Crede ca oamenii isi parasesc de cele mai multe ori sefii, nu companiile, are convingerea ca numai cine nu vrea nu munceste si sustine ca romanii sunt uneori fatalisti si se autovictimizeaza.

Este vorba despre Madalina Didea, managing partner al HART Human Resource Consulting, companie ce ofera servicii de consultanta in managementul carierei.

EVZ: Romanii migreaza destul de des de la o firma la alta. De ce?

Madalina Didea: Romanii parasesc locurile de munca din aceleasi motive ca si altii – lipsa de perspective. Pe de alta parte, oamenii isi parasesc managerii, nu locurile de munca!

Ramanerea intr-un job depinde mult de factorii care produc motivatie, de viziunea asupra ascensiunii in cariera, de mediul de lucru. Cand acesti factori dispar, intervine si schimbarea. De multe ori, oamenii pleaca pentru ca nimeni nu le explica ce altceva ar putea sa faca in firma.

"A promova nu inseamna neaparat a fi sef"

Poate ca unii pleaca pentru ca nu mai pot promova in acea firma.

A promova nu inseamna neaparat sa fii sef, ci sa te dezvolti personal si profesional. Oamenii pleaca atunci cand nu mai au sau nu mai intrevad perspective.

Haosul, lipsa de directie alunga oamenii. In fiecare companie ar trebui sa existe o "harta" a traseelor posibile de evolutie in cariera, comunicata clar si angajatilor.

De exemplu, daca ai intrat in firma la departamentul vanzari, e bine sa stii ca eventual poti trece, dupa un timp, la marketing, daca indeplinesti un set de criterii de performanta sau poti lua alt proiect, de la capat.
 
Dar beneficiile materiale conteaza destul de mult?

Dar, culmea, nu aduc motivatie! Trebuie sa ai si un management bun daca vrei ca aceste beneficii materiale sa conteze pe termen lung. Cred ca, in viitor, vor avea de castigat angajatorii care sunt creativi in a face "cea mai buna mixare de ingrediente de beneficii".

Un client imi povestea ca a facut spatii de joaca pentru copiii angajatilor si ca acest lucru nu a fost apreciat. L-am intrebat atunci "cati copii au salariatii tai?". Si mi-a raspuns "nu m-am gandit niciodata la asta".  Cred ca ideal este ca angajatul sa aiba posibilitatea sa aleaga, dintr-un intreg pachet. Pare un lucru marunt, dar pentru angajat va conta enorm.

"Numai cine nu vrea nu munceste"

Sunt multe oferte de lucru, dar sunt si suficienti someri. De ce?

Numai cine nu vrea nu munceste. Mai ales daca ne referim la generatia pana in 45 de ani. Sunt oameni care nu vor uneori sa gaseasca un loc de munca.

Un element caracteristic romanilor este autovictimizarea. Suntem uneori fatalisti. Acel import occidental de mentalitate pozitivista, uneori impinsa la extrem, pe care incearca sa-l cloneze unele companii, nu tine la noi intotdeauna. Avem nevoie de mai multa incredere in fortele proprii.

CV

Madalina Didea

> Locul nasterii: Bucuresti

> Varsta: 31 de ani

> Stare civila: casatorita

> Experienta: opt ani, in resurse umane, consultanta

> Realizari: traininguri, evaluari psihologice, diagnoze, executive search pentru pozitii de top sau de nisa, pentru companii prestigioase, in intreaga tara

> Pozitie: managing partner al HART Human Resource Consulting, firma specializata in consultanta in managementul carierei