Evenimentul Zilei > Actualitate > Avicatul Poporului face recomandări în cazul fetelor abuzate sexual la ”Casa Vera” în Arad
Avicatul Poporului face recomandări în cazul fetelor abuzate sexual la ”Casa Vera” în Arad

Avicatul Poporului face recomandări în cazul fetelor abuzate sexual la ”Casa Vera” în Arad

Avocatul Poporului a anunţat, vineri, că a finalizat ancheta cu privire la presupusele abuzuri sexuale săvârșite la Casa Vera, un adăpost pentur copii abandonați din Sântana, județul Arad, lăcaș aflat în subordinea DGASPC. Cazul e anchetat în continuare de către procurorii militari și de cei civili. Parchetul militar a intrat pe fir după ce unul din cei acuzați s-a dovedit a fi jandarm.

Avocatul Poporului a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad să instituie reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial şi să comunice rezultatul cercetării disciplinare a angajaţilor.

Amintim că, la începutul lunii aprilie, Parchetul Militar Timişoara şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au admis că fac cercetări cu privire la presupuse abuzuri sexuale comise asupra unor minore aflate într-o casă de tip familial din oraşul arădean Sântana, după ce au fost reclamaţi un jandarm şi un alt bărbat, ale căror soţii erau angajate ale centrului respectiv. Conform surselor noastre, o minoră în vârstă de 14 ani a sesizat că ar fi fost abuzată sexual de către cei doi bărbaţi, ani de zile la rând.

Recomandările Avocatului Poporului

Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului arată că a recomandat DGASPC Arad “efectuarea unor instruiri ale personalului din Compartimentul de case de tip familial Sântana, cu privire la accesul persoanelor străine în casele respective”.

Instituţia a mai cerut să I se comunice rezultatul cercetării disciplinare a celor şase angajaţi ai CCTF Santana – Casa Vera, dar și stabilirea unor reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial, prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al acestora sau emiterea unor decizii ale directorului DGASPC Arad pentru stabilirea unei proceduri stricte de verificare şi control a persoanelor străine, în vederea asigurării ordinii, siguranţei, demnităţii şi integrităţii copiilor din centrele de plasament aflate în subordine.

În timpul cercetărilor efectuate, Avocatul Poporului a constatat că “cinci din cei şase foşti angajaţi ai Casei Vera Sântana se aflau la momentul anchetei în concediu medical, fiind prezent pentru audieri la sediul DGASPC Arad doar responsabilul de la Casa Vera”.

“Acesta a precizat faptul că în urmă cu aproximativ 5 ani, una dintre angajate, în timpul turelor de noapte permitea uneori soţului ei să doarmă în casă, întrucât suferea de ‘atacuri de panică’. De asemenea, prezenţa soţilor celor două angajate în casă nu a fost considerată neobişnuită, în condiţiile în care aceştia mai ajutau la repararea micilor defecţiuni ale instalaţiilor sanitare sau electrice din casă. Apoi, în urmă cu aproximativ 2 ani a fost interzisă prezenţa oricăror persoane străine în casă, ca urmare a unui incident petrecut cu o familie aflată în vizită la unul din copiii din casă. Responsabilul de la Casa Vera a declarat în final că nu a avut niciodată motive să suspecteze pe soţii celor două angajate de eventuale abuzuri sexuale asupra minorelor din casă sau a altui gen de abuz”, se mai arată în comunicat.