Evenimentul Zilei > Actualitate > Averile şi interesele, în plic, la secret
Averile şi interesele, în plic, la secret

Averile şi interesele, în plic, la secret

Fără o lege a ANI în vigoare, deputaţii nu mai vor să-şi vadă pe site-uri declaraţiile de avere şi de interese pe care trebuie să le depună până pe 15 iunie.

Parlamentarii nu sunt deloc dispuşi să renunţe la secretizarea propriilor declaraţii de avere, profitând că nu există încă o nouă Lege ANI. Chiar dacă în statutul deputaţilor şi senatorilor a rămas în picioare prevederea privind obligativitatea publicării acestor documente, deputaţii jurişti susţin că, după declararea ca neconstituţională a unei prevederi similare din legea ANI, declaraţiile de avere trebuie „să stea în plic închis” şi să fie disponibile doar „organelor abilitate”.

Acesta a fost ieri punctul de vedere majoritar în Comisia juridică, chemată să lămurească problema publicării documentelor, mai ales că se apropie termenul de 15 iunie până la care acestea trebuie depuse, iar noua lege a ANI nu a fost încă reexaminată de parlament, după ce preşedintele Traian Băsescu a întors-o de la promulgare.

Concurs de interpretare constituţională

Deputata Alina Gorghiu (PNL) le-a propus ieri colegilor jurişti ca declaraţiile de avere să fie publice, indicând şi baza juridică. Ea a precizat că parlamentarii sunt obligaţi prin statutul deputaţilor şi senatorilor, care nu a fost declarat neconstituţional, să facă publice declaraţiile de avere şi de interse.

În replică, Silvestru Lup (PSD) a spus că în decizia Curţii privind ANI se menţionează explicit că sunt lovite de neconstituţionalitate şi textele similare din alte legi . „Decizia CCR face referire la publicarea de către ANI, nu de către noi. Dacă vrem să corelăm Statutul cu decizia CCR ar trebui să facem o iniţiativă legislativă”, a replicat Gorghiu.

Vicepreşedintele Comisiei, Florin Iordache (PSD), a spus şi el că decizia Curţii nu lasă posibilitatea publicării. „Am înţeles că la Senat s-a luat decizia să fie puse într-un plic care să stea la secretarul general al Senatului. Cred că trebuie să urmăm şi noi acest model. (…) Aceste declaraţii să stea în plic închis la secretarul general şi la dispoziţia organelor abilitate”, a fost sfatul lui Florin Iordache. Argumentele prezentate de deputatul PNL nu au fost acceptate nici de PDL.

Mihail Boldea a arătat că trebuie respectată decizia Curţii Constituţionale, astfel încât adresele celor care completează declaraţiile să nu mai fie făcute publice. Însă un argument similar cu cel formulat de Alina Gorghiu a fost invocat de PDL împotriva nominalizării lui Valer Dorneanu (PSD) la Curtea Constituţională.

După ce PSD a adus ca argument o decizie a Curţii potrivit căreia deciziile Camerelor se iau cu majoritate simplă, şefa Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a replicat că legea de funcţionare a CCR prevede majoritate calificată şi că trebuia modificată printr-o iniţiativă legislativă.

La finalul şedinţei, preşedintele comisiei, Daniel Buda (PDL), a susţinut că discuţia de ieri nu a fost decisivă, iar publicarea va fi reglementată după reexaminarea noii legi ANI, pe care deputaţii jurişti au decis să o amâne pentru săptămâna viitoare, pe motiv că nu au avut timp suficient să studieze textul reexaminării.