Bac-ul goleşte vistieria facultăţilor private
- Cristina Olivia Moldovan
- 21 iulie 2011, 17:15
Învăţământul privat a primit cea mai puternică lovitură din istorie. Rectorii reduc cheltuieli, concediază profesori, ori aşteaptă o salvare miraculoasă din Iordania.
După ce ani de zile au înmatriculat studenţi pe bandă rulantă, universităţile private au dat de un mare hop, anul acesta. Luaţi prin surprindere de fenomen, rectorii sunt în expectativă, sperând ca a doua sesiune de Bac să-i aducă măcar pe linia de plutire.
Greu de crezut însă că lucrurile se schimbă radical în toamnă, mai ales în condiţiile în care din partea Ministerului Educaţiei vin aceleaşi semnale ca la prima sesiune: frauda va fi pedepsită, sălile de examinare vor fi supra vegheate video, corectarea lucrărilor se va face fără clemenţă. Anul trecut, au promovat în a doua sesiune 30% dintre candidaţi.
Cine mai merge la privat?
Dacă în anii trecuţi teama de concurenţă îi făcea pe mulţi candidaţi să se ferească de facultăţile de stat şi să se înscrie la cele private unde este admis orice posesor de diplomă de Bac, anul acesta nu se mai teme nimeni de concurenţă. Şansele de a fi admişi la stat, măcar pe locurile cu plată, sunt mai mari ca niciodată.
Numărul locurilor la buget este, pentru anul universitar 2011-2012, de 62.850, iar locuri cu taxă la stat sunt 60.000. În condiţiile în care au trecut Bac-ul în jur de 100.000 de tineri, ce concurenţi mai rămân pentru facultăţile private? În cadrul acestora, 30.000 de locuri aşteaptă să fie ocupate.
În urmă cu o săptămână, Vasile Burlui, rectorul universităţii Apollonia din Iaşi, a căştigat o celebritate pe care, spune el, nu şi-o dorea sub nicio formă. A fost încolţit din toate părţile după ce a declarat că la universitatea pe care o conduce se pot înscrie şi cei fără Bac. După două zile, a renunţat la intenţie, care era, de altfel, în afara legii.
Rectorul spune că, pentru a atrage studenţi, se bazează pe o promovare intensă, iar o altă măsură de supravieţuire ar putea fi modificarea taxelor. Unele vor creşte, altele se vor diminua, în aşa fel încât să nu se zdruncine prea tare bugetul. Rectorul estimează că, la prima sesiune de admitere, se vor ocupa doar jumătate din locuri, şi speră că de anul viitor vor promova Bac-ul mai mulţi. "Ne revenim anul viitor, pentru că elevii vor înţelege între timp că e cazul să pună mâna pe carte".
Îi salvează cei care au promovat Bac-ul în anii trecuţi
La Universitatea privată "Titu Maiorescu" din Capitală, criza de studenţi îi va afecta inclusiv pe profesori. Rectorul Iosif Urs estimează că, din toamnă, ar trebui să renunţe la 30-35% dintre cadrele didactice.
O fărâmă de speranţă vine, pentru unele instituţii private, din partea celor care au luat Bacalaureatul în anii anteriori, dar nu s-au înscris până acum la facultate. Dumitru Mnerie, rector al Universităţii "Ioan Slavici" din Timişoara, spune că, anual, 80% dintre bobocii universităţii pe care o conduce sunt din rândul oamenilor deja angajaţi şi cu Bac-ul luat în ani precedenţi. Bazându-se pe acest avantaj, spune că nu îl va afecta foarte mult criza din acest an.
Oricum, pentru a se asigura că vin mulţi studenţi, va organiza trei sesiuni de admitere, în vară şi în toamnă.
Încasările, la jumătate faţă de anii trecuţi
Până ieri, la Universitatea Tibiscus din Timişoara, se înscriseseră 51 de candidaţi, iar anul trecut în aceeaşi zi erau peste 100. Rectorul Cornel Haranguş estimează că această diferenţă se va menţine, şi că totalul înscrişilor din acest an va fi jumătate faţă de anul trecut.
Pentru a supravieţui, se vor face economii la buget: deplasări mai puţine în ţară şi în străinătate, reducerea investiţiilor, păstrarea mijloacelor tehnologice din dotare, chiar dacă sunt depăşite, şi, eventual, plata profesorilor cu ora. "Este exact ca într-o gospodărie: în situaţii dificile îţi reduci cât poţi cheltuielile", spune Cornel Haranguş.
Salvarea universităţii ar putea veni din Iordania
O mână de studenţi străini, veniţi să facă facultatea la privat în România, ar fi mană cerească în această perioadă. Un acord semnat anul acesta între ministerul iordanian al educaţiei şi Universitatea "Bogdan Vodă", din Cluj-Napoca este un prim pas spre o astfel de şansă.
Până să vină iordanienii, cei din conducerea universităţii nu pot decât să aştepte şi să se autoîncurajeze. "Aşteptăm să treacă vara, să vedem câţi mai iau Bac-ul, şi din toamnă vom face un plan de avarie", spune rectorul Dumitru Purdea.
30.000 este numărul de locuri pe care universităţile private le pun la dispoziţia candidaţilor în anul universitar 2011-2012. Şansele ca aceste locuri să fie ocupate sunt minime în acest an, din cauza numărului mic de tineri care au promovat Bac-ul
EFECTE
Universităţile prost cotate pierd candidaţi
Odată cu reducerea numărului de candidaţi la universităţi, este firesc ca cei existenţi să devină pretenţioşi. Prin urmare, universităţile prost cotate riscă să piardă cel mai mult în această criză.
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior a acordat calificative slabe universităţilor: "Petre Andrei" din Iaşi (care se află zilele acestea în proces de reevaluare), "Bioterra" din Bucureşti, "George Bacovia" din Bacău etc.
Au fost încadrate în categoria "Încredere" următoarele: Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucureşti, Universitatea "Danubius" din Galaţi, Universitatea "Athenaeum" din Bucureşti, Universitatea de Nord Baia Mare, Universitatea "Valahia" din Târgovişte, Universitatea "Ecologică" din Bucureşti. Grad ridicat de încredere are Universitatea "Vasile Goldiş" din Arad şi Universitatea "Emanuel" din Oradea.