Potrivit unui comunicat publicat pe pagina sa de internet, Banca centrală a Ungariei a acceptat toate ofertele. Dobânzile pentru aceste credite pe doi ani sunt egale cu dobânda de referinţă a Băncii centrale.

Ungaria este prima ţară din Europa de Est care a urmat exemplul Băncii Centrale Europene prin oferirea de credite ieftine pentru băncile locale. Luna trecută, când şi-a anunţat intenţia de a lansa o nouă facilitate de credit pentru a stimula creditarea în sectorul corporativ, Banca centrală a Ungariei a avertizat că capacitatea de creditare a băncilor ungare a atins cel mai scăzut nivel de după criza financiară din 2008.

"Va ajuta la menținerea roților în mișcare"

Economiştii susţin că facilitatea Băncii centrale este un prim pas în direcţia corectă pentru a creşte lichiditatea însă această măsură nu va reuşi, de una singură, să stimuleze cererea pentru credite. "Noua facilitate este un lubrifiant. Nu va scoate economia ungară din criză, dar va ajuta la menţinerea roţilor în mişcare", a declarat analistul Takarekbank, Gergely Suppan.

Ungaria se confruntă cu o stagnare economică, în timp ce guvernul de la Budapesta taie cheltuielile pentru a reduce deficitul bugetar. Sarcina autorităţilor ungare a fost complicată de disputele legale cu Bruxellesul cu privire la actele legislative care afectează independenţe băncii centrale. Disputele au amânat şi debutul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional pentru un program de sprijin în valoare de mai multe miliarde de euro.