Presedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat sambata, la summitul OPEC (Organizatia tarilor exportatoare de petrol)  desfasurat in capitala saudita Riad, ca pretul titeiului s-ar putea dubla, ajungand la 200 de dolari barilul, in caz ca Statele Unite ar ataca Iranul, un aliat al Venezuelei.

„Daca SUA incearca nebunia de a invada Iranul sau de a ataca Venezuela din nou, pretul petrolului va atinge probabil 200 de dolari”, a spus Chavez in discursul sau de deschidere a reuniunii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol.

Temerea ca Washingtonul sau principalul aliat al acestuia in Orientul Mijlociu, Israelul, ar putea ataca Teheranul din cauza programului energetic nuclear al acestuia a contribuit la cresterea pretului titeiului. Statele Unite sustin ca programul iranian ar fi doar o acoperire pentru a dezvolta arme atomice, ceea ce Teheranul neaga cu consecventa.

Pretul petrolului s-a apropiat de pragul de 100 de dolari barilul luna aceasta, situatia determinand tarile consumatoare sa ceara grupului exportator sa mareasca productia.

Ministrii energiei ai statelor membre ale OPEC declarasera la inceputul saptamanii trecute ca o decizie in acest sens nu va fi luata la summitul de la Riad, care s-a incheiat ieri, ci abia la finele unei reuniuni care se va desfasura la Abu Dhabi, pe 5 decembrie. De asemenea, responsabili ai car-telului au exprimat indoieli ca o suplimentare a productie va avea ca efect o scadere a pretului.

Chavez incearca inregimentarea politica a OPEC

De vineri, Arabia Saudita a cautat sa evite sa mentioneze in comunicatul summitului incercarea Iranului si a Venezuelei de a sublinia ingrijorarea fata de scaderea dolarului in raport cu celelalte valute importante, situatie care a contribuit la cresterea pretului titeiului, saptamana trecuta, dar si la diminuarea puterii de cumparare a OPEC.

Discursul de 25 de minute al lui Chavez a incercat sa polarizeze politic organizatia, solicitand pentru OPEC un rol de „gardian impotriva saraciei” si de „agent geopolitic mai activ”. La final, suveranul octogenar al Arabiei Saudite i-a spus lui Chavez: „Te-ai cam lasat dus de val”.

VOCEA A DOUA

Ahmadinejad sustine barilul scump

Pe langa spusele lui Chavez referitoare la pretul titeiului, care in opinialui ar trebui vandut cu  preturi „intre 80 si 100 de dolari barilul”, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a afirmat ca actualul pret este mai mic decat valoarea sa reala.

„Presiunea asupra pietei resurselor energetice fosile nu este artificiala, iar pretul acestui produs este mai mic decat pretul sau real”, a declarat sambata liderul de la Teheran inainte de a se intoarce in tara.

De asemenea, Ahmadinejad a mai apreciat ca tarile producatoare de titei sunt afectate de faptul ca tranzactionarea petrolului se face in dolari americani. Hugo Chavez si Mahmoud Ahmadinejad au plecat impreuna la Teheran, unde vor purta convorbiri oficiale in cursul zilei de astazi. Summitul de doua zile a fost abia al treilea din istoria de 47 de ani a OPEC.