnati ai "revolutiei portocalii"

Blocul politic ucrainean prooccidental Ucraina Noastra, care-l sustine pe presedintele Viktor Iuscenko, risca un grav prejudiciu de imagine in plina campanie electorala pentru alegerile legislative anticipate de la 30 septembrie.

Paradoxal, problemele pe care le are de infruntat formatiunea politica il au la origine pe magnatul rus Boris Berezovski, un oponent fervent al Kremlinului, aflat in exil in Marea Britanie, releva Ria Novosti.

Omul de afaceri i-a actionat in instanta pe doi colaboratori ai presedintelui Iuscenko, cerandu-le inapoi o suma de circa 23 de milioane de dolari pe care el sustine ca a alocat-o pentru finantarea „revolutiei portocalii” din 2004, care i-a adus la putere pe prooccidentali.

Magnatul sustine ca Aleksandr Tretiakov, fost consilier prezidential, si David Jvania, care a fost ministru pentru situatii de urgenta in 2005, au folosit in alte scopuri banii alocati de el pentru „dezvoltarea democratiei”. Cei doi colaboratori ai sefului statului trebuie sa se prezinte chiar astazi in fata unei instante din Kiev.

Oamenii presedintelui se fac ca ploua

Desi scandalul a izbucnit in 2005, odata cu  dezvaluirea fostului presedinte ucrainean Leonid Kravciuk, care afirmase in plenul parlamentului de la Kiev ca dispune de probe solide privind donatiile magnatului rus, cazul a revenit in atentie abia acum.

Aceasta pentru ca, in ciuda faptului ca Tretiakov si Jvania au fost chemati in repetate randuri la audieri, au refuzat sa se prezinte. In aceste conditii, Ministerul Justitiei a publicat convocarea celor doi la tribunal in Monitorul Oficial al Ucrainei. Berezovski, acuzat de autoritatile ruse de evaziune fiscala, nu-i vizeaza insa numai pe cei doi colaboratori ai presedintelui, ci si pe rudele acestuia.

El sustine ca ar fi transferat banii in conturile unor membri ai familiei Iuscenko, iar cum acestia au negat cu vehementa, omul de afaceri vrea sa-i dea si pe ei in judecata.

Scandalul pare sa-i fie de un real folos premierului Viktor Ianukovici, care spera intr-o victorie a formatiunii sale la alegerile anticipate. Multi observatori internationali au vorbit insa despre o posibila fraudare a alegerilor pusa la cale de Ianukovici, care a mai fost odata in centrul unui scandal similar in 2004, la alegerile incheiate cu „revolutia portocalie”.

Ne puteți urmări și pe Google News