Avertismentul unui expert în sănătate publica. Când vine valul patru al pandemiei de coronavirus în România

Avertismentul unui expert în sănătate publica. Când vine valul patru al pandemiei de coronavirus în România

Profesorul în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș a declarat că România va fi afectată de un al patrulea val al pandemiei de coronavirus în toamna acestui an. El spune că unul dintre motivele pentru care s-ar ajunge la asta este faptul că din ce în ce mai puțini români vor vrea să se vaccineze împotriva Covid-19.

Mai mult, potrivit lui Răzvan Cherecheș, campania de imunizare este slabă, iar autoritățile se tem să ia măsuri care să-i favorizeze pe cei vaccinați.

„La toamnă, în momentul în care încep ploile de toamnă și frigul, vom intra în valul patru, care, din nefericire, va fi relativ amplu în România. Mai mic decât valul trei, pentru că avem deja un procent din populație vaccinat, dar vom avea iarăși o creștere a numerelor în secțiile ATI. Entuziasmul pentru vaccinare va scădea foarte mult pentru că, în momentul de față, nu există nicio modalitate de validare a faptului că te-ai vaccinat. Cei care nu s-au vaccinat spun <<ce sens are să mă vaccinez? Țara merge bine, ne relaxăm toți, nu mai e niciun motiv pentru care să mă vaccinez>>”, susține Răzvan Cherecheș.

Cherecheș a criticat autoritățile pentru lipsa de curaj în a lua măsuri suplimentare special pentru persoanele vaccinate anti COVID.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile de relaxare sunt binevenite, dar nu suficiente, consideră el. În opinia sa, coaliția ar trebui să pregătească o legislație care să permită, de exemplu, unui restaurant să primească doar clienți vaccinați.

Eliminarea purtatului măștii în aer liber, de bun augur

Cu toate acestea, Răzvan Cherecheș spune însă că e bine că se renunță la mască în aer liber pentru că acum pe timpul verii riscul de transmitere a virusului în aer liber este „extrem de scăzut”, scrie Digi24.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că prima etapă de relaxare va fi din 15 mai, când se elimină portul măştii în exterior. Excepţie făcând pieţele, târgurile sau staţiile de transport public. Masca va rămâne obligatorie în interior şi în mijloacele de transport.

Au fost eliminate și restricţiile de circulaţie noaptea şi cele asupra agenţilor comerciali. Magazinele vor reveni la programul normal. Mai mult, din acest week-end, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% dintre locuri ocupate.

Șeful statului a vorbit și de faptul că de la 1 august pot veni noi relaxări, „în funcţie de rezultate”.