Evenimentul Zilei > Social > Autorii celebri se apucă de creat seriale de televiziune
Autorii celebri se apucă de creat seriale de televiziune

Autorii celebri se apucă de creat seriale de televiziune

Salman Rushdie, Jonathan Franzen, Jonathan Safran Foer şi Neil Gaiman sunt doar câţiva dintre autorii recunoscuţi care concep poveşti noi sau îşi adaptează operele pentru micul ecran.

În iunie, anul trecut, Salman Rushdie, în vârstă de 63 de ani, şoca lumea literară anunţând că are de gând să lucreze la un serial de televiziune.
Mai ales pentru că, uitându-se la show-uri TV precum "Mad Men: Nebunii de pe Madison Avenue" şi "Viaţa la Casa Albă", a descoperit că serialele sunt cel mai apropiat mediu faţă de roman, dar şi că acestea pot comunica idei şi poveşti la o scară mai largă decât literatura.
Serial SF despre schimbările din societate
"E ca şi cum ai avea ce e mai bun din ambele lumi. Poţi avea condiţii tehnice care aparţin filmelor, însă ai mai mult control din punct de vedere creativ", a declarat Rushdie, autorul "Versetelor satanice", pentru ziarul britanic "The Observer".
Astfel, serialul pe care are îl scrie romancierul face parte din zona science-fiction, se numeşte "The Next People" (următorii oameni n.r.) şi este produs de canalul prin cablu premium Showtime, din SUA. Premiera va avea loc, cel mai probabil, în toamnă.
Momentan, se ştie că serialul este despre "schimbările rapide care au loc în societate, în ceea ce priveşte politica, sexul, religia, ştiinţa şi tehnologia". Potrivit lui Rushdie, episodul pilot are bugetul aproape cât cel al unui film lansat în cinematografe.
Mai multă libertate creativă
Scriitorul a trecut la televiziune după ce a avut parte de numeroase greutăţi în producerea unei adaptări cinematografice după romanul "Copiii din miez de noapte".
"Nu aveţi idee ce greu s-au strâns banii", a spus Rushdie. "În filme, scenaristul este un servitor, un angajat. În TV, la serialele dramatice cu episoade de o oră ca «The Wire», «Mad Men» etc, scenaristul este artistul principal. Deţii controlul aşa cum nu o faci în cinema", a explicat autorul fascinaţia sa pentru seriale.
Jonathan Safran Foer este autorul romanelor "Totul este iluminat" şi "Extrem de tare şi incredibil de aproape", ambele adaptate în cinematografe, cel din urmă fiind nominalizat la Oscar 2012 în categoria Cel mai bun film.
Foer colaborează cu Ben Stiller la o comedie HBO numită "All Talk", "o comedie ireverenţioasă din punct de vedere politic, religios, cultural, intelectual şi sexual", despre o familie de evrei din Washington DC. Alan Alda din "MASH" va deţine un rol principal, alături de Stiller, care va fi şi producător executiv şi regizor.
"În filme, scenaristul este un servitor, un angajat. În TV, scenaristul este artistul principal. Deţii controlul cum nu o faci în cinema.“
SALMAN RUSHDIE, romancier

ADAPTARE
Romanul "Corecţii", în 40 de episoade

Autorul Jonathan Franzen (foto) lucrează cu producătorul Noah Baumbach şi cu televiziunea HBO la o adaptare a romanului său "Corecţii", nominalizat la premiul Pulitzer şi câştigător al National Book Award în 2001.
Astfel, cele aproape 600 de pagini vor deveni patru sezoane de televiziune, fiecare a 10 episoade. Cartea spune povestea unei familii disfuncţionale – părinţii şi cei trei copii – care ar trebui să petreacă ziua de Crăciun împreună.
Dar acţiunea nu este atât de simplă: fiecare dintre membrii familiei are secrete faţă de ceilalţi şi toţi au vieţi pe care nu reuşesc să le organizeze. Potrivit Deadline. com, Franzen va scrie noi capitole din viaţa familiei Lambert, pentru a se asigura că povestea nu e diluată în serial.
Din distribuţie fac parte Ewan McGregor (cel mai mic dintre copiii Lambert), Chris Cooper (Albert, patriarhul familiei bolnav de Alzheimer), Dianne Wiest (soţia lui Albert), Maggie Gyllenhaal şi Rhys Ifans (un mafiot leton).
REVENIRE
George R.R. Martin, fost scenarist
Creatorul seriei de romane fantasy "Cântec de gheaţă şi foc", George R.R. Martin a semnat până acum două episoade din adaptarea pentru televiziune a romanelor, "Urzeala tronurilor".
El a recunoscut că a schimbat câteva detalii faţă de propriile cărţi şi că jobul de scenarist înseamnă că se poate juca mai mult cu lumea pe care a creat-o.
Martin chiar şi-a început cariera pe post de scenarist de televiziune: a lucrat la "Zona Crepusculară" şi la "Frumoasa şi bestia" (cu Linda Hamilton şi Ron Perlman).
În acelaşi timp, Neil Gaiman şi-a îndeplinit vara trecută un vis din copilărie: a scris un episod din serialul său preferat, "Doctor Who", extrem de apreciat de critică. Între timp, Tom Hanks are de gând să-i transforme romanul "Zei americani" într-un serial de şase sezoane, la care Gaiman va scrie şi el episoade.
<iframe width="633" height="459" src="http://www.youtube.com/embed/j0qEL76eJvw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: