Evenimentul Zilei > Actualitate > Auzul poate fi pierdut la orice vârstă!
Auzul poate fi pierdut la orice vârstă!

Auzul poate fi pierdut la orice vârstă!

Otitele netratate pot surzi un copil, iar un şoc emoţional sau suprasolicitarea pot cauza surditate bruscă, afecţiune care trebuie urgent tratată.

Odată cu înaintarea în vârstă este normal ca auzul să scadă. Afectarea acestuia depinde de moştenirea genetică. De obicei, la afecţiunile transmise genetic, simptomele se resimt în copilărie.

Sunt însă boli ale urechii care se pot manifesta la orice vârstă şi care, netratate, pot cauza pierderea parţială sau totală a auzului. Partea bună este că pentru afecţiunile urechii medicina are mereu o soluţie, fie sub formă de proteză sau implant cohlear, însă unele sunt destul de costisitoare.

Cauze posibile, infecţii şi traumatisme

La copii pot să apară pierderi de auz din cauza infecţiilor. Cele mai frecvente sunt otitele.

„Otitele sunt afecţiuni obişnuite la copii, dar dacă nu sunt tratate corespunzător afectează nervul şi duc la scăderea auzului numai de o parte a urechii”, spune medicul orelist Elena Lăţcan, de la Centrul de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi din Bucureşti.

Există riscul ca din cauza otitei să se spargă timpanul, ceea ce poate duce la o scădere a auzului de cele mai multe ori permanentă, pentru că spărtura nu se mai închide. Pierderea auzului poate surveni şi ca urmare a diferitelor traumatisme.

„Cineva care s-a lovit la cap poate rămâne surd din cauză că osul care găzduieşte urechea internă este afectat”, adaugă medicul, care afirmă că în aceste cazuri se pot folosi proteze auditive normale.

Preventiv, cu precădere la copii, trebuie tratate toate focarele de infecţie, mai ales sfera ORL (polipi, otite, amigdalite, sinuzite).

10% dintre femei fac otoscleroză la majorat

Există boli genetice care afec tează auzul, dar nu şi nervul auzului. De exemplu, otoscleroza afectează în jur de 10% dintre femei, se manifestă în jurul vârstei de 18 ani şi este agravată de fiecare ciclu menstrual şi naştere.

Afecţiunea, cunoscută şi sub denumirea de „boala femeilor”, are peste 30 de posibile cauze, printre care se numără şi factorii genetici, hormonali, însă nu se ştie exact care e cauza predominantă.

Pentru tratarea acestei boli, medicii folosesc proteze auditive speciale. „Protezele baha pot fi fixate prin operaţii simple şi se pot pune chiar de la două săptămâni de viaţă, evitându-se astfel manifestarea bolii la 18 ani”, mai explică Elena Lăţcan.

Tinerii pot surzi brusc

O situaţie specială o reprezintă hipoacuzia (surditatea) brusc instalată, care apare din cauza tulburărilor circulatorii cerebrale ce afectează nervul auditiv, în urma unui şoc emoţional sau suprasolicitări.

„La persoanele tinere se produce un spasm, care, chiar dacă durează câteva secunde, duce la moartea celulelor auditive ce afectează nervul auzului. În acest caz se face tratament vasodilatator cu vitamine, aplicabil în primele trei zile, maximum o săptămână. Dacă boală e neglijată, pacientul rămâne cu o scădere a auzului permanentă”, avertizează medicul Elena Lăţcan.

„Cineva care s-a lovit la cap poate rămâne surd din cauză că osul care găzduieşte urechea internă este afectat.”
ELENA LĂŢCAN,  medic ORL-ist, Centrul de Diagnostic şi Tratament „Dorobanţi”, din Capitală

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News